1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Andrarum

Det svarta guldet i Andrarum

Lördagen den 11 juli bjuder kulturföreningen Christinas Wänner in till invigning av utställningen ”Det svarta guldet i Andrarum” på Christinehof slott. Samtidigt blir det boksläpp för Gert Lagerstedts bok om Andrarums alunbruk. Klockan 13.00-14.00.

Utställning

Normbrytande bilder på Tomelilla konsthall

Tomelilla konsthall visar just nu verk av två fotografer som båda har vågat gå mot normerna. Tuija Lindström bröt under hela sin karriär mot fotovärldens konventioner, medan Lina Karna Kippel har kämpat hårt för att bryta mot sina egna.

Sommar

Upplagt för ett aktivt lov

Nu är de igång, årets sommarlovsaktiviteter i Tomelilla kommuns regi. Fram till den 7 augusti erbjuds alla lovlediga barn och ungdomar ett sommarlovsprogram med massor av spännande aktiviteter.

Tomelilla

REKO-ring på tillväxt i Norra Björstorp

Runt Brösarp vimlar det av matproducenter och småskaliga odlare. Nu har ett antal företagare i Norra Björstorp tagit initiativ till en REKO-ring, en matmötesplats där produkter och råvaror ska säljas direkt från producent till konsument.

Tomelilla

De tar trendig hälsodryck från LA till Brösarp

Nu har Kombucha, trenddrycken som dricks av både Hollywoodstjärnor och hälsoprofiler, nått Österlen. I en svartmålad lagerlokal bakom Vägstationen i Brösarp har Charlotte von Arnold och Salomon Anaya nyligen startat Kombuchabryggeriet Scobybaby.

Cykel

Full fart på två hjul i populär MTB-skola

Första veckan i maj drog MTB Österlen CK igång sin mountainbikeskola i Smedstorp med fulla grupper. Förra tisdagen stod det avslutning med märkes- och diplomutdelning på schemat.

Tomelilla

Kontakta redaktionen:

Tipsa oss

Du får gärna lämna ett nyhetstips till oss eller ge på förslag om vad vi bör skriva om.Hör av dig!

Hitta drömjobbet

Konst

”Det som vill bli berättat bestämmer formen”

Det är ett läsartips som fått oss att knappa in Ateljé Brännorna på GPS:en. För att besöka skådespelaren och konstnären Lena Viredius, som inte bara skapar i lera, med penna och pensel, utan även genom sång och musik. Självklart blir vi nyfikna på denna multikonstnär.

Smedstorp

Smedstorps marknad ställs in

Smedstorps marknad, som ägt rum varje sommar i 137 år, ställs i år in på grund av covid-19. ”Marknaden lockar mycket folk och vi vill varken utsätta våra utställare, eller våra besökare, för några risker. Därför väljer vi att ställa in Smedstorps marknad i år” meddelar arrangörerna, Smedstorps brandkårs kamratförening och Smedstorps IF.

Fotboll

Kul start på sommarlovet

Ett 70-tal killar och tjejer samlades förra tisdagen på Tomelilla IP för att kickstarta sommarlovet med MFF Sommarcamp. På schemat stod teknikträning och matcher, men framförallt härligt häng med nya kompisar.

Tomelilla

Medborgarlöften signerade

För att Tomelilla ska vara en trygg och säker kommun att bo och vistas i, samverkar kommunen och lokalpolisområde Ystad i brottsförebyggande och trygghetsskapande arbete. Nu har gemensamma medborgarlöften tagits fram och skrivits under.

Tomelilla

Par satsar på obemannad lanthandel i Skåne-Tranås

För 15 år sedan försvann lanthandeln från Skåne-Tranås, men i sommar återvänder den. Fast i en helt ny och modern tappning. En automatisk livsmedelsbutik, där kunderna sköter sig själva.

Musik

Sälshög inspirerade till stämningsfullt album

När en arbetsskada satte Annasara Lundgrens karriär som konsertviolinist på paus, fick hon mer tid att komponera. På Österlens Folkhögskola tog albumet ”Songs from Sälshög” form.

Boksläpp

Dubbelt deckarsläpp för Onslundaförfattare

Mari Bister är inte bara aktuell med en ny bok i den, av de yngre läsarna, uppskattade serien om Djurdeckarna. Hon har även boksläpp för första delen i en helt ny serie.

Skola

Med barnrätt på schemat

Lek, rörelse, film och diskussioner stod på schemat för barnen på Tryde friskola förra onsdagen när det hade blivit dags för premiären av en ny tradition, den årliga barnrättsdagen.

Skola

Fartfylld idrottslektion

Efter en lite försiktig start på plan asfalt susar eleverna i årskurs 6 på Smedstorps skola i slutet av idrottslektionen fram på sina cyklar på pumptrackbanan. Förra veckan stod det mountainbike på schemat för skolans mellanstadieelever.

Brösarp

Gullviveloppet ställs in

Andrarums IF, som är arrangör för Gullviveloppet, meddelar att årets lopp tyvärr måste ställas in med anledning av Folkhälsomyndighetens restriktioner på grund av Covid-19. Motionsloppet Gullviveloppet arrangeras varje år på Kristi Himmelfärdsdagen med start och mål vid Brösarps skola.

Tomelilla

Högt betyg för företagsklimat

Tomelilla kommun hamnar på sjätte plats av alla deltagande kommuner i landet när resultatet från undersökningen Insikt presenteras.

Sydöst

Sveriges Miljöbästa kommuner

Tidningen Aktuell Hållbarhet har sedan 2009 genomfört en årlig rankning av kommunernas miljöarbete. Både Tomelilla och Ystad kommun återfinns bland de 20 bästa kommunerna i kategorin mindre städer/tätorter och landsbygdskommuner, där 136 kommuner ingår. Den 14 maj presenteras vilka kommuner som blir Sveriges Miljöbästa i de olika kategorierna.

Krönikörer

Hitta företag och tjänster

Tomelilla

Rasmus Kvist årets stipendiat

Stiftelsen Tomelilla Konstsamling delar varje år ut ett stipendie ur Yngve Andréns Minnesfond. Till 2020 års stipendiemottagare har juryn utsett Rasmus Kvist från konstskolan SARA, i Simrishamn. Samlingen har beslutat att skjuta på utdelningsceremonin tillsvidare på grund av rådande förhållanden i samhället.

Bollerup

Vårutställning på Galleri1

Galleri1 i Bollerup visar just nu en vårutställning av Österlenkonstnären Andreas Johansson. Galleriet följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer om att besökarna ska hålla avstånd, inte fler än fem personer åt gången, handsprit och separata in- och utgångar. Öppet helg kl. 11–17. Från den 10/4 ons–sön kl. 11-17. Utställningen visas till och med den 26 april.

Ägarbyte

Bakom Perssons står Wiréns redo att ta över

Nu har det blivit dags för Ingegerd och Ronny Persson att göra som så många av deras kunder. Packa husbilen och ge sig ut på vägarna för att njuta av livet. RIPS Släp & Husvagnsservice lämnar de i familjen Wiréns goda händer.

Utbildning

Praktik och teori går hand i hand på ny vårdutbildning

Samhället skriker efter undersköterskor och Österlens Folkhögskola har lyssnat. Till hösten startar skolan en ny vård- och omsorgsutbildning.

Flytt

Syskonduo lämnar torget för satsning i Folkets park

Det börjar bli dags för Morgan och Malin Malmberg att packa flyttlådorna. I april flyttar Torget 6 till Folkets park och byter namn till ”Torget 6 i Folkets park”.

Evenemang

En vår med djur och natur på biblioteksfilialerna

Tack vare det statliga bidraget ”Stärkta bibliotek” händer det ovanligt mycket kul på biblioteksfilialerna i Tomelilla kommun i vår. Temat för flera av aktiviteterna är miljö, natur och djur.

Grattis!