unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Simrishamn
  2. Tomelilla
  3. Ystad
  4. E-tidning
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
Konst

Abstrakt måleri möter smidesskulpturer

En gallerist, och tillika konstnär, som gjort anpassningar för att kunna bjuda in konstintresserade besökare i påsk är AnnHelen Bizzozero. På hennes Galleri1 visas Andreas Johanssons abstrakta målningar och Horst Eckhardt smidesskulpturer.
Andreas Johanssons abstrakta måleri möter Horst Eckhardts smidesskulpturer på Galleri1 på Radgårdavägen i Bollerup. Konstintresserade besökare hälsas välkomna till det coronaanpassade galleriet i påsk.
Andreas Johanssons abstrakta måleri möter Horst Eckhardts smidesskulpturer på Galleri1 på Radgårdavägen i Bollerup. Konstintresserade besökare hälsas välkomna till det coronaanpassade galleriet i påsk.
Foto: Hannah Andersson

– Jag är själv så förtjust i Andreas Johanssons abstrakta måleri, utbrister AnnHelen Bizzozero. Det är därför man blir gallerist, för att få omge sig med vacker konst varje dag, konstaterar hon och skrattar.

AnnHelen flyttade ner till Österlen från Vaxholm tillsammans med sin make Anders Gustafson 2017, och startade Galleri1 året därpå.

Pandemin till trots säsongsöppnade Galleri1 första helgen i mars i år.

– Konst smittar ju inte, konstaterar AnnHelen men poängterar att hon tar pandemin på största allvar. Jag blev själv sjuk i covid-19 i höstas, berättar hon.

Nya rutiner har införts.

– Besökarna får gå in i galleriet och ut genom konsthantverksbutiken, så de slipper mötas i dörren, och jag kommer att släppa in max fyra personer åt gången.

AnnHelen var tidig med att göra anpassningar som gjorde det möjligt för henne att hålla Galleri1 öppet större delen av 2020.

– I somras kom det mycket besökare hit, men de köade alla tålmodigt i trädgården. Jag märkte av ett stort sug efter att komma ut och få lite nya intryck och det är precis samma känsla som jag möts av nu - vi behöver konsten mer än någonsin.

5 bilder
”Andreas Johansson har varit med från början, det är fjärde gången han ställer ut hos oss”, berättar AnnHelen Bizzozero.
Vägg i vägg med galleriet finns en kombinerad verkstad och konsthantverksbutik med alster av konsthantverkare från hela landet. Schacket är signerat Mona Olsson.
AnnHelen Bizzozero skapar själv i lera och är känd för sina ”skånska kärringar”.
Andreas Johansson, verksam i Bästekille, ställer ut på Galleri1 för fjärde året.
Gamla verktyg och redskap får nytt liv i Horst Eckhardt smidesskulpturer.
enlarge

Påskens utställning visas fram till den 25 april. Sedan fylls galleriet med näskapad Österlenkonst.

– Det är inte svårt att fylla ett galleri på Österlen, här finns så många fantastiska konstutövare!

Utställningen Närskapat öppnar den 7 maj. Sedan rullar utställningarna på. Samlingsutställning blir det även i september.

– Då ställer åtta lokala kvinnor ut hos mig, berättar AnnHelen

I september står två musikpunkter på programmet.

– Vi håller tummarna för att det åter går att mötas då!