GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Konst

Äntligen utställning igen - på Tomelilla konsthall

Tomelilla konsthall gör en efterlängtad återstart med Matts Leiderstam och utställning ”Blicken och ögonkasten” på övre plan, samt Stiftelsen Tomelilla Konstsamlings ”3 x Trotzig” på nedre.
Tomelilla • Publicerad 8 juli 2021
Matts Leiderstam är aktuell med utställningen ”Blicken och ögonkasten” på Tomelilla konsthall. Öppningen av utställningen skedde utan vernissage och den visas med restriktioner gällande antalet besökare i lokalen. Utställningen visas fram till den 29 augusti.
Matts Leiderstam är aktuell med utställningen ”Blicken och ögonkasten” på Tomelilla konsthall. Öppningen av utställningen skedde utan vernissage och den visas med restriktioner gällande antalet besökare i lokalen. Utställningen visas fram till den 29 augusti.

Kulturskolan stod för smygstarten och nu är utställningsverksamheten åter igång på Tomelilla konsthall.

– Det här är den första utställningen på fem månader som vi kunnat planera för att öppna, så det känns förstås jättekul, säger Désirée Lennklo, konsthallens intendent.

Särskilt glad är hon över att det är Matts Leiderstam som står för premiären.

– Det känns speciellt för Matts är en konstnär som stått på min önskelista att få visa i många år.

Och Matts är glad över att få ställa ut i Tomelilla.

– Den här konsthallen är väldigt speciell, nästan som en ateljé, konstaterar han.

I mer än två årtionden har Matts intresserat sig för förhållandet mellan bild, betraktare och kontext.

– Jag har alltid varit intresserad av konsthistoria och hur vi förhåller oss till konst, berättar Matts.

Han är känd för att bjuda på nya tolkningar av äldre tiders konst. På en av Tomelilla konsthalls väggar väggar hänger en serie fotografier som föreställer hur Matts lekfullt testar alternativa tolkningar av bilder ur böckerna från bokhyllan hemma i ateljén.

6 bilder
Matts Leiderstam bjuder på nya tolkningar av äldre tiders konst i utställningen ”Blicken och ögonkasten”.
På nedre plan visas tre generationers konstnärskap i utställningen 3 x Trotzig. På bilden Irene Trotzig. Utställningen visas till den 7 november.
En trappa ner visas även masker som eleverna i årskurs 9 på Kastanjeskolan i Tomelilla skapat med inspiration från fantasygenren.
Matts Leiderstam fick ett samtal från Bukowskis som sökte information om två av hans äldre verk som de fått in. ”Jag gav dem lite information sedan köpte jag målningarna själv och gjorde ett nytt verk av dem” berättar Matts och visar ”Rekonstruktion”.
På uppslag ur böcker från bokhyllan hemma i ateljén testar Matts Leiderstam alternativa tolkningar av klassiska målningar.
Matts Leiderstam bjuder på nya tolkningar av äldre tiders konst i utställningen ”Blicken och ögonkasten”.

Utställningen fortsätter på nedre plan där bland annat verket ”Rekonstruktion” visas.

Matts berättar hur han fick ett samtal från Bukowskis, som sökte information om två av hans äldre verk som de fått in.

– Jag gav dem lite information, sedan köpte jag målningarna själv och gjorde ett nytt verk av dem!

På nedre plan visas även Stiftelsen Tomelilla Konstsamlings utställning ”3 x Trotzig” mer verk av Ellen, Ulf och Irene Trotzig.

– Det är första gången vår konst visas tillsammans, berättar Irene som är verksam med ateljé i Lillehem. Min pappa var en duktig grafiker. Jag tycker det är särskilt kul att hans grafik lyfts fram för den har inte ställts ut särskilt mycket.

Hannah AnderssonSkicka e-post
Så här jobbar osterlenmagasinet med journalistik Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.