unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Simrishamn
  2. Tomelilla
  3. Ystad
  4. E-tidning
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!

Även vargar trivs på Österlen

Ett vargrevir har etablerats i Skåne och det tycks sträcka sig in på Österlen.
Att Skåne i allmänhet, och Österlen i synnerhet, är en trevlig plats att vistas på har nu även vargarna insett.
Att Skåne i allmänhet, och Österlen i synnerhet, är en trevlig plats att vistas på har nu även vargarna insett.
Foto: Annica Jönsson

Det har talats mycket om varg i Skåne de senaste åren. Efter spårningar i snö och DNA-analyser kan länsstyrelsen nu slå fast att det finns ett revirmarkerande vargpar vid Linderödsåsen.

Vargarna, som är en hane från Kesberget i Västmanland och en hona från Långbogen i Östergötland, tycks av observationerna att döma ha rört sig inom ett område söder om E22 ned till Andrarum och Brösarp på Österlen.

Vargreviret är det första i Skåne i modern tid.

– Flera vargar har under de senaste åren rört sig i Skåne. Att det någon gång skulle bildas ett revir är inte oväntat. Om paret kommer att få valpar är för tidigt att uttala sig om, men vi kommer att följa utvecklingen i reviret, säger David Börjesson, vilthandläggare på Länsstyrelsen Skåne, i ett pressmeddelande.

Han förstår att det kan oroa tamdjursägare och uppmanar alla att se över sin stängsling.

– Till hundägare kan jag säga att det är väldigt ovanligt med angrepp på kopplade hundar. Angrepp drabbar oftast jakthundar som springer lösa under jakt.