GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Miljö

Bjuder in till klimatstrejk

På fredag samlas människor över hela världen för att ”strejka” för klimatet. Så även i Tomelilla.
Tomelilla • Publicerad 23 september 2021
– Man får gärna dyka upp med skyltar som har klimatbudskap, säger Karin Edstedt, lärare på Österlens Folkhögskola och initiativtagare till fredagens klimatstrejk på torget i Tomelilla.
– Man får gärna dyka upp med skyltar som har klimatbudskap, säger Karin Edstedt, lärare på Österlens Folkhögskola och initiativtagare till fredagens klimatstrejk på torget i Tomelilla.

Den 24 september tar FridaysForFuture återigen till gatorna för att strejka för klimatet. Det är tredje året för den globala klimatstrejken, som startades av Greta Thunberg då hon den 20 augusti 2018 ensam satte sig utanför riksdagshuset i Stockholm, i protest och för att lyfta miljöfrågan inför valet samma höst.

Efter valet bestämde Greta och hennes medstrejkare för att fortsätta strejka varje fredag tills Sverige följer Parisavtalet. Varje fredag strejkar elever och studenter i över 100 länder på alla kontinenter.

På torget i Tomelilla anordnar Österlens Folkhögskola en klimatstrejk med inbjudna föredragshållare.

Initiativtagare till manifestationen är Karin Edstedt, lärare på folkhögskolan tillsammans med Lotta Hedström, tidigare språkrör för Miljöpartiet.

– För folkhögskolan är klimatfrågan viktig och detta är ett sätt att aktivera sig. Det faller också inom ramen för kurserna ”agera för klimatet” och ”klimat- och miljörättvisa” som jag ansvarar för, säger Karin, som hälsar alla välkomna till torget, oavsett hur insatt eller engagerad man är i klimatfrågan.

Alla föreningar i Tomelilla med omnejd är inbjudna och även skolorna i kommunen har kontaktats.

– Vi har även skapat ett Facebookevent och anmält det till den globala manifestationen på FridaysForFutures sajt.

Klimatstrejken i Tomelilla drar igång klockan 12 och utöver Karin Edstedt och Lotta Hedström kommer Stellan Oskarsson från Veto.nu, nätverket mot mineralbrytning på Österlen, tala, samt Alexander Lindh, student, Emmy Nilsson från Grön Ungdom och Sander Dijkstra, ordförande i samhällsbyggnadsnämnden i Tomelilla kommun.

Fredrik EkbladSkicka e-post
Så här jobbar Österlenmagasinet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.