unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
Musik

Buzz-Stopp ny musikscen på Österlen

Nu har Österlen fått ännu en ny musikscen – Buzz-Stop i Norra Björstorp. Producenten och musikern Maria Anderberg har börjat med trädgårdskonserter på sin gård och på lördag är det dags för artist nummer tre – Travelling John.
Maria Anderberg har startat en ny musikscen i sin trädgård i Norra Björstorp – här har hon bott i 31 år.
Maria Anderberg har startat en ny musikscen i sin trädgård i Norra Björstorp – här har hon bott i 31 år.
Foto: Caroline Alesmark

– Jag har bott här i 31 år och testat allt möjligt – kafé, butik, festival med 13 band och eldslukare, 100 personer i trädgården på piratfest, you name it. Och när man blir äldre och lite latare har man inte lika stor lust att åka in till konserter i Malmö – då kan man göra dem hemma i stället. 
Tanken på att skapa en scen på gården har funnits i flera år. En bit ner i trädgården står en gammal villavagn som byggts om till musikstudio. Planen var att bygga en cowboyveranda med däck framför och ha musikaliska möten där.

– Samtidigt startade jag och några musiker ett nytt band – The Hillbilly Misfits – i våras. Repetitionerna gick bra, vi ville ha vår första spelning, men jag insåg att jag inte skulle hinna bygga klart det där däcket. Däremot skulle det gå att göra en scen, och med hjälp av grannen blev den klar på fyra timmar.

Scenen ligger under lövverket till ett gigantiskt krikonträd. Mellan grönskan och scenens djupaste del står en vacker glasvägg. Maria Anderberg hade kvar den från scenografin till en Norén-uppsättning hon producerade på Skillinge teater 2003, men hade glömt bort den. När hon och grannen testade väggen satt den perfekt.

– Det var magi. Nu har vi livestreamat två konserter från scenen, med vårt band och med kiviksbandet Kivas. Att streama är en gammal idé, och när coronan kom fick jag en spark i rumpan. I dessa tider får man hjälpas åt, jag har en gammal vän på ett skivbolag. Travelling John tar sig tid att komma hit och spela solo den 29 augusti, för 50 personer.
 Kvällen innan ska hennes band spela på Mossagårdsfestivalen utanför Veberöd och 5 september kommer Hedda Hatar med bland andra basisten Ingrid Lundquist hit. Hon spelar även i The Hillbilly Misfits och är dotter till en viss Kristoffer Lundquist.

– Hedda Hatar är ett ungt coolt band med bara tjejer. Det är en annan viktig grej, vi gamla rockuvar måste släppa in den unga generationen. Ge dem möjlighet att livestreama så att människor ser vad de gör.

Vad som helst kan hända i Maria Anderbergs trädgård.
Vad som helst kan hända i Maria Anderbergs trädgård.
Foto: Caroline Alesmark

Maria Anderberg har redan arrangemang på gång inför nästa år, bland annat är tanken att Anders F Rönnblom ska komma hit. En annan är att prata odling med Stefan Sundström.

– För mig är den här gården en stor lekstuga. Ambitionen är att mitt liv ska styras av lek och njutning och blicken vara fäst mot ett högre mål. Jag vill försöka göra något som jag och gärna fler kan njuta av.

quote
Hedda Hatar är ett ungt coolt band med bara tjejer. Det är en annan viktig grej, vi gamla rockuvar måste släppa in den unga generationen.

Läs mer

Musik i sommarkväll

Ö Vemmerlöv

Musik i sommarkväll

Gärsnäs församling bjuder under sju onsdagskvällar i sommar in till musikprogram. Onsdagen den 29 juli klockan 19 blir det schlagerafton med Gustav Brandt, Majvi Danielsson och Ingrid Dahlström i Ö Vemmerlövs kyrka. Arrangören följer folkhälsomyndighetens rekommendationer. Tänk på att hålla avstånd.

Musikkväll med Jazzit

Skillinge

Musikkväll med Jazzit

Gärsnäs församling bjuder under sju onsdagskvällar i sommar in till musikprogram. Onsdagen den 22 juli klockan 19.00 spelar Jazzit, ett “nygammalt” Österlenband. I eller i anslutning till Skillinge Kapell beroende på väder. Arrangören följer folkhälsomyndighetens rekommendationer. Tänk på att hålla avstånd.

Det blir en sommar på scen i teaterladan

Teater

Det blir en sommar på scen i teaterladan

Repetitionerna inför Scen Österlens sommarmusikaler hade precis inletts när covid-19 spred sin skugga över världen. Men tack vare kreativa lösningar på problem som uppstått längs vägen, står barnen och ungdomarna nu redo att möta publiken i föreställningarna Aladdin Jr och RENT.

Spontana musikaliska äventyr skänker tröst

Musik

Spontana musikaliska äventyr skänker tröst

Spontanmusik har blivit kyrkomusikern Nadja Erikssons sätt att nå ut i coronatider. Hon tänker att musiken har en läkande kraft och skänker en välbehövlig glädje.

REKO-ring på tillväxt i Norra Björstorp

Tomelilla

REKO-ring på tillväxt i Norra Björstorp

Runt Brösarp vimlar det av matproducenter och småskaliga odlare. Nu har ett antal företagare i Norra Björstorp tagit initiativ till en REKO-ring, en matmötesplats där produkter och råvaror ska säljas direkt från producent till konsument.