Carl Pipers fältsäng åter på Christinehof
Greve Carl Piper (1647–1716) blickar ner från sitt porträtt på väggen i Stjärnsalen på Christinehofs slott, där han är placerad till höger om sin hustru Christina Piper. Om målningar kunnat tänka hade han säkert varit både glad och förvånad.
Framför honom sätter Ulf Nilsson och Martin Larsson från Kiviks Express varsamt ner en låda med hans gamla fältsäng, som han i 1700-talets början kånkade med sig runt om i Europa, när han i åratal stred vid Karl XII:s sida.
– Sängen har varit med om mycket, konstaterar Mia Gröndahl från föreningen Christinas Vänner, som är märkbart exalterad över att den är tillbaka på Christinehof.
Här på Christinehofs slott har sängen inte varit sedan vid 1900-talets början, då den placerades på Nordiska museet i samband med att hela slottet tömdes på möblemang och föremål. Nu är den återbördad.
– Det är en historisk dag, säger Mia Gröndahl.
Själv har Carl Piper aldrig sovit eller ens satt sin fot på detta skånska slott. Däremot lät hans son Carl Fredrik Piper sätta in sängen på slottet på 1750-talet.
I en inventarieförteckning från Christinehofs slott 1758 finns sängen med. Den stod uppställd i sängkammaren, men det har visat sig att Carl Fredrik aldrig sov i den. Han sov inne hos sin fru.
– Kanske var sängen bara ett minne av den far han aldrig fick lära känna. Det finns många sådana bitar i den här historien också, säger Mia Gröndahl.
Carl Piper drog ut i krig när sonen var endast en månad gammal och återkom aldrig.
Efter slaget i Poltava 1709 tillfångatogs han av ryssarna, som åtminstone i början såg Carl Piper som en synnerligen värdefull fånge, som möjligen kunde utväxlas mot höga generaler i svensk fångenskap.
– Vi tror att ryssarna ansåg att det var Carl Piper som låg bakom den svenska krigsstrategin. Den unge gossekungen hade ju inte kunnat komma på alla de där elakheterna själv. Men där hade de nog fel, säger Gert Lagerstedt, medlem i Christinas Vänner och ansvarig för Christinehofs arkiv.
Det blev aldrig någon utväxling för Carl Pipers del, och efter att ha hamnat i onåd placerades han efter några år i Moskva på en fästning i Nöteborg utanför Sankt Petersburg. Där dog han under ytterst påvra förhållanden 1716.
Hans lik saltades ner i en kista inför transporten till Sverige. Där blev det liggande i två år innan begravningen kunde äga rum.
Det gjordes också en lista över allt han ägde vid dödstillfället, och där bland rena och smutsiga skjortor, peruker, nattmössor, glasögon, en Bibel och mycket, mycket mer dyker fältsängen upp.
– Den har en lång historia, men vi vet inte riktigt när den börjar. Kanske använde Carl Piper den redan när han åkte runt med den förste kungen som han tjänade, Karl XI, säger Mia Gröndahl.
Det var i samband med att Christinas Vänner bildades för fyra år sedan som hon upptäckte att sängen existerade. Alla hade glömt bort att den hamnat på Nordiska museet.
– Vi höll på med en utställning om sängar och undrade om vi kunde få låna den. ”Låna den?” svarade museet. ”Ni kan få den, för den är inte vår, utan har bara deponerats här”, säger Mia Gröndahl.
Redan då påbörjades den byråkratiska processen att få tillbaka sängen till Christinehof och fredagen den 26 februari i år var den stora dagen slutligen här.
Fältsängen ska sättas upp i förmaket till det sovrum där den en gång stod och kommer att visas för allmänheten med start i början av augusti.
I grunden är det en ihopfällbar resesäng, fast det ska förstås tilläggas att 1700-talsmodellerna var aningen mer otympliga än dagens varianter. Den tillhörande sänghimlen gör dessutom sängen extra pampig.
Originaltextilierna, de så kallade lambrequinerna, medföljer sängen. Men de är så sköra att de sannolikt inte ställs ut, utan ersätts av reproduktioner.
Konservatorn Isabella Hag, som förstås var med när sängen anlände till slottet, ska noga undersöka sängen och dess tillbehör. Det är viktigt att alla de känsliga delarna förvaras korrekt, berättar Mia Gröndahl.
– Vi vet ännu inte riktigt vilket skick sängen är i. Allt måste göras enligt konstens alla regler. Den är värd rätt mycket. Vi har fått försäkra den för 200 000 kronor.
Fakta