1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
Bryggare

De tar trendig hälsodryck från LA till Brösarp

Nu har Kombucha, trenddrycken som dricks av både Hollywoodstjärnor och hälsoprofiler, nått Österlen. I en svartmålad lagerlokal bakom Vägstationen i Brösarp har Charlotte von Arnold och Salomon Anaya nyligen startat Kombuchabryggeriet Scobybaby.
Charlotte von Arnold och Salomon Anaya lämnade Los Angeles för att starta Kombuchatillverkning i Brösarp. Bryggeriet, som ligger bakom Vägstationen, satsar i ett första skede på att hitta återförsäljare runt om på Österlen.
Foto: Fredrik Ekblad

– Vi börjar i Brösarp och sedan sprider vi vår Kombucha till resten av Österlen, Sverige, Skandinavien och världen, säger Charlotte von Arnold, halvt allvarligt, halvt skämtsamt.

– Men vi vill växa långsamt och hållbart, det är viktigt, tillägger Salomon Anaya.

Att det blev just Brösarp som det här världsvana paret skulle landa i var allt annat än självklart.

De senaste åren har Kombucha varit en minst sagt populär dryck bland hälsomedvetna trendsättare. Men trots sin höga trendfaktor är den inget nytt påfund. Kombuchan tros ha rötterna i Kina för över 2000 år sedan.
Foto: Fredrik Ekblad

Charlotte är visserligen uppvuxen utanför Tomelilla och har spenderat somrarna i familjens hus i Maglehem, men de senaste sex åren har hon rest och bott över hela världen.

För några år sedan tröttnade Charlotte på kringflackandet och hittade en bas i Los Angeles. På ett yogaretreat mötte hon Salomon Anaya, som är konstnär, gallerist och Kombuchabryggare.

Snart började planer för framtiden att smidas.

– Vi ville båda lämna LA och sneglade på Mexico City. Det var nära att vi satsade där, men så blev det jul och vi åkte hem till mina föräldrar, berättar Charlotte.

Det var första gången Salomon var i Sverige och besöket gjorde starkt intryck på honom.

– Trots att det var både mörkt och kallt, tyckte jag ändå att det var helt fantastiskt vackert, minns Salomon.

Paret bestämde sig för att stanna och slog ner bopålarna i Baskemölla. Sedan dröjde det inte länge förrän de hittade lokalen i Brösarp för sitt Kombuchabryggeri.

Grunden i Kombuchabryggning är ett te som sötas med socker och därefter tillsätts en kombuchakultur, en så kallad Scoby.
Foto: Fredrik Ekblad

Produktionen har precis kommit igång och kontakter har knutits med en rad återförsäljare, bland annat Cake Cowboy, Buhres, Mellbybagaren, Quartey's och REKO-ringen i Simrishamn.

Vad är det speciella med Kombucha?

– Det utmärkande för drycken är att den innehåller levande bakteriekultur, probiotika. Grunden i Kombuchabryggning är ett te som sötas med socker och därefter tillsätts en kombuchakultur, en så kallad Scoby. Förkortningen står för Symbiotic Culture Of Bacteria and Yeast, det vill säga en kultur av olika sorters jäst och bakterier, förklarar Charlotte.

I Scobybabys sortiment finns för tillfället tre smaker; gurkmeja/ingefära, hibiskus/ros och aktivt kol/lavendel.

– Vi kommer fortsätta att utveckla olika kombinationer med tiden och även ha säsongsbaserade smaker, säger Charlotte.

Kombucha har en lite annorlunda smak och det kan ta några gånger innan man fastnar för den.

– Men när man väl har fått smak för Kombucha, kräver kroppen det, säger Salomon, som föredrar den väl kyld.

quote
Vi kommer fortsätta att utveckla olika kombinationer med tiden och även ha säsongsbaserade smaker

Läs mer

Ceremoni

Mustigt författarskap gav Lina Wolff Piratenpriset

Burlesk humor med stora gester har tagit författaren Lina Wollf ända in i den aktningsvärda skaran av Piratenpristagare. Vid en något nedtonad ceremoni kom hon häromveckan till Österlen för att ta emot priset.

Andrarum

Det svarta guldet i Andrarum

Lördagen den 11 juli bjuder kulturföreningen Christinas Wänner in till invigning av utställningen ”Det svarta guldet i Andrarum” på Christinehof slott. Samtidigt blir det boksläpp för Gert Lagerstedts bok om Andrarums alunbruk. Klockan 13.00-14.00.

Simrishamn

Hjälp fås genom app

Tomelilla kommun har sedan några månader använt appen Nyby för att koppla samman invånare som behöver hjälp med kvalificerade resurspersoner som vill bidra.

Skola

Med barnrätt på schemat

Lek, rörelse, film och diskussioner stod på schemat för barnen på Tryde friskola förra onsdagen när det hade blivit dags för premiären av en ny tradition, den årliga barnrättsdagen.

Simrishamn

Lämnade finansvärlden och öppnade surflodge

Efter att ha bott i en folkabuss och flackat runt mellan Europas bästa surfstränder i några år har Måns Olofsson slagit ner bopålarna. Strax efter påsk öppnade han Österlen Coffee and Waves, ett surflodge och kafé i Kivik.

Tomelilla

Tomelilladagen ställs in

Tomelilladagen som skulle ägt rum den 23 maj ställs in. ”Vi har beslutat att ställa in på grund av de rådande omständigheterna med anledning av coronaviruset” låter Morgan Malmberg och Therese Bengtsson, Företagarna i Tomelilla, meddela.