unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
Bryggare

De tar trendig hälsodryck från LA till Brösarp

Nu har Kombucha, trenddrycken som dricks av både Hollywoodstjärnor och hälsoprofiler, nått Österlen. I en svartmålad lagerlokal bakom Vägstationen i Brösarp har Charlotte von Arnold och Salomon Anaya nyligen startat Kombuchabryggeriet Scobybaby.
Charlotte von Arnold och Salomon Anaya lämnade Los Angeles för att starta Kombuchatillverkning i Brösarp. Bryggeriet, som ligger bakom Vägstationen, satsar i ett första skede på att hitta återförsäljare runt om på Österlen.
Charlotte von Arnold och Salomon Anaya lämnade Los Angeles för att starta Kombuchatillverkning i Brösarp. Bryggeriet, som ligger bakom Vägstationen, satsar i ett första skede på att hitta återförsäljare runt om på Österlen.
Foto: Fredrik Ekblad

– Vi börjar i Brösarp och sedan sprider vi vår Kombucha till resten av Österlen, Sverige, Skandinavien och världen, säger Charlotte von Arnold, halvt allvarligt, halvt skämtsamt.

– Men vi vill växa långsamt och hållbart, det är viktigt, tillägger Salomon Anaya.

Att det blev just Brösarp som det här världsvana paret skulle landa i var allt annat än självklart.

De senaste åren har Kombucha varit en minst sagt populär dryck bland hälsomedvetna trendsättare. Men trots sin höga trendfaktor är den inget nytt påfund. Kombuchan tros ha rötterna i Kina för över 2000 år sedan.
De senaste åren har Kombucha varit en minst sagt populär dryck bland hälsomedvetna trendsättare. Men trots sin höga trendfaktor är den inget nytt påfund. Kombuchan tros ha rötterna i Kina för över 2000 år sedan.
Foto: Fredrik Ekblad

Charlotte är visserligen uppvuxen utanför Tomelilla och har spenderat somrarna i familjens hus i Maglehem, men de senaste sex åren har hon rest och bott över hela världen.

För några år sedan tröttnade Charlotte på kringflackandet och hittade en bas i Los Angeles. På ett yogaretreat mötte hon Salomon Anaya, som är konstnär, gallerist och Kombuchabryggare.

Snart började planer för framtiden att smidas.

– Vi ville båda lämna LA och sneglade på Mexico City. Det var nära att vi satsade där, men så blev det jul och vi åkte hem till mina föräldrar, berättar Charlotte.

Det var första gången Salomon var i Sverige och besöket gjorde starkt intryck på honom.

– Trots att det var både mörkt och kallt, tyckte jag ändå att det var helt fantastiskt vackert, minns Salomon.

Paret bestämde sig för att stanna och slog ner bopålarna i Baskemölla. Sedan dröjde det inte länge förrän de hittade lokalen i Brösarp för sitt Kombuchabryggeri.

Grunden i Kombuchabryggning är ett te som sötas med socker och därefter tillsätts en kombuchakultur, en så kallad Scoby.
Grunden i Kombuchabryggning är ett te som sötas med socker och därefter tillsätts en kombuchakultur, en så kallad Scoby.
Foto: Fredrik Ekblad

Produktionen har precis kommit igång och kontakter har knutits med en rad återförsäljare, bland annat Cake Cowboy, Buhres, Mellbybagaren, Quartey's och REKO-ringen i Simrishamn.

Vad är det speciella med Kombucha?

– Det utmärkande för drycken är att den innehåller levande bakteriekultur, probiotika. Grunden i Kombuchabryggning är ett te som sötas med socker och därefter tillsätts en kombuchakultur, en så kallad Scoby. Förkortningen står för Symbiotic Culture Of Bacteria and Yeast, det vill säga en kultur av olika sorters jäst och bakterier, förklarar Charlotte.

I Scobybabys sortiment finns för tillfället tre smaker; gurkmeja/ingefära, hibiskus/ros och aktivt kol/lavendel.

– Vi kommer fortsätta att utveckla olika kombinationer med tiden och även ha säsongsbaserade smaker, säger Charlotte.

Kombucha har en lite annorlunda smak och det kan ta några gånger innan man fastnar för den.

– Men när man väl har fått smak för Kombucha, kräver kroppen det, säger Salomon, som föredrar den väl kyld.

quote
Vi kommer fortsätta att utveckla olika kombinationer med tiden och även ha säsongsbaserade smaker

Läs mer

Från workshop om vilda växter till halmhusbygge

Tomelilla

Från workshop om vilda växter till halmhusbygge

Ekologisk odling, halmbalshusbygge, mjölksyrning, örtvandring, retreat, vilda ätbara växter, frömöte, naturlig djurhälsa och hållbar ekonomi. Hösten kursutbud på Ecotopia spänner över ett brett område.

Japansk reiki på Mudita

Simrishamn

Japansk reiki på Mudita

På Mudita yogastudio i Baskemölla ekoby kan man nu boka tid för Reikibehandlingar, en japansk alternativ hälsometod.

Kaféföreståndare med konstnärlig ådra

Nyöppnat

Kaféföreståndare med konstnärlig ådra

För några veckor sedan slog Sasa Ivkovic Vojinovic upp dörrarna till Sasa's Hus på Torget i Tomelilla. I det kombinerade galleriet och kaféet ska kreativitet och skaparlust frodas.

REKO-ring på tillväxt i Norra Björstorp

Tomelilla

REKO-ring på tillväxt i Norra Björstorp

Runt Brösarp vimlar det av matproducenter och småskaliga odlare. Nu har ett antal företagare i Norra Björstorp tagit initiativ till en REKO-ring, en matmötesplats där produkter och råvaror ska säljas direkt från producent till konsument.

Hjälp fås genom app

Simrishamn

Hjälp fås genom app

Tomelilla kommun har sedan några månader använt appen Nyby för att koppla samman invånare som behöver hjälp med kvalificerade resurspersoner som vill bidra.

Sveriges Miljöbästa kommuner

Sydöst

Sveriges Miljöbästa kommuner

Tidningen Aktuell Hållbarhet har sedan 2009 genomfört en årlig rankning av kommunernas miljöarbete. Både Tomelilla och Ystad kommun återfinns bland de 20 bästa kommunerna i kategorin mindre städer/tätorter och landsbygdskommuner, där 136 kommuner ingår. Den 14 maj presenteras vilka kommuner som blir Sveriges Miljöbästa i de olika kategorierna.