1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
Bryggare

De tar trendig hälsodryck från LA till Brösarp

Nu har Kombucha, trenddrycken som dricks av både Hollywoodstjärnor och hälsoprofiler, nått Österlen. I en svartmålad lagerlokal bakom Vägstationen i Brösarp har Charlotte von Arnold och Salomon Anaya nyligen startat Kombuchabryggeriet Scobybaby.
Charlotte von Arnold och Salomon Anaya lämnade Los Angeles för att starta Kombuchatillverkning i Brösarp. Bryggeriet, som ligger bakom Vägstationen, satsar i ett första skede på att hitta återförsäljare runt om på Österlen.
Foto: Fredrik Ekblad

– Vi börjar i Brösarp och sedan sprider vi vår Kombucha till resten av Österlen, Sverige, Skandinavien och världen, säger Charlotte von Arnold, halvt allvarligt, halvt skämtsamt.

– Men vi vill växa långsamt och hållbart, det är viktigt, tillägger Salomon Anaya.

Att det blev just Brösarp som det här världsvana paret skulle landa i var allt annat än självklart.

De senaste åren har Kombucha varit en minst sagt populär dryck bland hälsomedvetna trendsättare. Men trots sin höga trendfaktor är den inget nytt påfund. Kombuchan tros ha rötterna i Kina för över 2000 år sedan.
Foto: Fredrik Ekblad

Charlotte är visserligen uppvuxen utanför Tomelilla och har spenderat somrarna i familjens hus i Maglehem, men de senaste sex åren har hon rest och bott över hela världen.

För några år sedan tröttnade Charlotte på kringflackandet och hittade en bas i Los Angeles. På ett yogaretreat mötte hon Salomon Anaya, som är konstnär, gallerist och Kombuchabryggare.

Snart började planer för framtiden att smidas.

– Vi ville båda lämna LA och sneglade på Mexico City. Det var nära att vi satsade där, men så blev det jul och vi åkte hem till mina föräldrar, berättar Charlotte.

Det var första gången Salomon var i Sverige och besöket gjorde starkt intryck på honom.

– Trots att det var både mörkt och kallt, tyckte jag ändå att det var helt fantastiskt vackert, minns Salomon.

Paret bestämde sig för att stanna och slog ner bopålarna i Baskemölla. Sedan dröjde det inte länge förrän de hittade lokalen i Brösarp för sitt Kombuchabryggeri.

Grunden i Kombuchabryggning är ett te som sötas med socker och därefter tillsätts en kombuchakultur, en så kallad Scoby.
Foto: Fredrik Ekblad

Produktionen har precis kommit igång och kontakter har knutits med en rad återförsäljare, bland annat Cake Cowboy, Buhres, Mellbybagaren, Quartey's och REKO-ringen i Simrishamn.

Vad är det speciella med Kombucha?

– Det utmärkande för drycken är att den innehåller levande bakteriekultur, probiotika. Grunden i Kombuchabryggning är ett te som sötas med socker och därefter tillsätts en kombuchakultur, en så kallad Scoby. Förkortningen står för Symbiotic Culture Of Bacteria and Yeast, det vill säga en kultur av olika sorters jäst och bakterier, förklarar Charlotte.

I Scobybabys sortiment finns för tillfället tre smaker; gurkmeja/ingefära, hibiskus/ros och aktivt kol/lavendel.

– Vi kommer fortsätta att utveckla olika kombinationer med tiden och även ha säsongsbaserade smaker, säger Charlotte.

Kombucha har en lite annorlunda smak och det kan ta några gånger innan man fastnar för den.

– Men när man väl har fått smak för Kombucha, kräver kroppen det, säger Salomon, som föredrar den väl kyld.

quote
Vi kommer fortsätta att utveckla olika kombinationer med tiden och även ha säsongsbaserade smaker

Läs mer

Simrishamn

Musikaliska möten och veganska matupplevelser

Tastecelebration Residence i Andrarum lockar i sommar med både andlig och lekamlig spis. Från Isabel Brummers veganska paradrätter till sång- och musikunderhållning med bland andra Cohen-tolkaren Janerik Lundquist.

Tomelilla

REKO-ring på tillväxt i Norra Björstorp

Runt Brösarp vimlar det av matproducenter och småskaliga odlare. Nu har ett antal företagare i Norra Björstorp tagit initiativ till en REKO-ring, en matmötesplats där produkter och råvaror ska säljas direkt från producent till konsument.

Tomelilla

Par satsar på obemannad lanthandel i Skåne-Tranås

För 15 år sedan försvann lanthandeln från Skåne-Tranås, men i sommar återvänder den. Fast i en helt ny och modern tappning. En automatisk livsmedelsbutik, där kunderna sköter sig själva.

Simrishamn

Åhusentreprenör öppnar glasskiosk i fiskestugan

Simrishamns fiskestuga i Tobisvik hyser numera inte bara Simrishamns Dartförening. Sedan förra helgen finns här även en glasskiosk.

Simrishamn

Surfakademin till Österlen

Sedan 2006 har Jens Holmer, Peter Sahlberg och kollegorna på Surfakademin lärt över 10 000 svenskar att dansa på vågorna i Biarritz, Galicien, Kalifornien och Costa Rica. När Coronaviruset slog till och alla resor ställdes in fick duon tänka om.

Simrishamn

Lämnade finansvärlden och öppnade surflodge

Efter att ha bott i en folkabuss och flackat runt mellan Europas bästa surfstränder i några år har Måns Olofsson slagit ner bopålarna. Strax efter påsk öppnade han Österlen Coffee and Waves, ett surflodge och kafé i Kivik.