De tar trendig hälsodryck från LA till Brösarp
– Vi börjar i Brösarp och sedan sprider vi vår Kombucha till resten av Österlen, Sverige, Skandinavien och världen, säger Charlotte von Arnold, halvt allvarligt, halvt skämtsamt.
– Men vi vill växa långsamt och hållbart, det är viktigt, tillägger Salomon Anaya.
Att det blev just Brösarp som det här världsvana paret skulle landa i var allt annat än självklart.
Charlotte är visserligen uppvuxen utanför Tomelilla och har spenderat somrarna i familjens hus i Maglehem, men de senaste sex åren har hon rest och bott över hela världen.
För några år sedan tröttnade Charlotte på kringflackandet och hittade en bas i Los Angeles. På ett yogaretreat mötte hon Salomon Anaya, som är konstnär, gallerist och Kombuchabryggare.
Snart började planer för framtiden att smidas.
– Vi ville båda lämna LA och sneglade på Mexico City. Det var nära att vi satsade där, men så blev det jul och vi åkte hem till mina föräldrar, berättar Charlotte.
Det var första gången Salomon var i Sverige och besöket gjorde starkt intryck på honom.
– Trots att det var både mörkt och kallt, tyckte jag ändå att det var helt fantastiskt vackert, minns Salomon.
Paret bestämde sig för att stanna och slog ner bopålarna i Baskemölla. Sedan dröjde det inte länge förrän de hittade lokalen i Brösarp för sitt Kombuchabryggeri.
Produktionen har precis kommit igång och kontakter har knutits med en rad återförsäljare, bland annat Cake Cowboy, Buhres, Mellbybagaren, Quartey's och REKO-ringen i Simrishamn.
Vad är det speciella med Kombucha?
– Det utmärkande för drycken är att den innehåller levande bakteriekultur, probiotika. Grunden i Kombuchabryggning är ett te som sötas med socker och därefter tillsätts en kombuchakultur, en så kallad Scoby. Förkortningen står för Symbiotic Culture Of Bacteria and Yeast, det vill säga en kultur av olika sorters jäst och bakterier, förklarar Charlotte.
I Scobybabys sortiment finns för tillfället tre smaker; gurkmeja/ingefära, hibiskus/ros och aktivt kol/lavendel.
– Vi kommer fortsätta att utveckla olika kombinationer med tiden och även ha säsongsbaserade smaker, säger Charlotte.
Kombucha har en lite annorlunda smak och det kan ta några gånger innan man fastnar för den.
– Men när man väl har fått smak för Kombucha, kräver kroppen det, säger Salomon, som föredrar den väl kyld.