unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
Konst

”Det som vill bli berättat bestämmer formen”

Det är ett läsartips som fått oss att knappa in Ateljé Brännorna på GPS:en. För att besöka skådespelaren och konstnären Lena Viredius, som inte bara skapar i lera, med penna och pensel, utan även genom sång och musik. Självklart blir vi nyfikna på denna multikonstnär.
Lena Viredius är skådespelare och konstnär. Hon driver tillsammans med sin make, keramikern Thomas Alexandersson, Ateljé Brännorna mellan Sankt Olof och Fågeltofta. Ateljén är öppen klockan 11-16 under lördagar och söndagar i juni. Sommarutställning öppnar lördagen den 11 juli och pågår i fem veckor, tisdag - söndag klockan 11-17.
Lena Viredius är skådespelare och konstnär. Hon driver tillsammans med sin make, keramikern Thomas Alexandersson, Ateljé Brännorna mellan Sankt Olof och Fågeltofta. Ateljén är öppen klockan 11-16 under lördagar och söndagar i juni. Sommarutställning öppnar lördagen den 11 juli och pågår i fem veckor, tisdag - söndag klockan 11-17.
Foto: Hannah Andersson

I slutet av en liten grusväg, strax norr om Onslunda, ligger Ateljé Brännorna. Här bor och verkar Lena Viredius tillsammans med sin make, keramikern Thomas Alexandersson.

Solen lyser från en klarblå himmel och fåglarna sjunger av hjärtats lust denna vackra försommarmåndag. Vi slår oss ner i skuggan, utomhus och på coronasäkert avstånd.

– Vi brukar öppna ateljén för sommaren först i juli men eftersom vi gick miste om konstrundan i år provar vi ett nytt grepp och öppnar för besökare redan helgerna i juni. Vi ser till att de har svängrum inomhus, flyttar ut en del av utställningen i montrar med lock och Thomas har ställt i ordning en vandringsslinga i den vackra naturen vi har inpå knuten, med keramik längs vägen, berättar Lena.

I juli är planen att hålla öppet sex dagar i veckan.

– Det har varit en skakig vår, men vi har tagit månad för månad och är väldigt tacksamma för stödet som våra trogna kunder gett oss.

”Uppstickarna” är små figurer formade av lera.
”Uppstickarna” är små figurer formade av lera.
Foto: Hannah Andersson

I coronastiltjen har Lena haft tid att utveckla en helt ny webbsida, som synliggör hennes konstnärliga bredd. Lerbilder, mosaikrelief, akrylmålningar på duk, papper och pannå, ”uppstickare” och ”åskådare” i lera, tecknat i en linje, sång, musik och film är exempel på hennes konstnärliga uttryck.

– Det som vill bli berättat bestämmer formen, konstaterar Lena. Det är otroligt roligt att ha tillgång till alla de här uttrycken, även om det ibland rått en viss förvirring kring det. ”Är du skådespelare eller konstnär egentligen” har jag fått höra vilket lett till att jag i perioder inte vågat stå upp för min bredd. Idag är jag stolt för allt jag gör och det känns väldigt bra att den nya hemsidan tydliggör den.

Färg, form, dans, sång och musik blev tidigt lika naturliga kommunikationsvägar som språket för Lena.

– Min syster är autistisk och jag växte upp med ett stort ansvar för henne. Det var naturligt för mig att försöka hitta ett språk där jag kunde vara med henne. Hon tyckte om, och blev lugn av, musik och dans. Därför blev det ett självklart språk för oss att tala till varandra med.

Lena skapar sina lerbilder genom att bygga en struktur i relief på en utskuren lerplatta. Efter bränning i ugn gör hon en målning i akryl på plattan.
Lena skapar sina lerbilder genom att bygga en struktur i relief på en utskuren lerplatta. Efter bränning i ugn gör hon en målning i akryl på plattan.
Foto: Hannah Andersson

Slumpen gjorde att Lena sökte in på Statens scenskolas skådespelarutbildning och började sitt yrkesliv inom teatern.

– Det hade lika gärna kunnat bli konst eller musik, och även under åren med teatern fanns de andra bitarna i bakgrunden.

Oavsett uttryckssätt har flödet av idéer ständigt varit stort. Lenas verktyg för att tygla den ständigt bubblande kreativitet är fokus.

– ”Så där mycket kan man väl inte göra?” Jo, det kan man. Om man lägger fullt fokus på en sak i taget. Den stora utmaningen för mig har varit att hitta en balans, säger Lena och berättar hur hon för många år sedan fann träningsformen YiXue, utvecklad ur Qigong och som varit ett värdefullt verktyg för henne i livets utmaningar.

– För 17 år sedan kom jag i kontakt med YiXue och träffade mästare Wei ling Yi för första gången. Genom träningen har jag lärt mig att använda min högkänslighet och rika kreativitet som en resurs. Jag gör de hundra barnens gong varje dag och vi är en träningsgrupp som brukar träffas i Ravlunda gamla skola varje torsdag. Nu gör vi tillfälligt uppehåll med anledning av coronapandemin, men vi håller kontakten via Zoom i väntan på att vi kan börja träffas igen.

Enlinjestecknandet fann Lena under en period när hon hade kört fast i skapandet.
Enlinjestecknandet fann Lena under en period när hon hade kört fast i skapandet.
Foto: Hannah Andersson

Träningen är en väg in i koncentration för Lena, enlinjestecknandet en annan. Det konstnärliga uttrycket att teckna i en linje fann hon under en period när hon hade kört fast i skapandet.

– Jag kände att jag inte hade något mer att berätta. Fick inte fram något alls. Då bestämde jag mig för att sätta mig ner med det enklaste, enkla; ett papper och en penna. Från det växte enlinjestecknandet fram, något som jag tyckte var fantastiskt roligt och ur det kom skaparlusten tillbaka. Arbetslust är en gåva att vara rädd om och vårda!

Förutom att hon hittat ett större fokus, beskriver Lena hur hon med åren även hittat en lätthet i skapandet.

– Jag har alltid använt det kreativa som en hjälp att hantera svårigheter i livet och det har i perioder blivit väldigt tungt, säger Lena och ger föreställningen ”Flickan som lockade monster” som exempel. Nu har jag kommit till en punkt där jag kunnat lämna mycket bakom mig och lärt mig att göra saker med lätthet. Djupet finns där oavsett, men jag tillåter mig att i större utsträckning gå på lust.

Just nu njuter Lena av att skapa ”åskådare”, små ansikten av lera.

– Thomas är en väldigt duktig keramiker och genom honom har jag fått tillgång till att skapa i lera. Vi har levt tillsammans i 24 år nu och det är fantastiskt att få lov att dela konstnärskapet med någon.

Lena skulpterar ”åskådarna” av lera och ger varje ansikte ett eget uttryck genom att måla det.

– Det är väldigt lekfullt och härligt att jobba med ansiktena. Ta det lätt, skriver dagens kontrakt! Jag har behövt ta tag i många tunga delar av mitt liv för att komma fram till glädjen. Det kan vara svårt att göra sig av med offerkoftan för den klistrar sig gärna fast. Men nu är den uppbränd och i min ålder kan jag tycka att det är dags att unna sig att ha det bra och njuta av livet!

Läs mer

2 x Karlsson på Werner-museet

Simrishamn

2 x Karlsson på Werner-museet

Werner-museet fick ställas in på grund av pandemin. Men nu gör man ett nytt försök. Fram till den 30 augusti visas parets konst på museet. Öppettider alla dagar utom måndagar är klockan 13–17.

Årets utomhuskonstverk: ”Trädgårdsmästaren”

Olseröd

Årets utomhuskonstverk: ”Trädgårdsmästaren”

Fram till den siste september visas skulpturen ”Trädgårdsmästaren” av Anna Stake på Olseröds Konsthall. Skulpturen som är av linoljebränt järn är tillverkad på Lammhults gjuteri i Småland. Enligt konstnären handlar den om årstiderna och upprepning.

Havsbilder på Brösarps konsthall

Brösarp

Havsbilder på Brösarps konsthall

Fem konstnärer visar fram till den 20 september målningar och etsningar på temat havet på Brösarps konsthall. Alla fem – Rolf Ahlberg, Thomas Larsson, K G Nilsson, Irene Trotzig och Erica Wedman – bor i trakten och är medlemmar i ÖSKG.

Kaféföreståndare med konstnärlig ådra

Nyöppnat

Kaféföreståndare med konstnärlig ådra

För några veckor sedan slog Sasa Ivkovic Vojinovic upp dörrarna till Sasa's Hus på Torget i Tomelilla. I det kombinerade galleriet och kaféet ska kreativitet och skaparlust frodas.

Det svarta guldet i Andrarum

Andrarum

Det svarta guldet i Andrarum

Lördagen den 11 juli bjuder kulturföreningen Christinas Wänner in till invigning av utställningen ”Det svarta guldet i Andrarum” på Christinehof slott. Samtidigt blir det boksläpp för Gert Lagerstedts bok om Andrarums alunbruk. Klockan 13.00-14.00.

Årets pristagare utsedda

Pris

Årets pristagare utsedda

Världsgitarristen och vitemöllingen Göran Söllscher, Simrishamns karateklubb och konstnärliga ledarna för Scen Österlen, Tove och Carl-Johan Wåhlin, är årets tre pristagare när kommunen delar ut ett kulturpris, ett idrottspris och ett föreningsledarstipendium.