Djurens förkämpe aktuell med ny spännande bok
Första gången Österlenmagasinet träffade Mari Bister, som är bosatt utanför Onslunda, var hon aktuell med sin första förlagsutgivna bok ”Katthemsäventyret”, som utgick från hennes eget djupa engagemang i djurrättsfrågor och lade grunden till bokserien om Djurdeckarna.
Sedan dess har det blivit fem böcker till och Djurdeckarna har fått sällskap av ytterligare en bokserie, Uppdrag Djurräddning, som riktar sig till aningen äldre barn. Hon avslöjar att det faktiskt var hennes unga läsare som gav henne idén till den sistnämnda.
– Jag träffar många barn när jag är ute på signeringar och skolbesök. Många är väldigt förtjusta i Djurdeckarna och fortsätter läsa dem även långt efter att böckerna har blivit alldeles för korta och för lätta för dem. Därför kände jag att det borde finnas något som passar de äldre barnen bättre och som de kan gå vidare med.
Koncepten i båda bokserierna är relativt lika. De handlar om två barn som upptäcker djur som far illa och sedan försöker avslöja förövaren. Men medan det är bröderna Jakob och Joakim som står i centrum i Djurdeckarna, kretsar Uppdrag Djurräddning kring syskonen Lisa och Axel.
Den första boken i Uppdrag Djurräddning-serien kom ut på Idus Förlag så sent som förra året, men redan nu är den tredje boken här.
I aktuella ”Lämnade” hittar Lisa och Axel två övergivna kattungar i en plastpåse vid sjön i byn där de bor. I jakten på den skyldige upptäcker de fler skadade och sjuka katter och hamnar i slutändan själva i riktig knipa.
– Då måste de försöka rädda både sig själva och katterna. Men allt slutar förstås lyckligt som vanligt, säger Mari Bister.
Hennes författargärning har inte gått obemärkt förbi. Hon kan stoltsera med Tomelilla kommuns kulturpris och nyligen var det dags för nästa utmärkelse, som går hand i hand med temat i senaste boken.
I november tilldelades hon Guldtassen av Svenska Kattskyddsförbundet (SVEKATT), som i sin motivering särskilt lyfte fram hur hennes barnböcker ”på ett engagerande och gripande sätt belyser katters och katthemmens situation, samtidigt som de lär barn om empati och katters värde.”
– Jag jobbar mycket med att lyfta fram empatin för djur i mina böcker. Det är inga pekpinnar, utan snarare frågeställningar kring hur någonting upplevs och vad man skulle kunna göra annorlunda. Att få priset var extremt stort och extremt oväntat för mig. Så något måste jag ju ha gjort rätt, säger Mari Bister.
Nästa bok på tur handlar om Djurdeckarna och är planerad för utgivning i höst. Mari Bister hoppas också hinna ge ut ytterligare en Uppdrag Djurräddning under året.
Skrivmässigt bjuder bokserierna på olika utmaningar. I Djurdeckarna ska mycket in i ett tajt och förenklat format. I Uppdrag Djurräddning går det att ta ut svängarna mer, även om det kan vara mödosamt att skriva lite mer komplicerade och längre intriger.
Ibland kan det till och med visa sig att en idé som egentligen är tänkt för den ena bokserien passar betydligt bättre för den andra.
– En bok skrev jag halvvägs färdigt innan jag upptäckte att det nog inte var en Djurdeckarna, utan en Uppdrag Djurräddning. Den blev för lång och för invecklad. Då var det bara att börja om igen.