1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
Boksläpp

Dubbelt deckarsläpp för Onslundaförfattare

Mari Bister är inte bara aktuell med en ny bok i den, av de yngre läsarna, uppskattade serien om Djurdeckarna. Hon har även boksläpp för första delen i en helt ny serie.
Mari Bister är aktuell med två boksläpp på Idus förlag: Djurdeckarna - Hundäventyret som gavs ut i april och Uppdrag djurräddning - Förgiftningen, första delen i en ny bokserie som släpptes förra veckan.
Foto: Hannah Andersson

2017 gavs första boken i serien Djurdeckarna ut. En bokserie som genererat tre pris. Tomelilla kommuns kulturpris samt kommunens och Naturskyddsföreningens naturskyddspris för Mari Bister och senast i februari Örnsköldsviks miljöpris för böckernas illustratör Kristian Hägglund.

Nyutgivna Hundäventyret handlar om tre före detta hemlösa hundar som en efter en plötsligt försvinner. Bröderna Jakob och Joakim tar på sig uppdraget att försöka hitta och rädda hundarna innan det är för sent.

Empati och respekt för såväl människor som djur och natur går som en röd tråd genom Maris böcker och läsarna får lära sig allt från hur skräp i naturen kan skada djuren, till faran i att lämna hunden kvar i en varm bil.

– Inte som pekpinnar, utan läsarna får genom berättelsen utforska vad karaktärernas handlingar får för konsekvenser. Jag har fått respons från både föräldrar och barnverksamheter som använder mina böcker som verktyg för att väcka samtal med barnen, vilket känns fantastiskt, säger Mari.

Inom loppet av bara några veckor släpper Onslundaförfattaren Mari Bister två spännande deckare för barn.
Foto: Mari Bister

Hundäventyret gavs ut i april. Ännu färskare är boken Förgiftningen som gavs ut i maj. Boken är den första i en ny serie, med namnet Uppdrag djurräddning, som Mari sjösätter tillsammans med Idus förlag.

– Uppdrag djurräddning har samma innehåll och grundtanke som Djurdeckarna, med spännande böcker om djur som råkar illa ut på olika vis och barnens försök att både rädda djuren och avslöja den skyldige. Det som skiljer serierna åt är att Djurdeckarna är relativt lättlästa, har korta kapitel och färgbilder på alla uppslag. Uppdrag djurräddning har mer text, längre kapitel, mer invecklad intrig och inga bilder. Tanken är att läsarna kan fortsätta med Uppdrag djurräddning när de passerat läsnivån i Djurdeckarna.

Att släppa två böcker under rådande coronapandemi är inget optimalt upplägg konstaterar Mari.

– Många av vårens och sommarens event där jag skulle presenterat böckerna har blivit inställda, men jag ser fram emot en förhoppningsvis fullspäckad höst när jag kommer att gästa bland annat Palmfestivalen i Trelleborg, Litteraturrundan i sydöst, bokmässan i Göteborg och Kulturnatten i Lund.

Den 10 oktober ges chans att träffa Mari på hemmaplan i Onslunda. Då gästar hon Onslunda bibliotek för att berätta om sina böcker och hålla i en workshop.

Och fler böcker blir det. Mari har nyligen skrivit kontrakt för fjärde delen i Djurdeckarna; Kaninäventyret.

– Två manus ligger klara för Uppdrag djurräddning, om och när det blir aktuellt med en fortsättning, och det hoppas jag att det blir!

Mari Bister

Bor: Onslunda
Ålder: 45 år
Yrke: Författare och massör.
Familj: Make och tre katter.
Smultronställe: Haväng och Finland, där delar av min mans släkt bor.
Favoritdjur: Katt
Favoritgodis: Choklad!
Favoritbok som barn: Hästböcker!
Förebilder inom barnlitteraturen: Martin Widmark och Sven Nordqvist.
Om jag var ett djur skulle det vara: Tveklöst en katt för jag är redan ganska kattlik som person.
Dold talang: Jag gillar att kalligrafera och om någon beställer en signerad bok blir det alltid med kalligrafi.

Läs mer

Andrarum

Det svarta guldet i Andrarum

Lördagen den 11 juli bjuder kulturföreningen Christinas Wänner in till invigning av utställningen ”Det svarta guldet i Andrarum” på Christinehof slott. Samtidigt blir det boksläpp för Gert Lagerstedts bok om Andrarums alunbruk. Klockan 13.00-14.00.

Simrishamn

Musikaliska möten och veganska matupplevelser

Tastecelebration Residence i Andrarum lockar i sommar med både andlig och lekamlig spis. Från Isabel Brummers veganska paradrätter till sång- och musikunderhållning med bland andra Cohen-tolkaren Janerik Lundquist.

Teater

Det blir en sommar på scen i teaterladan

Repetitionerna inför Scen Österlens sommarmusikaler hade precis inletts när covid-19 spred sin skugga över världen. Men tack vare kreativa lösningar på problem som uppstått längs vägen, står barnen och ungdomarna nu redo att möta publiken i föreställningarna Aladdin Jr och RENT.

Tomelilla

De tar trendig hälsodryck från LA till Brösarp

Nu har Kombucha, trenddrycken som dricks av både Hollywoodstjärnor och hälsoprofiler, nått Österlen. I en svartmålad lagerlokal bakom Vägstationen i Brösarp har Charlotte von Arnold och Salomon Anaya nyligen startat Kombuchabryggeriet Scobybaby.

Simrishamn

Åhusentreprenör öppnar glasskiosk i fiskestugan

Simrishamns fiskestuga i Tobisvik hyser numera inte bara Simrishamns Dartförening. Sedan förra helgen finns här även en glasskiosk.

Simrishamn

Lämnade finansvärlden och öppnade surflodge

Efter att ha bott i en folkabuss och flackat runt mellan Europas bästa surfstränder i några år har Måns Olofsson slagit ner bopålarna. Strax efter påsk öppnade han Österlen Coffee and Waves, ett surflodge och kafé i Kivik.