unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Simrishamn
  2. Tomelilla
  3. Ystad
  4. E-tidning
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
Nybyggt

Edstrands gläds åt byggboom i Smedstorp

Det byggs som aldrig förr i Smedstorp. Till sommaren kommer ett flerfamiljshus och flera privata villor att stå klara, och ännu fler nybyggen är på gång.
Evald Faxheden, engagerad Smedstorpsbo som tagit på sig uppdraget att dokumentera byggena i bild, Kristoffer Nilsson, kranförare och Jonas Edstrand framför ett av nybyggena på Gårdlösavägen.
Evald Faxheden, engagerad Smedstorpsbo som tagit på sig uppdraget att dokumentera byggena i bild, Kristoffer Nilsson, kranförare och Jonas Edstrand framför ett av nybyggena på Gårdlösavägen.
Foto: Hannah Andersson

Det är en läsare som tipsar ÖM om byggboomen i Smedstorp och vi vänder oss till byns byggfirma Knut Edstrands Byggnads AB för att få veta mer. För lokalt verkar vara det självklara valet i Smedstorp och KEBAB kommer att förverkliga de flesta av nybyggena.

– Det känns roligt att få lov att bygga på hemmaplan, konstaterar Jonas Edstrand som driver KEBAB tillsammans med Lars Edstrand.

På plats är även Evald Faxheden, glad pensionär och engagerad Smedstorpsbo som tagit sig an utmaningen att dokumentera byggena i bild.

– Alla jag pratat med i byn är jätteglada över att det byggs, säger Evald. Det skapar känslan av en levande by med framtidstro. Det gör oss stolta över att vara Smedstorpsbor! Och inte undra på att man vill flytta hit; vi har en fin skola, tåg, bra bussförbindelser, butik och bad, poängterar han.

Evald Faxheden dokumenterar nybyggena i bild.
Evald Faxheden dokumenterar nybyggena i bild.
Foto: Hannah Andersson

Det största bygget är det Österlenhem som har beställt.

– Vi bygger sju marklägenheter åt dem på Motionsvägen, berättar Jonas. Det är kul att Österlenhem satsar i Smedstorp.

– Det finns en efterfrågan och vi hade tillgång till mark, svarar Pia Brink, VD för Österlenhem, när ÖM ringer upp för att ställa frågan om varför bostadsbolaget valt att bygga i Smedstorp.

Bygget av marklägenheterna startade våren 2020 och beräknas stå färdigt för inflyttning i juni.

Österlenhem satsar på sju nybyggda marklägenheter på Motionsvägen, som kommer att stå klara till sommaren.
Österlenhem satsar på sju nybyggda marklägenheter på Motionsvägen, som kommer att stå klara till sommaren.
Foto: Hannah Andersson

KEBAB har även fått i uppdrag att bygga fyra villor åt olika kunder.

– Och jag pratade med ytterligare en kund så sent som förra veckan, som vill låta oss bygga deras hus i Smedstorp, så då blir det fem, konstaterar Jonas.

Och som om inte det vore nog håller en av företagets snickare som bäst på att bygga sig ett hus i egen regi på Gökottevägen i Smedstorp.

11 bilder
Markarbete.
Grunden tar form.
Isolering av grunden med frigolit.
Golvvärmeslingor och armering.
Gjutning av grunden.
Väggarna snickras på plats av KEBABs snickare.
En vecka senare.
Takstolarna på plats.
Börjar se ut som ett hus!
Invändigt snickeriarbete
Murning av fasadtegel.
enlarge

KEBAB förvärvade de tio tomterna på Gökottevägen redan 2005 och byggde ett visningshus där 2007 - som snabbt såldes.

– Sedan har projektet legat vilande medan vi har varit fullt upptagna på annat håll, berättar Jonas. Jag tänkte för mig själv att det skulle vara något vi kunde sysselsätta oss med vid en lågkonjunktur, men när vår snickare började bygga på Gökottevägen tog intresset fart.

Jonas gissar att de stigande huspriserna är en bidragande orsak till byggboomen.

– Följden är att det har blivit mer ekonomiskt att bygga nytt, menar han.

KEBAB förvärvade de tio tomterna på Gökottevägen redan 2005, nu byggs det på flera av dem.
KEBAB förvärvade de tio tomterna på Gökottevägen redan 2005, nu byggs det på flera av dem.
Foto: Hannah Andersson

Paul och Maria Andersson är två av KEBABS kunder som valt att bygga sig en villa på Gökottevägen.

– Vi valde Smedstorp för järnvägens skull, säger Paul och berättar att de har gjort sin beskärda del av husrenovering genom åren och därför ser fram emot ett nybyggt, lättskött boende.

Även om KEBAB har många jobb på hemmaplan just nu så bygger företaget självklart inte bara hemma i Smedstorp.

– Vi har en full orderbok 2021 och många spännande uppdrag igång runt om i sydöstra Skåne, berättar Jonas. Det känns förstås jättebra. När jag och min farbror startade den nya firman 1999 var vi 20 anställda, idag är vi 55. Vi ser framtiden an med tillförsikt, det känns skönt!

Läs mer

Från workshop om vilda växter till halmhusbygge

Tomelilla. Ekologisk odling, halmbalshusbygge, mjölksyrning, örtvandring, retreat, vilda ätbara växter, frömöte, naturlig djurhälsa och hållbar ekonomi. Hösten kursutbud på Ecotopia spänner över ett brett område.
Från workshop om vilda växter till halmhusbygge

Inställt trädgårdsbesök

Gyllebo. Måndagen den 20 juli planerade Österlens trädgårdssällskap att besöka ”Jettes have – trädgården för alla sinnen” i Gyllebo. Trädgårdsbesöket är dessvärre inställt.
Inställt trädgårdsbesök

REKO-ring på tillväxt i Norra Björstorp

Tomelilla. Runt Brösarp vimlar det av matproducenter och småskaliga odlare. Nu har ett antal företagare i Norra Björstorp tagit initiativ till en REKO-ring, en matmötesplats där produkter och råvaror ska säljas direkt från producent till konsument.
REKO-ring på tillväxt i Norra Björstorp

Smedstorps marknad ställs in

Smedstorp. Smedstorps marknad, som ägt rum varje sommar i 137 år, ställs i år in på grund av covid-19. ”Marknaden lockar mycket folk och vi vill varken utsätta våra utställare, eller våra besökare, för några risker. Därför väljer vi att ställa in Smedstorps marknad i år” meddelar arrangörerna, Smedstorps brandkårs kamratförening och Smedstorps IF.
Smedstorps marknad ställs in

Kul start på sommarlovet

Fotboll. Ett 70-tal killar och tjejer samlades förra tisdagen på Tomelilla IP för att kickstarta sommarlovet med MFF Sommarcamp. På schemat stod teknikträning och matcher, men framförallt härligt häng med nya kompisar.
Kul start på sommarlovet

Med barnrätt på schemat

Skola. Lek, rörelse, film och diskussioner stod på schemat för barnen på Tryde friskola förra onsdagen när det hade blivit dags för premiären av en ny tradition, den årliga barnrättsdagen.
Med barnrätt på schemat

Gullviveloppet ställs in

Brösarp. Andrarums IF, som är arrangör för Gullviveloppet, meddelar att årets lopp tyvärr måste ställas in med anledning av Folkhälsomyndighetens restriktioner på grund av Covid-19. Motionsloppet Gullviveloppet arrangeras varje år på Kristi Himmelfärdsdagen med start och mål vid Brösarps skola.
Gullviveloppet ställs in

Sveriges Miljöbästa kommuner

Sydöst. Tidningen Aktuell Hållbarhet har sedan 2009 genomfört en årlig rankning av kommunernas miljöarbete. Både Tomelilla och Ystad kommun återfinns bland de 20 bästa kommunerna i kategorin mindre städer/tätorter och landsbygdskommuner, där 136 kommuner ingår. Den 14 maj presenteras vilka kommuner som blir Sveriges Miljöbästa i de olika kategorierna.
Sveriges Miljöbästa kommuner

Visning av årets lökodling

Simrishamn. Eva Fristedt från ”Narciss och tulpan” visar årets lökplantering i Österlens museums trädgård. Eva ger även råd och tips kring lökodling. Lördagen den 9 maj klockan 11 och klockan 13. Fri entré. Vid Österlens museum i Simrishamn.
Visning av årets lökodling

Tomelilladagen ställs in

Tomelilla. Tomelilladagen som skulle ägt rum den 23 maj ställs in. ”Vi har beslutat att ställa in på grund av de rådande omständigheterna med anledning av coronaviruset” låter Morgan Malmberg och Therese Bengtsson, Företagarna i Tomelilla, meddela.
Tomelilladagen ställs in

Kurs i pilflätning på museet

Simrishamn. Lär dig fläta växtstöd av pil till trädgården eller växthuset. Eva Persson lär ut tekniker för pilflätning på Österlens museum i Simrishamn lördagen den 9 maj klockan 11-14. För vuxna. Minst 5, max 10 deltagare. Deltagaravgift inklusive material. Föranmälan, senast 6 maj, till museet.
Kurs i pilflätning på museet

Framflyttat fotbollsläger

Spjutstorp. Spjutstorps IF:s fotbollsläger som traditionsenligt brukar äga rum i samband med skolavslutningen är framflyttat. Det är med anledning av den rådande situationen med Covid-19 som föreningen har beslutat att flytta fram lägret. Årets fotbollsläger för barn- och ungdomar kommer istället att arrangeras den 4 – 6 september.S
Framflyttat fotbollsläger