unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Färgsprakande vecka

Nästa vecka har det blivit dags att rulla ut den regnbågsfärgade mattan för besökarna till kulturhusets Regnbågsvecka, som arrangeras för fjärde året.
Lina Hesterman, Tobias Kralmark och Elise Tufvesson bjuder tillsammans med sina kollegor på Tomelilla kulturhus och Brösarps bibliotek in till en färgsprakande regnbågsvecka med aktiviteter för alla åldrar.
Lina Hesterman, Tobias Kralmark och Elise Tufvesson bjuder tillsammans med sina kollegor på Tomelilla kulturhus och Brösarps bibliotek in till en färgsprakande regnbågsvecka med aktiviteter för alla åldrar.
Foto: Hannah Andersson

Det var Tobias Kralmark som 2017 tog initiativet till den första regnbågshelgen.

– Jag möter många hbtq-ungdomar i mitt arbete på kulturskolan och får höra att de inte känner sig särskilt representerade i kommunen, berättar Tobias. Jag minns själv hur viktigt det var för mig när jag var ung att få se regnbågsflaggan vaja, därför ville jag göra något för att lyfta de här frågorna och drog igång den första regnbågshelgen.

Initiativet uppskattades och har blivit tradition. Nytt för i år är att programpunkterna inte bara tar plats i Tomelilla, utan även i Brösarp.

– Nytt är också att vi har programpunkter som riktar sig specifikt till våra vuxna besökare. Vi bjuder in dem till två olika aktiviteter; boktips med fika måndag klockan 14 och föreställningen ”Komma ut” med skådespelaren Viktor Flarkell tisdag klockan 18.30, berättar Lina Hesterman.

– Barnen bjuder vi in till drop-in-pyssel i regnbågens alla färger i både Tomelilla och Brösarp, berättar Elise Tufvesson.

Pysselverkstaden är öppen under bibliotekets öppettider 14/9-18/9. Från 6 år. Det ges även möjlighet att gå en tipsrunda på båda biblioteken med chans att vinna fina priser.

På måndag får barn från 8 år chansen att lära sig teckna serier med serietecknaren Henrik Rogowski. På Brösarps bibliotek klockan 15-17.

Nästa fredag, klockan 9.30 och 10.30 gästas biblioteket i Tomelilla av Mamma Måd med den spralliga konserten ”Olika barn leka bäst!”. För barn i åldrarna 3-5 år.

Föranmälan till ovan nämnda aktiviteter krävs.

– Nytt för i år är även att vi kommer att ta emot skolklasser med aktiviteter kopplade till regnbågstemat. Intresset har varit stort vilket är jättekul, säger Elise.

Läs mer

Det svarta guldet i Andrarum

Andrarum

Det svarta guldet i Andrarum

Lördagen den 11 juli bjuder kulturföreningen Christinas Wänner in till invigning av utställningen ”Det svarta guldet i Andrarum” på Christinehof slott. Samtidigt blir det boksläpp för Gert Lagerstedts bok om Andrarums alunbruk. Klockan 13.00-14.00.

Smedstorps marknad ställs in

Smedstorp

Smedstorps marknad ställs in

Smedstorps marknad, som ägt rum varje sommar i 137 år, ställs i år in på grund av covid-19. ”Marknaden lockar mycket folk och vi vill varken utsätta våra utställare, eller våra besökare, för några risker. Därför väljer vi att ställa in Smedstorps marknad i år” meddelar arrangörerna, Smedstorps brandkårs kamratförening och Smedstorps IF.

Kul start på sommarlovet

Fotboll

Kul start på sommarlovet

Ett 70-tal killar och tjejer samlades förra tisdagen på Tomelilla IP för att kickstarta sommarlovet med MFF Sommarcamp. På schemat stod teknikträning och matcher, men framförallt härligt häng med nya kompisar.

Gullviveloppet ställs in

Brösarp

Gullviveloppet ställs in

Andrarums IF, som är arrangör för Gullviveloppet, meddelar att årets lopp tyvärr måste ställas in med anledning av Folkhälsomyndighetens restriktioner på grund av Covid-19. Motionsloppet Gullviveloppet arrangeras varje år på Kristi Himmelfärdsdagen med start och mål vid Brösarps skola.

Sveriges Miljöbästa kommuner

Sydöst

Sveriges Miljöbästa kommuner

Tidningen Aktuell Hållbarhet har sedan 2009 genomfört en årlig rankning av kommunernas miljöarbete. Både Tomelilla och Ystad kommun återfinns bland de 20 bästa kommunerna i kategorin mindre städer/tätorter och landsbygdskommuner, där 136 kommuner ingår. Den 14 maj presenteras vilka kommuner som blir Sveriges Miljöbästa i de olika kategorierna.

Tomelilladagen ställs in

Tomelilla

Tomelilladagen ställs in

Tomelilladagen som skulle ägt rum den 23 maj ställs in. ”Vi har beslutat att ställa in på grund av de rådande omständigheterna med anledning av coronaviruset” låter Morgan Malmberg och Therese Bengtsson, Företagarna i Tomelilla, meddela.