unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Simrishamn
  2. Tomelilla
  3. Ystad
  4. E-tidning
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!

Färgsprakande vecka

Nästa vecka har det blivit dags att rulla ut den regnbågsfärgade mattan för besökarna till kulturhusets Regnbågsvecka, som arrangeras för fjärde året.
Lina Hesterman, Tobias Kralmark och Elise Tufvesson bjuder tillsammans med sina kollegor på Tomelilla kulturhus och Brösarps bibliotek in till en färgsprakande regnbågsvecka med aktiviteter för alla åldrar.
Lina Hesterman, Tobias Kralmark och Elise Tufvesson bjuder tillsammans med sina kollegor på Tomelilla kulturhus och Brösarps bibliotek in till en färgsprakande regnbågsvecka med aktiviteter för alla åldrar.
Foto: Hannah Andersson

Det var Tobias Kralmark som 2017 tog initiativet till den första regnbågshelgen.

– Jag möter många hbtq-ungdomar i mitt arbete på kulturskolan och får höra att de inte känner sig särskilt representerade i kommunen, berättar Tobias. Jag minns själv hur viktigt det var för mig när jag var ung att få se regnbågsflaggan vaja, därför ville jag göra något för att lyfta de här frågorna och drog igång den första regnbågshelgen.

Initiativet uppskattades och har blivit tradition. Nytt för i år är att programpunkterna inte bara tar plats i Tomelilla, utan även i Brösarp.

– Nytt är också att vi har programpunkter som riktar sig specifikt till våra vuxna besökare. Vi bjuder in dem till två olika aktiviteter; boktips med fika måndag klockan 14 och föreställningen ”Komma ut” med skådespelaren Viktor Flarkell tisdag klockan 18.30, berättar Lina Hesterman.

– Barnen bjuder vi in till drop-in-pyssel i regnbågens alla färger i både Tomelilla och Brösarp, berättar Elise Tufvesson.

Pysselverkstaden är öppen under bibliotekets öppettider 14/9-18/9. Från 6 år. Det ges även möjlighet att gå en tipsrunda på båda biblioteken med chans att vinna fina priser.

På måndag får barn från 8 år chansen att lära sig teckna serier med serietecknaren Henrik Rogowski. På Brösarps bibliotek klockan 15-17.

Nästa fredag, klockan 9.30 och 10.30 gästas biblioteket i Tomelilla av Mamma Måd med den spralliga konserten ”Olika barn leka bäst!”. För barn i åldrarna 3-5 år.

Föranmälan till ovan nämnda aktiviteter krävs.

– Nytt för i år är även att vi kommer att ta emot skolklasser med aktiviteter kopplade till regnbågstemat. Intresset har varit stort vilket är jättekul, säger Elise.

Läs mer

Bokprat om vårens böcker

Simrishamn. Nyfiken på vårens bokutgivning? Då ska du inte missa när Simrishamns bibliotek berättar om sina favoriter bland nyheterna. Bibliotekets medarbetare tipsar om vårens nyheter i ett digitalt bokprat torsdagen 4 mars klockan 16. Länken till sändningen publiceras i god tid före evenemanget börjar, både på biblioteksso.se och på bibliotekets Facebook-sida.
Bokprat om vårens böcker

Finalister från Tomelilla

Tomelilla. Den 16 november arrangeras Framtidsgalan som uppmärksammar personer som gör skillnad varje dag inom offentlig sektor. Flera av finalisterna arbetar i Tomelilla kommun.
Finalister från Tomelilla

Havsbilder på Brösarps konsthall

Brösarp. Fem konstnärer visar fram till den 20 september målningar och etsningar på temat havet på Brösarps konsthall. Alla fem – Rolf Ahlberg, Thomas Larsson, K G Nilsson, Irene Trotzig och Erica Wedman – bor i trakten och är medlemmar i ÖSKG.
Havsbilder på Brösarps konsthall

Kaféföreståndare med konstnärlig ådra

Nyöppnat. För några veckor sedan slog Sasa Ivkovic Vojinovic upp dörrarna till Sasa's Hus på Torget i Tomelilla. I det kombinerade galleriet och kaféet ska kreativitet och skaparlust frodas.
Kaféföreståndare med konstnärlig ådra

Riddare i het uppgörelse

Tomelilla. I söndags gästade kvinnliga riddare från Riddarsällskapet Silverfalken Christinehofs slott för en uppvisning. Utöver varandra fick de fyra riddarna även kämpa mot den 30-gradiga hettan.
Riddare i het uppgörelse

Det svarta guldet i Andrarum

Andrarum. Lördagen den 11 juli bjuder kulturföreningen Christinas Wänner in till invigning av utställningen ”Det svarta guldet i Andrarum” på Christinehof slott. Samtidigt blir det boksläpp för Gert Lagerstedts bok om Andrarums alunbruk. Klockan 13.00-14.00.
Det svarta guldet i Andrarum

De tar trendig hälsodryck från LA till Brösarp

Tomelilla. Nu har Kombucha, trenddrycken som dricks av både Hollywoodstjärnor och hälsoprofiler, nått Österlen. I en svartmålad lagerlokal bakom Vägstationen i Brösarp har Charlotte von Arnold och Salomon Anaya nyligen startat Kombuchabryggeriet Scobybaby.
De tar trendig hälsodryck från LA till Brösarp

Smedstorps marknad ställs in

Smedstorp. Smedstorps marknad, som ägt rum varje sommar i 137 år, ställs i år in på grund av covid-19. ”Marknaden lockar mycket folk och vi vill varken utsätta våra utställare, eller våra besökare, för några risker. Därför väljer vi att ställa in Smedstorps marknad i år” meddelar arrangörerna, Smedstorps brandkårs kamratförening och Smedstorps IF.
Smedstorps marknad ställs in

Kul start på sommarlovet

Fotboll. Ett 70-tal killar och tjejer samlades förra tisdagen på Tomelilla IP för att kickstarta sommarlovet med MFF Sommarcamp. På schemat stod teknikträning och matcher, men framförallt härligt häng med nya kompisar.
Kul start på sommarlovet

Gullviveloppet ställs in

Brösarp. Andrarums IF, som är arrangör för Gullviveloppet, meddelar att årets lopp tyvärr måste ställas in med anledning av Folkhälsomyndighetens restriktioner på grund av Covid-19. Motionsloppet Gullviveloppet arrangeras varje år på Kristi Himmelfärdsdagen med start och mål vid Brösarps skola.
Gullviveloppet ställs in

Sveriges Miljöbästa kommuner

Sydöst. Tidningen Aktuell Hållbarhet har sedan 2009 genomfört en årlig rankning av kommunernas miljöarbete. Både Tomelilla och Ystad kommun återfinns bland de 20 bästa kommunerna i kategorin mindre städer/tätorter och landsbygdskommuner, där 136 kommuner ingår. Den 14 maj presenteras vilka kommuner som blir Sveriges Miljöbästa i de olika kategorierna.
Sveriges Miljöbästa kommuner

Tomelilladagen ställs in

Tomelilla. Tomelilladagen som skulle ägt rum den 23 maj ställs in. ”Vi har beslutat att ställa in på grund av de rådande omständigheterna med anledning av coronaviruset” låter Morgan Malmberg och Therese Bengtsson, Företagarna i Tomelilla, meddela.
Tomelilladagen ställs in