unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Finsmakarna faller för slottscidern från Tosterup

För sex år sedan satte de sina första äppelträd. Nu serveras cidern från Tosterup på finkrogar från norr till söder.
Det nuvarande sortimentet har vuxit fram på fem år.
Det nuvarande sortimentet har vuxit fram på fem år.
Foto: Torun Börtz

– Närodlat-trenden hade vuxit sig stark och Äppelriket hade satsat på långtidslagring, något som förlängde säsongen, förklarar Jan Ehrensvärd satsningen medan vi går mellan raderna av äppelträd, med labradoren Cider som trogen följeslagare.

Skåne är den del av Sverige med flest ciderproducenter, sett till antalet invånare. I den senaste Dryckesbranschrapporten lyfts Tosterup fram som representant för den nya och högkvalitativa ”äppelvågen”.

2009 flyttade Jan och Catherine Ehrensvärd tillbaka till Jans barndomshem, slottet som varit i familjens ägo sedan 1800-talet. 2014 planterade de sin äppelodling och året därefter skulle de ta fram sin första must.

– Vi hade absolut ingen aning om hur man gör utan stod i köket och experimenterade, berättar Jan.

4 bilder
Hunden Cider följer Jan överallt.
Klassiska Ingrid Marie är en av slottets fem äppelsorter.
Jan Ehrensvärd vill fortsätta produktutvecklingen.
Jan Ehrensvärd har återvänt till platsen där han växte upp.
enlarge

Efter att ha kommit fram till en bra blandning av olika äppelsorter åkte de med skörden till en kollega för att få frukten pressad. Han missförstod dock och hällde samman all fruktsaft.

– Paniken spred sig – men musten var god, minns Jan.

När han några veckor senare kom in på banken blev han gratulerad. Han förstod ingenting.

– Det visade sig att ICA-kuriren hade gjort ett stort musttest och vår must hade fått fem stjärnor och fem, säger han och ler.

Den första musten har sedan raskt fått sällskap tre cidersorter, med och utan alkohol. För två år sedan kunde Tosterup också presentera en unik dryck: en verjus, det vill säga råsaft, gjort på omogna äpplen. Normalt görs verjus på omogna druvor. Tidigare i år premierades drycken med en guldmedalj i Viordic Wine Challenge.

Dryckerna från Tosterup finns idag på omkring 150 krogar runt om i hela landet.

– Vårt huvudfokus har hela tiden varit restauranger och vi har vuxit i takt med att kunderna hittat oss, säger Jan Ehrensvärd.

Nästa steg i produktutvecklingen är en calvados.

– ­Men det lär dröja några år innan vi är klara med den, konstaterar han.

Läs mer

Familjen Rosenblad bor i en jurta och älskar det

Tomelilla

Familjen Rosenblad bor i en jurta och älskar det

I familjen Rosenblads villaträdgård mitt i Onslunda pågår sedan några veckor ett spännande experiment. Det går ut på att se om en fembarnsfamilj kan bo och samsas i en mongolisk jurta på endast 28 kvadratmeter.

Odlare försiktigt positiva

Simrishamn

Odlare försiktigt positiva

Nu börjar äppelskörden. Odlingar runt om i landet påverkas av klimatförändringarna, i maj frös många äppelblommor sönder. På Kiviks Musteri ser man ändå med viss tillförsikt positivt på årets äppelskörd.

Rikstolvans krog bjuder Österlen på nya smaker

Krogliv

Rikstolvans krog bjuder Österlen på nya smaker

Det är inte underligt att tycke uppstår, när det libanesiska och italienska köket möts på ett vackert Österlen. Denna på pappret annorlunda men i munnen välsmakande kombination erbjuds från och med i sommar på Rikstolvans krog i Järrestad.

REKO-ring på tillväxt i Norra Björstorp

Tomelilla

REKO-ring på tillväxt i Norra Björstorp

Runt Brösarp vimlar det av matproducenter och småskaliga odlare. Nu har ett antal företagare i Norra Björstorp tagit initiativ till en REKO-ring, en matmötesplats där produkter och råvaror ska säljas direkt från producent till konsument.

De tar trendig hälsodryck från LA till Brösarp

Tomelilla

De tar trendig hälsodryck från LA till Brösarp

Nu har Kombucha, trenddrycken som dricks av både Hollywoodstjärnor och hälsoprofiler, nått Österlen. I en svartmålad lagerlokal bakom Vägstationen i Brösarp har Charlotte von Arnold och Salomon Anaya nyligen startat Kombuchabryggeriet Scobybaby.

Par satsar på obemannad lanthandel i Skåne-Tranås

Tomelilla

Par satsar på obemannad lanthandel i Skåne-Tranås

För 15 år sedan försvann lanthandeln från Skåne-Tranås, men i sommar återvänder den. Fast i en helt ny och modern tappning. En automatisk livsmedelsbutik, där kunderna sköter sig själva.