unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Från workshop om vilda växter till halmhusbygge

Ekologisk odling, halmbalshusbygge, mjölksyrning, örtvandring, retreat, vilda ätbara växter, frömöte, naturlig djurhälsa och hållbar ekonomi. Hösten kursutbud på Ecotopia spänner över ett brett område.
Den 29 oktober till 1 november ges tillfälle att lära sig mer om halmbalshus på Ecotopia.
Den 29 oktober till 1 november ges tillfälle att lära sig mer om halmbalshus på Ecotopia.
Foto: Mark Hanlon

Lördagen den 12 september är det dags för workshop med Agata Bielska och då är temat vilda ätbara växter. Deltagarna skördar vilda växter på Ecotopia som sedan tillagas. Dagen avslutas med en gemensam måltid.

Agata Bielska återvänder till Ecotopia den 4 oktober då hon håller en workshop om mjölksyrning som hon har specialiserat sig på.

Söndagen den 13 september är det dags för årets sista guidade visning. Då presenteras Ecotopias hållbara lösningar i naturlig miljö efter en introducerande föreläsning. På rundturen besöker man alla byggnader, förnyelsebara energilösningar och passerar alla zoner med vilda ätbara växter.

Den 1 oktober klockan 08.30 blir det en onlineföreläsning med Martin Behm och Emma Dalväg. ”Tänk att leva i en värld där det främsta målet är att bidra till människors och planetens välmående. Hur skulle det kunna se ut?” Just denna fråga besvarar dessa representanter från ECG (Economy of the common good) Sverige denna förmiddag.

Den 8 oktober startar höstens retreat för kvinnor på Ecotopia. Womens Re:Treat är ett yogaretreat i systerlig gemenskap som erbjuder möjligheten att möta sig själv på djupet och i sitt feminina flöde med andra systrar i en space av acceptans, trygghet och självkärlek.

Den 23 oktober kommer Åke Wikström från Solhällan Hållbar Hälsa för att leda sin andra grundkurs i år om hur man odlar ekologisk både i pallkragar, bäddar, växthus och på friland. Denna helg delar han med sig av sin gedigna yrkeserfarenhet och alla tips och goda råd till dig som planerar att odla ekologiskt nästa år eller redan gör det.

25 oktober håller omställningsgruppen som Ecotopia är engagerad i, uppbyggnaden av en lokal fröbank, ett öppet möte för alla intresserade. Föredragshållare är Lena Ansebo från Sjöbo och hennes föreläsning handlar om gröna kulturarv, äldre bevarade kulturväxter och fröinsamling. Eftermiddagen avrundas med att byta och dela med sig av sina fröer.

Experten på halmbalshusbygge Herbert Gruber med team bidrar till att Österlen lyser. Den 29 oktober till 1 november är det nämligen dags för kursen i halmbalshusbygge. Då kan man planera sitt eget halmhusbygge och prova på att bygga med halmbalar och lerklina. Den byggnad som planeras under vintern kan ju börja ta form till våren.

Höstterminen på Ecotopia avslutas med en yoga- och meditationsretreat i tystnad med Eva-Lotta Runfors den 13-15 november. Då ges möjlighet att släppa vardagens distraktioner och vända uppmärksamheten inåt.

Mer information om höstens program finns på Ecotopias hemsida.

Läs mer

Japansk reiki på Mudita

Simrishamn

Japansk reiki på Mudita

På Mudita yogastudio i Baskemölla ekoby kan man nu boka tid för Reikibehandlingar, en japansk alternativ hälsometod.

Kaféföreståndare med konstnärlig ådra

Nyöppnat

Kaféföreståndare med konstnärlig ådra

För några veckor sedan slog Sasa Ivkovic Vojinovic upp dörrarna till Sasa's Hus på Torget i Tomelilla. I det kombinerade galleriet och kaféet ska kreativitet och skaparlust frodas.

Sanna ordnar provsmakning av oljor i världsklass

Simrishamn

Sanna ordnar provsmakning av oljor i världsklass

När vårens planerade resor ställdes in valde Sanna Töringe att satsa på sin butik. Nu finns ett koncentrat av italienska aromer i hennes österlenträdgård.

Musikaliska möten och veganska matupplevelser

Simrishamn

Musikaliska möten och veganska matupplevelser

Tastecelebration Residence i Andrarum lockar i sommar med både andlig och lekamlig spis. Från Isabel Brummers veganska paradrätter till sång- och musikunderhållning med bland andra Cohen-tolkaren Janerik Lundquist.

Ljudvandring med existentiellt fokus

Simrishamn

Ljudvandring med existentiellt fokus

Sommarprogrammet på Skillinge teater var spikat. En unik version av Hamlet skulle sättas upp och artister som Jill Johnson, Timo Räisänen och Movits var bokade. Men så slog coronaviruset till och man tvingades tänka om totalt.

Sveriges Miljöbästa kommuner

Sydöst

Sveriges Miljöbästa kommuner

Tidningen Aktuell Hållbarhet har sedan 2009 genomfört en årlig rankning av kommunernas miljöarbete. Både Tomelilla och Ystad kommun återfinns bland de 20 bästa kommunerna i kategorin mindre städer/tätorter och landsbygdskommuner, där 136 kommuner ingår. Den 14 maj presenteras vilka kommuner som blir Sveriges Miljöbästa i de olika kategorierna.