unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Simrishamn
  2. Tomelilla
  3. Ystad
  4. E-tidning
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!

Från workshop om vilda växter till halmhusbygge

Ekologisk odling, halmbalshusbygge, mjölksyrning, örtvandring, retreat, vilda ätbara växter, frömöte, naturlig djurhälsa och hållbar ekonomi. Hösten kursutbud på Ecotopia spänner över ett brett område.
Den 29 oktober till 1 november ges tillfälle att lära sig mer om halmbalshus på Ecotopia.
Den 29 oktober till 1 november ges tillfälle att lära sig mer om halmbalshus på Ecotopia.
Foto: Mark Hanlon

Lördagen den 12 september är det dags för workshop med Agata Bielska och då är temat vilda ätbara växter. Deltagarna skördar vilda växter på Ecotopia som sedan tillagas. Dagen avslutas med en gemensam måltid.

Agata Bielska återvänder till Ecotopia den 4 oktober då hon håller en workshop om mjölksyrning som hon har specialiserat sig på.

Söndagen den 13 september är det dags för årets sista guidade visning. Då presenteras Ecotopias hållbara lösningar i naturlig miljö efter en introducerande föreläsning. På rundturen besöker man alla byggnader, förnyelsebara energilösningar och passerar alla zoner med vilda ätbara växter.

Den 1 oktober klockan 08.30 blir det en onlineföreläsning med Martin Behm och Emma Dalväg. ”Tänk att leva i en värld där det främsta målet är att bidra till människors och planetens välmående. Hur skulle det kunna se ut?” Just denna fråga besvarar dessa representanter från ECG (Economy of the common good) Sverige denna förmiddag.

Den 8 oktober startar höstens retreat för kvinnor på Ecotopia. Womens Re:Treat är ett yogaretreat i systerlig gemenskap som erbjuder möjligheten att möta sig själv på djupet och i sitt feminina flöde med andra systrar i en space av acceptans, trygghet och självkärlek.

Den 23 oktober kommer Åke Wikström från Solhällan Hållbar Hälsa för att leda sin andra grundkurs i år om hur man odlar ekologisk både i pallkragar, bäddar, växthus och på friland. Denna helg delar han med sig av sin gedigna yrkeserfarenhet och alla tips och goda råd till dig som planerar att odla ekologiskt nästa år eller redan gör det.

25 oktober håller omställningsgruppen som Ecotopia är engagerad i, uppbyggnaden av en lokal fröbank, ett öppet möte för alla intresserade. Föredragshållare är Lena Ansebo från Sjöbo och hennes föreläsning handlar om gröna kulturarv, äldre bevarade kulturväxter och fröinsamling. Eftermiddagen avrundas med att byta och dela med sig av sina fröer.

Experten på halmbalshusbygge Herbert Gruber med team bidrar till att Österlen lyser. Den 29 oktober till 1 november är det nämligen dags för kursen i halmbalshusbygge. Då kan man planera sitt eget halmhusbygge och prova på att bygga med halmbalar och lerklina. Den byggnad som planeras under vintern kan ju börja ta form till våren.

Höstterminen på Ecotopia avslutas med en yoga- och meditationsretreat i tystnad med Eva-Lotta Runfors den 13-15 november. Då ges möjlighet att släppa vardagens distraktioner och vända uppmärksamheten inåt.

Mer information om höstens program finns på Ecotopias hemsida.

Läs mer

Julbordets godsaker handplockas lokalt

Simrishamn. På Bondens Skafferi i Svinaberga pågår julförberedelserna som bäst. Nu ska kyldiskar, hyllor och bord fyllas med allt gott som hör julbordet till. Det lyckas man med tack vare hundratals lokala matproducenter.
Julbordets godsaker handplockas lokalt

Smedjan väcks till liv av kreativ blomsterkonstnär

Tomelilla. Efter 20 år i blomsterbranschen, varav många som frilans, har blomsterkreatören Malin Dahlström öppnat eget. I den gamla smedjan på Kronovall och i slottets vackra omgivningar finner Malin all den inspiration hon behöver.
Smedjan väcks till liv av kreativ blomsterkonstnär

Lyckad hemmasatsning för Surfakademin

Simrishamn. Under höstlovet gästades Österlen av Surfakademin. Surf, yoga- och reseföretaget som vanligtvis ordnar retreats utomlands har sedan i somras, på grund av pandemin, förlagt sin verksamhet till Varberg och Österlen.
Lyckad hemmasatsning för Surfakademin

ICA Supermarket i Brösarp byter kostym

Simrishamn. På ICA Supermarket i Brösarp pågår sedan en tid en omfattande ombyggnad och ett genomgripande förbättringsarbete.
ICA Supermarket i Brösarp byter kostym

Högsäsong för vågridare

Simrishamn. Höst betyder högsäsong för surf. I mitten av förra veckan bjöd Östersjöns vågor upp till dans och surfentusiasterna flockades längs stränderna.
Högsäsong för vågridare

Omedelbar succé för önskvärd aktivitetspark

Tomelilla. Det har gått lite drygt en månad sedan den nya aktivitetsparken nedanför Kastanjeskolan i Tomelilla invigdes. Att den var efterlängtad råder det ingen tvekan om.
Omedelbar succé för önskvärd aktivitetspark

Nu har det indiska köket kommit till Tryde

Simrishamn. På Tryde 1303 har de populära vedugnsbakade pizzorna kommit för att stanna, men nu kan man även få indiska smakupplevelser på 1800-talsgården utanför Tomelilla.
Nu har det indiska köket kommit till Tryde

Kulturpark Österlen tar in på Hammenhögs gästis

Simrishamn. Fram till den 27 september visar konstföreningen Kulturpark Österlen verk av 10 konstnärer på Hammenhögs Gästgivaregård.
Kulturpark Österlen tar in på Hammenhögs gästis

Japansk reiki på Mudita

Simrishamn. På Mudita yogastudio i Baskemölla ekoby kan man nu boka tid för Reikibehandlingar, en japansk alternativ hälsometod.
Japansk reiki på Mudita

REKO-ring på tillväxt i Norra Björstorp

Tomelilla. Runt Brösarp vimlar det av matproducenter och småskaliga odlare. Nu har ett antal företagare i Norra Björstorp tagit initiativ till en REKO-ring, en matmötesplats där produkter och råvaror ska säljas direkt från producent till konsument.
REKO-ring på tillväxt i Norra Björstorp

Surfakademin till Österlen

Simrishamn. Sedan 2006 har Jens Holmer, Peter Sahlberg och kollegorna på Surfakademin lärt över 10 000 svenskar att dansa på vågorna i Biarritz, Galicien, Kalifornien och Costa Rica. När Coronaviruset slog till och alla resor ställdes in fick duon tänka om.
Surfakademin till Österlen

Sveriges Miljöbästa kommuner

Sydöst. Tidningen Aktuell Hållbarhet har sedan 2009 genomfört en årlig rankning av kommunernas miljöarbete. Både Tomelilla och Ystad kommun återfinns bland de 20 bästa kommunerna i kategorin mindre städer/tätorter och landsbygdskommuner, där 136 kommuner ingår. Den 14 maj presenteras vilka kommuner som blir Sveriges Miljöbästa i de olika kategorierna.
Sveriges Miljöbästa kommuner