1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
Cykel

Full fart på två hjul i populär MTB-skola

Första veckan i maj drog MTB Österlen CK igång sin mountainbikeskola i Smedstorp med fulla grupper. Förra tisdagen stod det avslutning med märkes- och diplomutdelning på schemat.
Hedda Sikland har fullt fokus på utmaningarna som ligger framför henne på pumptrackbanan. Deltagarna i MTB-skolan får träna teknik såväl på slät asfalt, som på pumptrackbanan och på de tre MTB lederna som klubben anlagt i skogspartiet norr om idrottsplatsen.
Foto: Hannah Andersson

På bara några veckor har de yngsta barnen lärt sig att stå på pedalerna med jämna fötter och våga cykla på pumptrackbanan, medan de äldsta gör trick som bunny hop och track stand. Det som förenar deltagarna i alla åldrar är glädjen över att susa fram på två hjul.

Carina Enbom är mamma till Robin och Rasmus Persson som går i miniridergrupperna.

– Det var Rasmus som började cykla och storebror som hakade på, berättar Carina. De tycker att det är fantastiskt roligt båda två, längtar efter träningskvällarna och har byggt egna ramper där hemma som de övar på. Det känns extra kul att Rasmus, som har ADHD, har hittat en sport som funkar för honom. Vi ser redan fram emot fortsättningen till hösten.

Casper Henriksson är en av deltagarna i den mer avancerade ridersgruppen.

– Jag cyklade i skogen, bara för skojs skull, innan jag började i MTB-skolan och har lärt mig jättemycket teknik på de här veckorna. Mellan träningstillfällena brukar jag cykla hit för att öva. Det finns mycket kvar att lära!

images10 bilder
enlarge
MTB-skolans avslutningskväll

Intresset för cykelklubbens MTB-skola var stort redan från start och under våren har den engagerat omkring fyrtio deltagare i olika åldrar.

– Vårens MTB-skola har varit en testomgång för att undersöka intresset och prova upplägget, och vilken start vi fått! säger Gael Joly, ordförande MTB Österlen CK och en av ledarna. Till hösten hoppas vi kunna utbilda våra ledare inför certifiering och efter sommaren drar vi igång igen med fler träningskvällar och grupper. Bland annat kommer vi att erbjuda en ren tjejgrupp och en mer avancerad träningsgrupp, berättar Gael. Eftersom intresset visat sig vara så stort söker vi dessutom fler ledare, så intresserade får gärna ta kontakt.

Läs mer

Simrishamn

Musikaliska möten och veganska matupplevelser

Tastecelebration Residence i Andrarum lockar i sommar med både andlig och lekamlig spis. Från Isabel Brummers veganska paradrätter till sång- och musikunderhållning med bland andra Cohen-tolkaren Janerik Lundquist.

Teater

Det blir en sommar på scen i teaterladan

Repetitionerna inför Scen Österlens sommarmusikaler hade precis inletts när covid-19 spred sin skugga över världen. Men tack vare kreativa lösningar på problem som uppstått längs vägen, står barnen och ungdomarna nu redo att möta publiken i föreställningarna Aladdin Jr och RENT.

Tomelilla

De tar trendig hälsodryck från LA till Brösarp

Nu har Kombucha, trenddrycken som dricks av både Hollywoodstjärnor och hälsoprofiler, nått Österlen. I en svartmålad lagerlokal bakom Vägstationen i Brösarp har Charlotte von Arnold och Salomon Anaya nyligen startat Kombuchabryggeriet Scobybaby.

Simrishamn

Åhusentreprenör öppnar glasskiosk i fiskestugan

Simrishamns fiskestuga i Tobisvik hyser numera inte bara Simrishamns Dartförening. Sedan förra helgen finns här även en glasskiosk.

Simrishamn

Surfakademin till Österlen

Sedan 2006 har Jens Holmer, Peter Sahlberg och kollegorna på Surfakademin lärt över 10 000 svenskar att dansa på vågorna i Biarritz, Galicien, Kalifornien och Costa Rica. När Coronaviruset slog till och alla resor ställdes in fick duon tänka om.

Simrishamn

Lämnade finansvärlden och öppnade surflodge

Efter att ha bott i en folkabuss och flackat runt mellan Europas bästa surfstränder i några år har Måns Olofsson slagit ner bopålarna. Strax efter påsk öppnade han Österlen Coffee and Waves, ett surflodge och kafé i Kivik.