GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Gitarrbygge ger resonans på andra sidan Atlanten

Utanför Smedstorp tillverkas elgitarrer som i de flesta fall hamnar i amerikanska händer. JG Guitars har varit ett litet men omtyckt märke sedan i mitten av 90-talet, då Johan Gustavsson på allvar började satsa på att bygga egna gitarrer.
Publicerad 29 juli 2021
Samtliga träarbeten på elgitarrerna gör Johan Gustavsson själv. Han tillverkar även stallet. Mikar, stämskruvar och en del andra detaljer köper han in från andra tillverkare. Här slipar han en hals till en kommande gitarr. Slipningen är mycket viktig. Det får inte finnas några repor på gitarren, för så fort den lackas syns minsta lilla skavank i träet.
Samtliga träarbeten på elgitarrerna gör Johan Gustavsson själv. Han tillverkar även stallet. Mikar, stämskruvar och en del andra detaljer köper han in från andra tillverkare. Här slipar han en hals till en kommande gitarr. Slipningen är mycket viktig. Det får inte finnas några repor på gitarren, för så fort den lackas syns minsta lilla skavank i träet.
Foto: Johan Bentzel

Som barn gillade Johan Gustavsson att skruva isär saker och sedan sätta samman dem igen, allt för att lära sig hur de fungerade. I träslöjden byggde den framtida gitarrmakaren också sitt första instrument: en ukulele. Vid ett annat tillfälle bytte han ut del efter del på en elgitarr som han var missnöjd med.

– I slutändan var nog bara outputjacket kvar.

Efter träteknisk linje på gymnasiet hade Johan Gustavsson siktet inställt på att bli slöjdlärare, men det egna musicerandet tog över. Som 18-åring fick han dessutom jobb som gitarreparatör i Malmö och fick snabbt ett gott rykte bland stadens musiker.

Mellan varven byggde Johan Gustavsson också egna gitarrer, vilket han i internets barndom nämnde på ett gitarrforum på nätet. Övriga chattdeltagare blev nyfikna och ville veta vad de kostade. Johan Gustavsson drog till med en summa, varpå en amerikansk kille genast ville köpa en och nämnde att han hade goda kontakter i branschen.

– Han visade den för en firma i Colorado som hette Wild Wood Guitars. Ägaren blev eld och lågor och ringde för att beställa fem gitarrer. Jag byggde och skickade över dem. Då ville han ha tio till. Sedan rullade det på.

De första fem gitarrerna är i dag samlarobjekt och brukar omnämnas som ”The Wild Wood Five”. Även prototypen som såldes via chattforumet har status i samlarkretsar.

Under de cirka 25 år som har gått sedan dess har det blivit mellan 20 och 30 gitarrer om året. De flesta har hamnat i USA.

– Jag har tagit fram en egen modell, som jag gör en massa olika varianter på. Jag använder bara de bästa materialen och noga utvalt trä och bygger det mesta för hand.

I grunden bygger Johan Gustavssons gitarrer på samma form, inspirerad av både Fender och Gibson, men de kan ändå se väldigt olika ut.
I grunden bygger Johan Gustavssons gitarrer på samma form, inspirerad av både Fender och Gibson, men de kan ändå se väldigt olika ut.
Foto: Johan Bentzel

Fram till för fyra år sedan bodde Johan Gustavsson i Limhamn. Där hade han även sin verkstad i det sista kvarvarande industriområdet. När hyresvärden berättade att lokalerna snart skulle rivas, började den förutseende gitarrbyggaren se sig om efter ett nytt ställe.

– Det var mest en slump att det blev på Österlen. Vi var egentligen och tittade på ett annat hus, men min fru hittade det här och det passade jättebra. Det var bara att flytta rakt in.

I en tillbyggnad hade de tidigare ägarna packat om och sålt salvor, som de importerat från USA. Lokalen med sitt gjutna betonggolv passade lika bra som gitarrverkstad. Här har Johan Gustavsson plats för allt han behöver.

– I Limhamn var det nästan för stort. Om man hade en grej i den ena änden av lokalen och gick dit för att ta den, hann man nästan glömma vad man skulle hämta innan man kom dit. Det var ett evigt irrande fram och tillbaka.

Wild Wood Guitars säljer inte längre Johan Gustavssons gitarrer. Numera sköter han nästan all försäljning själv via nätet. Men det finns en återförsäljare kvar i USA: CR Guitars i New York. Efterfrågan är egentligen mycket större än vad Johan Gustavsson hinner producera, men han vill inte anställa. Han vill skapa själv, inte administrera en fabrik.

– Jag har valt att jobba ensam. För det första är jag värdelös på att delegera. För det andra tycker jag inte om att ha för mycket folk omkring mig.

Att bygga en gitarr är ett mycket tidskrävande arbete. Stor möda läggs på att skapa så bra och inspirerande gitarrer som möjligt. När man bygger gitarrer för hand går en stor del av tiden åt till sliparbete.

Alla ytor måste vara perfekta innan lacken läggs på. Även lackeringen tar mycket tid i anspråk.

Johan Gustavsson tycker fortfarande mycket om att bygga gitarrer, även om vissa moment har lite av en transportsträcka över sig.

– Det mesta är kul, kanske för att momenten skiljer sig så mycket åt att det aldrig blir monotont eller tråkigt. En av de bästa stunderna är när man strängar upp gitarren för första gången och hör hur den låter.

Johan BentzelSkicka e-post
Så här jobbar osterlenmagasinet med journalistik Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.