unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
Konst

GyllenGården öppnar med samlingsutställning

Den planerade påskutställningen med Karola Messner ställdes in och 10-årsjubileet kom av sig när coronapandemin drabbade världen. Därför är det med stor glädje Hans och Ann-Mari Wåhlander nu välkomnar konstbesökarna åter till GyllenGården.
Ann-Mari och Hans Wåhlander firar 10-årsjubileum med GyllenGården. ”Vilken fantastisk resa det har varit och så mycket fin konst vi har haft glädjen att få visa” säger Ann-Mari. ”Så många spännande möten med både konstnärer och konstälskare de här tio åren har bjudit på!” håller Hans med. ”Mest stolta är vi över att hÖsterlensalongen har fått ett sådant genomslag!”
Ann-Mari och Hans Wåhlander firar 10-årsjubileum med GyllenGården. ”Vilken fantastisk resa det har varit och så mycket fin konst vi har haft glädjen att få visa” säger Ann-Mari. ”Så många spännande möten med både konstnärer och konstälskare de här tio åren har bjudit på!” håller Hans med. ”Mest stolta är vi över att hÖsterlensalongen har fått ett sådant genomslag!”
Foto: Hannah Andersson

Välkomnar åter gör Hans och Ann-Mari med utställningen hÖsterlenSalongen Special.

Höstsalongen har varit en jurybedömd konstsalong som återkommit under fem års tid och lockat totalt närmare 10 000 besökare, men i år blir formen en annan.

– Under de fem år som hÖsterlenSalongen funnits har vi, tillsammans med Ramgården i Lövestad, varje år delat ut publikens pris - Guldramen. Priset har gått till den konstnär som fått flest publikröster för ett av sina konstverk. För att hedra både publiken och de vinnande konstnärerna visar vi nu flera verk av dessa konstnärer i vad vi kallar hÖsterlenSalongen Special, berättar Ann-Mari.

De konstnärer som förärats Guldramen genom åren är Sonja Andersson, Hans Elander, Louise Villa, Adrian Johansson (vars verk ställs ut postumt) och Kathrin Bernekorn.

– hÖsterlensalongen och publikens pris har betytt väldigt mycket för mig, berättar Sonja. Det har gett mig mod att nå ut med min konst.

– Samma gäller för mig, konstaterar Hans. hÖsterlensalongen som jurybedömd utställning, och med en stor publik, har betytt mycket för mitt konstnärskap.

3 bilder
Årets hÖsterlenSalong blir inte en jurybedömd salong utan en samlingsutställning med de tidigare vinnarna av publikens pris. Sonja Andersson var först ut med att vinna Guldramen.
”Havet och stränderna på Österlen är en ständig källa till inspiration för mig” säger Kathrin Bernekorn. Kathrin fick publikens pris i samband med förra årets hÖsterlensalong.
I sitt måleri gestaltar Hans Elander vardagliga ting fyllda med minnen och drömmar. Hans vann Guldramen 2015.
enlarge

hÖsterlenSalongen Special äger rum den 19/9 till 11/10 och konstnärerna närvarar under öppningsdagen. Coronaanpassningar har gjorts.

– Vi släpper bara in tolv personer i galleriet åt gången och ser gärna att man bär munskydd, säger Hans. Galleriet är öppet fredag till söndag, men vi ger även besökarna möjlighet att boka tid för enskild visning måndag till torsdag.

Hur blir det med Karola Messners utställning då? Jo det är redan nu bestämt att hon kommer till GyllenGården för att ställa ut påsken 2021.

Läs mer

2 x Karlsson på Werner-museet

Simrishamn

2 x Karlsson på Werner-museet

Werner-museet fick ställas in på grund av pandemin. Men nu gör man ett nytt försök. Fram till den 30 augusti visas parets konst på museet. Öppettider alla dagar utom måndagar är klockan 13–17.

Utställning med Österlenbilder

Brösarp

Utställning med Österlenbilder

Konstnärsparet Hasse och Ia Karlsson, Vitemölla, ställer ut Österlenbilder på Brösarps Konsthall. Ia är känd för sina färgglada akrylmålningar i naivistisk stil och Hasse är en skicklig akvarellmålare, som bland annat målat Nobelprisdiplom. Utställningen pågår 18 juli - 2 augusti. Öppet lör-sön klockan 12-16. Brösarps Konsthall i samverkan med Brösarps Gästgifveri.

Smedstorps marknad ställs in

Smedstorp

Smedstorps marknad ställs in

Smedstorps marknad, som ägt rum varje sommar i 137 år, ställs i år in på grund av covid-19. ”Marknaden lockar mycket folk och vi vill varken utsätta våra utställare, eller våra besökare, för några risker. Därför väljer vi att ställa in Smedstorps marknad i år” meddelar arrangörerna, Smedstorps brandkårs kamratförening och Smedstorps IF.

Populär stafettmara ställs in

Sydöst

Populär stafettmara ställs in

Stafettmaran som skulle ägt rum den 22 augusti ställs in. 2016 väckte Fredrik Hagenkötter och Mattias Averfalk liv i Stafettmaran, som då hade haft uppehåll i 13 år. Den populära klassikern med bansträckning från Simrishamn till Ystad lockar sedan omstarten fler än hundra lag varje år. Stafettmaran skulle i år firat femårsjubileum men ställs alltså in.

Kiviks moderna entreprenörer

Kivik

Kiviks moderna entreprenörer

Kiviksbygden är känd som ett entreprenörssamhälle. Fattigdomen gav i historisk tid grund för nya näringar och den begynnande turismen vid sekelskiftet 1900. Hur ser den nya tidens entreprenörskap ut? Sven Bladh berättar onsdagen den 27 maj klockan 18.30 på Äppelgården. Entré inklusive kvällsmacka. Kiviks museum är arrangör. Begränsat antal åhörare.

Framflyttat fotbollsläger

Spjutstorp

Framflyttat fotbollsläger

Spjutstorps IF:s fotbollsläger som traditionsenligt brukar äga rum i samband med skolavslutningen är framflyttat. Det är med anledning av den rådande situationen med Covid-19 som föreningen har beslutat att flytta fram lägret. Årets fotbollsläger för barn- och ungdomar kommer istället att arrangeras den 4 – 6 september.S