unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Simrishamn
  2. Tomelilla
  3. Ystad
  4. E-tidning
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
Nyöppnat

Kaféföreståndare med konstnärlig ådra

För några veckor sedan slog Sasa Ivkovic Vojinovic upp dörrarna till Sasa's Hus på Torget i Tomelilla. I det kombinerade galleriet och kaféet ska kreativitet och skaparlust frodas.
Konstnären och tidigare bildläraren Sasa Ivkovic Vojinovic har öppnat kafé och galleri vid Stora Hotellet i Tomelilla. Överallt syns spår av kaféföreståndarens konstnärliga ådra.
Konstnären och tidigare bildläraren Sasa Ivkovic Vojinovic har öppnat kafé och galleri vid Stora Hotellet i Tomelilla. Överallt syns spår av kaféföreståndarens konstnärliga ådra.
Foto: Fredrik Ekblad

– Ambitionen är att hålla workshops och lära ut konst här, säger Sasa Ivkovic Vojinovic, som under många år arbetat med konst som terapi för personer med psykisk funktionsnedsättning.

Att driva kafé är en ny erfarenhet för Sasa, men bakning är ett stort intresse och hon har tidigare jobbat i köket på Café Madame Blå i Skåne Tranås.

– Egentligen var jag bara på jakt efter en lokal att visa min konst i, men så frågade Stora Hotellet om jag inte kunde hjälpa till med frukosten till deras gäster, så då blev det ett kafé också, säger hon och skrattar.

Sasa fick nycklarna till lokalen i början av juli och fick dra på målarkläderna på en gång.

– Det var ganska stökigt här, så det var mycket jobb.

3 bilder
Handmålade glas av Sasa.
– Jag älskar att baka, säger Sasa som tidigare har jobbat på Café Madame Blå i Skåne Tranås.
Till och med taket i lokalen bär spår av Sasas kreativitet.
enlarge

Sasas konstnärliga ådra gör sig påmind överallt.

På de vita väggarna slingrar sig grönskande blad och i taket har några plattor dekorerats med mönster. På väggarna hänger hennes collage och på en hylla står handmålade glas.

Kaféet har inretts med robusta uddamöbler från mormors tid.

– Det är rejäla bord och stolar. Nyproducerade håller inte lika bra och är inte lika vackra, säger hon.

Sasa vill att kaféet ska vara en plats där gästerna kan koppla av och sitta länge.

Alla är såklart lika välkomna, men seniorer är speciellt uppskattade.

– Jag tycker det är så trevligt med äldre. De tar en kopp kaffe och en kaka och fikar länge. Ingen stress alls.

I en hörna av lokalen vill Sasa så småningom ha en keramikverkstad.

– När du skapar med händerna, slappnar du av och tänker inte så mycket. Jag vill ha en hemtrevlig stämning här, därav namnet.

Sasa's Hus har öppet vardagar klockan 07-18, lördagar 08-17 samt söndagar 09-15.

Läs mer

Oklart när biograferna i sydost kan öppna igen

Simrishamn. Under pandemin har situationen för landets biografer varit väldigt påfrestande. Många har stängt, andra stretar på med maximalt åtta besökare per visning. På Österlen är biograferna stängda och det är fortfarande ovisst när de kan öppna.
Oklart när biograferna i sydost kan öppna igen

Retrospektivt med Smoliansky och Grönwall

Simrishamn. Verk av två fotografer med liknande bildspråk tar i höst plats i Tomelilla konsthall. Både Gunnar Smoliansky och Lars Grönwall har en förkärlek till det stillsamma och poetiska.
Retrospektivt med Smoliansky och Grönwall

Fokus på plastproblemet

Simrishamn. På Simrishamns bibliotek visas just nu fotoutställningen ”Let's talk about trash” som uppmärksammar problemen som plast skapar.
Fokus på plastproblemet

Kulturaktörer nätverkar

Simrishamn. Förra torsdagen var det lanseringsträff för nystartade Kulturnavet Österlen, ett Leaderfinansierat projekt under två år som ska skapa en intresse- och serviceorganisation för professionella kulturaktörer i sydöstra Skåne.
Kulturaktörer nätverkar

2 x Karlsson på Werner-museet

Simrishamn. Werner-museet fick ställas in på grund av pandemin. Men nu gör man ett nytt försök. Fram till den 30 augusti visas parets konst på museet. Öppettider alla dagar utom måndagar är klockan 13–17.
2 x Karlsson på Werner-museet

Årets utomhuskonstverk: ”Trädgårdsmästaren”

Olseröd. Fram till den siste september visas skulpturen ”Trädgårdsmästaren” av Anna Stake på Olseröds Konsthall. Skulpturen som är av linoljebränt järn är tillverkad på Lammhults gjuteri i Småland. Enligt konstnären handlar den om årstiderna och upprepning.
Årets utomhuskonstverk: ”Trädgårdsmästaren”

Havsbilder på Brösarps konsthall

Brösarp. Fem konstnärer visar fram till den 20 september målningar och etsningar på temat havet på Brösarps konsthall. Alla fem – Rolf Ahlberg, Thomas Larsson, K G Nilsson, Irene Trotzig och Erica Wedman – bor i trakten och är medlemmar i ÖSKG.
Havsbilder på Brösarps konsthall

Evelina debuterar med skulptur på hamnplan

Simrishamn. Förra veckan invigdes en ny temporär skulptur på hamnplan i Simrishamn. Bakom verket ”Sonic Seam” står konstnären Evelina Nolin, nyutexaminerad från Konstfack och tidigare elev på Österlenskolan för Konst och Design.
Evelina debuterar med skulptur på hamnplan

Kul start på sommarlovet

Fotboll. Ett 70-tal killar och tjejer samlades förra tisdagen på Tomelilla IP för att kickstarta sommarlovet med MFF Sommarcamp. På schemat stod teknikträning och matcher, men framförallt härligt häng med nya kompisar.
Kul start på sommarlovet

Hjälp fås genom app

Simrishamn. Tomelilla kommun har sedan några månader använt appen Nyby för att koppla samman invånare som behöver hjälp med kvalificerade resurspersoner som vill bidra.
Hjälp fås genom app

Folkhögskolan på turné

Simrishamn. Intresset var stort när Österlens folkhögskola förra tisdagen gav sig ut på miniturné i sydöstra Skåne för att informera om höstens utbildningar.
Folkhögskolan på turné

Tomelilladagen ställs in

Tomelilla. Tomelilladagen som skulle ägt rum den 23 maj ställs in. ”Vi har beslutat att ställa in på grund av de rådande omständigheterna med anledning av coronaviruset” låter Morgan Malmberg och Therese Bengtsson, Företagarna i Tomelilla, meddela.
Tomelilladagen ställs in