unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Simrishamn
  2. Tomelilla
  3. Ystad
  4. E-tidning
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
Boksläpp

Karin tar ut svängarna med sin nya bok

Karin Brunk Holmqvist har som mest haft 80 författarframträdanden per år, men nu har hon bestämt sig att en gång för alla lämna livet på vägarna bakom sig. Trots att hon är aktuell med nyutgivna boken ”Lättklätt i tryckkammaren”.
Karin Brunk Holmqvist är aktuell med sin artonde bok, men kommer inte att göra några fler författarframträdanden. ”Det känns bra att ha fattat det beslutet”, konstaterar hon.
Karin Brunk Holmqvist är aktuell med sin artonde bok, men kommer inte att göra några fler författarframträdanden. ”Det känns bra att ha fattat det beslutet”, konstaterar hon.
Foto: Hannah Andersson

Det var pandemin som hjälpte Karin Brunk Holmqvist att ta beslutet.

– I isoleringen som följde har jag hunnit fundera, och bestämt mig för att inte göra fler framträdanden. Det känns bra att ha fattat det beslutet.

Visst kommer hon att sakna läsarna.

– Det har varit fantastiska år och jag har verkligen uppskattat mötet med mina läsare, men det tagit mycket kraft att resa runt i hela Sverige, Danmark och Norge. Det handlar om att förstå sin ålder och att förstå sin glädje, säger Karin.

På frågan om hur hennes författarskap påverkats av pandemin bekräftar Karin att det har varit en tuff vår, på flera sätt.

– Det har varit jobbigt för mig, liksom för alla som befinner sig i riskgruppen, säger Karin. Jag trodde att jag skulle få mer tid för mitt skrivande den här våren men jag har inte kunnat koncentrera mig. Oron över att bli sjuk, tankarna på de som har drabbats och saknaden efter barn och barnbarn har tagit mycket kraft.

Det må vara hänt att våren har varit tuff och att hon slutar med författarframträdandena, men skrivandet tänker Karin inte ge upp.

– Jag vill fortsätta skriva! Men jag har fördelen att kunna göra det i min egen takt, även om både förlaget och läsarna frågar efter nya böcker.

Karin har en stor och trogen läsarskara. De flesta av hennes böcker utspelar sig på Österlen och igenkänningsfaktorn är hög.

– Jag blir ofta kontaktad av bybor från de olika orterna som berättar om vilken påverkan mina böcker har haft, också funderar de förstås på om karaktärerna finns på riktigt. Men även om jag åker ut till orten jag tänkt skriva om för att känna in stämningen, så är personerna i mina berättelser skapade ur min egen fantasi.

”Lättklätt i tryckkammaren” heter nya boken som utkom 8 september.

– Den handlar om det äldre paret Agnes och Adolf som flyttar till Ljunglyckorna. Grannparet Rut och Herman blir snabbt deras vänner. I huset bredvid bor den lite knepige tysken Lutz. Också har vi dansken Ole som bor med familjen i barnrikehuset och till bybornas stora förskräckelse kör omkring i en gammal likbil med en amerikansk flagga vajande från antennen.

Karin tar ut svängarna mer än tidigare med ”Lättklätt i tryckkammaren”.

– Förutom galna tyskar och danskar förekommer andliga inslag, avslöjar Karin.

Men det som gör berättelsen så speciell är som vanligt Karins fantastiska förmåga att lyfta det stora i det lilla.

Karin Brunk Holmqvist

Ålder: 76 år
Familj: Man, två barn, tre barnbarn och två bonusbarnbarn.
Bor: Tomelilla
Uppvuxen: Simrishamn
Läser helst: Böcker i ungefär samma genre som jag själv skriver.
Ser helst: Dokumentärer och all typ av frågesport.
Äter helst: All slags fisk.
Dricker helst: En hemmasatt besk till fisken.
Mest stolt över: Att jag vågade sluta ett välbetalt jobb för att chansa på skrivandet.
Dold talang: Jag kan trolla. Ibland har jag smugit in ett trolleritrick i mina författarframträdanden. Jag älskar att överraska!