1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Kröning av ny pristagare

Maria Persson på Österlens Kokkonst har utsetts till den fjärde Christinapristagaren.
Kafferepets konferencier Boel Marie Larsson sätter kronan på årets Christinapristagare Maria Persson, medan fjolårets pristagare Bodil Mårtensson håller ett hyllningstal.
Foto: Mia Gröndahl/Christinas Vänner

I samband med arrangemanget ”Det stora kafferepet” på Christinehof söndagen den 19 juli passade kulturföreningen Christinas Wänner på att dela ut årets Christinapris. Årets mottagare blev Maria Persson, som driver företaget Österlens Kokkonst.

Hon är född och uppvuxen i Hammenhög men hamnade så småningom som journalist i Uppsala. En dag bestämde hon sig för att återvända till Österlen, där hon köpte en gård mellan Östra Tommarp och Gärsnäs. Hon anlade en trädgård och drog i gång Österlens Kokkonst, ett litet matställe, där all mat lagas från grunden.

Allt detta framhäver juryn i sin motivering och fortsätter, med direkt tilltal till pristagaren, att tala sig varma för Maria Perssons verksamhet:

”Du arrangerar olika evenemang, till exempel Smaksafari, där man travar runt med dig i flera timmar, medan du sprider kunskap om den österlenska smakkulturen. Hela tiden får man smaka på maträtter som var vanliga förr.”

Christinapriset delades i år ut för fjärde gången och är instiftat för att gå till en kvinna som har stärkt och lyft kultur och företagande i sydöstra Skåne.

Vid prisceremonin höll förra årets pristagare, skådespelaren och regissören Bodil Mårtensson, tal till årets huvudperson.

– Liksom Christina Piper fattade du ett livsviktigt beslut i mogen ålder, att flytta till Skåne och fylla ett tomt vitt papper med planer och nya projekt, sade hon och fortsatte:

– Vi har inte lämnat nyttoaspekten åt sidan, när din krona tillverkades. På insidan sitter tre ljushållare. Den är också en ljuskrona. Livet går upp och ner. Sätt den på ett ställe där du lätt kan nå den och tänd de tre ljusen när det känns tungt och minns den här stunden. Och sen är det bara att gå vidare.

Läs mer

Aktion

Tranmanifestation mot kärnvapen

Som en manifestation mot kärnvapen ska ett träd i centrala Simrishamn fyllas med papperstranor på årsdagen av bomben över Hiroshima.

Krogliv

Rikstolvans krog bjuder Österlen på nya smaker

Det är inte underligt att tycke uppstår, när det libanesiska och italienska köket möts på ett vackert Österlen. Denna på pappret annorlunda men i munnen välsmakande kombination erbjuds från och med i sommar på Rikstolvans krog i Järrestad.

Andrarum

Det svarta guldet i Andrarum

Lördagen den 11 juli bjuder kulturföreningen Christinas Wänner in till invigning av utställningen ”Det svarta guldet i Andrarum” på Christinehof slott. Samtidigt blir det boksläpp för Gert Lagerstedts bok om Andrarums alunbruk. Klockan 13.00-14.00.

Simrishamn

Musikaliska möten och veganska matupplevelser

Tastecelebration Residence i Andrarum lockar i sommar med både andlig och lekamlig spis. Från Isabel Brummers veganska paradrätter till sång- och musikunderhållning med bland andra Cohen-tolkaren Janerik Lundquist.

Tomelilla

REKO-ring på tillväxt i Norra Björstorp

Runt Brösarp vimlar det av matproducenter och småskaliga odlare. Nu har ett antal företagare i Norra Björstorp tagit initiativ till en REKO-ring, en matmötesplats där produkter och råvaror ska säljas direkt från producent till konsument.

Tomelilla

De tar trendig hälsodryck från LA till Brösarp

Nu har Kombucha, trenddrycken som dricks av både Hollywoodstjärnor och hälsoprofiler, nått Österlen. I en svartmålad lagerlokal bakom Vägstationen i Brösarp har Charlotte von Arnold och Salomon Anaya nyligen startat Kombuchabryggeriet Scobybaby.