GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Litterärt på Christinehof

En litterär salong, med en fläkt av 1700-talet, är ett av sätten som Christinas Wänner väljer att fira fruntimmersveckan på.
Publicerad 22 juli 2021
En litterär salong på 1700-talet. Nu återskapas atmosfären på Christinehof slott i Christinas Wänners regi.
En litterär salong på 1700-talet. Nu återskapas atmosfären på Christinehof slott i Christinas Wänners regi.
Foto: Pressbild

När detta publiceras är redan ett av Christinas Wänners större arrangemang på Christinehofs slott under fruntimmersveckan avklarat: ”KVINNOR X 6 – en heldag med fokus på spännande kvinnor genom historien”, som avslutades med utdelningen av Christinapriset.

Men den 24 juli klockan 14–16 kan du uppleva hur en litterär salong tedde sig på 1700-talet. Det blir en dag fylld av högläsning. Så deltagarna uppmanas att själva ta med texter de önskar läsa: prosa, lyrik eller brev. Givetvis är det möjligt att också bara lyssna.

Salongerna startade i Paris som ett informellt diskussionsforum om allt från litteratur och musik till politik. Det blev en fristad med högt i tak i en tid då åsiktsfriheten i övrigt var åtstramad. Värden var alltid en kvinna, för på denna tid var det kvinnans uppgift att förestå en bjudning. Hon agerade moderator och debattledare.

Christina Pipers dotterdotter Christina Sofia Rudenschöld var känd för sina politiska salonger, vars syfte var att stärka banden mellan Sverige och Frankrike.

Johan BentzelSkicka e-post
Så här jobbar osterlenmagasinet med journalistik Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.