1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Normbrytande bilder på Tomelilla konsthall

Tomelilla konsthall visar just nu verk av två fotografer som båda har vågat gå mot normerna. Tuija Lindström bröt under hela sin karriär mot fotovärldens konventioner, medan Lina Karna Kippel har kämpat hårt för att bryta mot sina egna.
”Porträtt av ung kvinna” är Lina Karna Kippels senaste fotosvit, som nu ställs ut som en del av fotoåret på Tomelilla konsthall. Rörelse är ett genomgående inslag i många av bilderna. För fotografen själv har det länge varit ett mål att ställa ut i just de här lokalerna.
Foto: Johan Bentzel

Det uppstår ett intressant möte på Tomelilla konsthall, när en exposé över bortgångna Tuija Lindströms (1950–2017) hela livsgärning som stilbildande konstfotograf möter den fortfarande fullt aktiva Benestadsfotografen Lina Karna Kippels senaste verk.

De två fotografernas uttryck skiljer sig markant åt, men har ändå många beröringspunkter. För Lina Karna Kippel har Tuija Lindström varit en viktig inspirationskälla. Samtidigt medger hon att det inte alltid har varit så.

När Tuija Lindström 1992 utsågs till landets första kvinnliga professor i fotografi, ansåg många inom den etablerade fotovärlden att det var helt förkastligt. Normen var det tekniska och skarpa pressfotot. Att ha en konstnärlig ambition var inte så vanligt.

– Jag började som fotoassistent 1991 och när diskussionerna om Tuija Lindström började var jag i tekniklägret. Det var ju det som jag fick lära mig av mina äldre kollegor, säger Lina Karna Kippel.

I dag är både hennes och omvärldens uppfattning förändrad. Tuija Lindström ses som en viktig pionjär, som har fört det svenska fotografiet framåt. Utställningen i Tomelilla bär titeln ”Strykjärnsprofessorn”. Tanken är att skapa en mer positiv association till ett av de många glåpord som riktades mot Tuija Lindström i början av 90-talet.

Det var ursprungligen en nedlåtande referens till hennes mest betydande verk, ”Kvinnorna vid Tjursjön” (1991), där bilder av nakna kvinnor i en svart skogstjärn visades sida vid sida med extrema närbilder på just strykjärn.

Fotosviten leker med motbilder – mjukt mot hårt, värme mot kyla, viktlöshet mot tyngd – och tar också implicit upp frågan om våld i hemmet. Delar av serien kan nu beskådas i Tomelilla.

– Det här är den första större samlingsutställningen med Tuijas verk efter hennes död. Vi har velat visa på hennes bredd och också få med de viktigaste serierna som påverkade sin tid. Den äldsta bilden är från 1980 och de yngsta gjorde hon från sjuksängen en kort tid innan hon gick bort 2017, säger Mia Bengtsson Plynning från Föreningen Tuija Lindström, som förvaltar hennes konstnärskap.

Delar av Tuija Lindströms fotosvit ”Look at Us” från år 2000. En tid då hon började driva hejdlöst med sig själv och gjorde detta roadtrip-projekt i Östeuropa tillsammans med partnern Jesper Örtman.
Foto: Johan Bentzel

Lina Karna Kippel är hedrad över att både få vara i Tuija Lindströms sällskap och få ställa ut på Tomelilla konsthall.

Hennes fotosvit ”Porträtt av ung kvinna” är fulla av rörelse och hetta – i bokstavlig mening, då eld, rök och glöd är viktiga inslag i flera av fotografierna. Namnet är för henne ett sätt att ta tillbaka en titel som vanligtvis används av äldre manliga konstnärer, som avbildar ofta alldeles för unga och aningen för lättklädda kvinnor.

Här har modellen i stället själv styrt mycket av innehållet i bilderna. Makten ligger således mer hos motivet självt än i blicken på henne.

– Det är ett samarbete. Jag har skapat ett sammanhang, men sedan är det hon som har agerat, säger Lina Karna Kippel.

För henne tog det många år att kunna slappna av och våga bryta mot det som hon en gång hade lärt sig att foto ”ska” vara.

– Jag var så präglad av att fotografi var jobb: skarpt, rakt och precist. Samtidigt har jag haft en längtan till något annat. Först för tio år sedan bestämde jag mig för att det finns två fotografer i mig: yrkesfotografen som gör det precisa och konstfotografen som gör det här. Och båda har rätt att finnas.

Läs mer

Simrishamn

Sanna ordnar provsmakning av oljor i världsklass

När vårens planerade resor ställdes in valde Sanna Töringe att satsa på sin butik. Nu finns ett koncentrat av italienska aromer i hennes österlenträdgård.

Simrishamn

Musikaliska möten och veganska matupplevelser

Tastecelebration Residence i Andrarum lockar i sommar med både andlig och lekamlig spis. Från Isabel Brummers veganska paradrätter till sång- och musikunderhållning med bland andra Cohen-tolkaren Janerik Lundquist.

Tomelilla

REKO-ring på tillväxt i Norra Björstorp

Runt Brösarp vimlar det av matproducenter och småskaliga odlare. Nu har ett antal företagare i Norra Björstorp tagit initiativ till en REKO-ring, en matmötesplats där produkter och råvaror ska säljas direkt från producent till konsument.

Tomelilla

De tar trendig hälsodryck från LA till Brösarp

Nu har Kombucha, trenddrycken som dricks av både Hollywoodstjärnor och hälsoprofiler, nått Österlen. I en svartmålad lagerlokal bakom Vägstationen i Brösarp har Charlotte von Arnold och Salomon Anaya nyligen startat Kombuchabryggeriet Scobybaby.

Fotboll

Kul start på sommarlovet

Ett 70-tal killar och tjejer samlades förra tisdagen på Tomelilla IP för att kickstarta sommarlovet med MFF Sommarcamp. På schemat stod teknikträning och matcher, men framförallt härligt häng med nya kompisar.

Tomelilla

Par satsar på obemannad lanthandel i Skåne-Tranås

För 15 år sedan försvann lanthandeln från Skåne-Tranås, men i sommar återvänder den. Fast i en helt ny och modern tappning. En automatisk livsmedelsbutik, där kunderna sköter sig själva.