unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Normbrytande bilder på Tomelilla konsthall

Tomelilla konsthall visar just nu verk av två fotografer som båda har vågat gå mot normerna. Tuija Lindström bröt under hela sin karriär mot fotovärldens konventioner, medan Lina Karna Kippel har kämpat hårt för att bryta mot sina egna.
”Porträtt av ung kvinna” är Lina Karna Kippels senaste fotosvit, som nu ställs ut som en del av fotoåret på Tomelilla konsthall. Rörelse är ett genomgående inslag i många av bilderna. För fotografen själv har det länge varit ett mål att ställa ut i just de här lokalerna.
”Porträtt av ung kvinna” är Lina Karna Kippels senaste fotosvit, som nu ställs ut som en del av fotoåret på Tomelilla konsthall. Rörelse är ett genomgående inslag i många av bilderna. För fotografen själv har det länge varit ett mål att ställa ut i just de här lokalerna.
Foto: Johan Bentzel

Det uppstår ett intressant möte på Tomelilla konsthall, när en exposé över bortgångna Tuija Lindströms (1950–2017) hela livsgärning som stilbildande konstfotograf möter den fortfarande fullt aktiva Benestadsfotografen Lina Karna Kippels senaste verk.

De två fotografernas uttryck skiljer sig markant åt, men har ändå många beröringspunkter. För Lina Karna Kippel har Tuija Lindström varit en viktig inspirationskälla. Samtidigt medger hon att det inte alltid har varit så.

När Tuija Lindström 1992 utsågs till landets första kvinnliga professor i fotografi, ansåg många inom den etablerade fotovärlden att det var helt förkastligt. Normen var det tekniska och skarpa pressfotot. Att ha en konstnärlig ambition var inte så vanligt.

– Jag började som fotoassistent 1991 och när diskussionerna om Tuija Lindström började var jag i tekniklägret. Det var ju det som jag fick lära mig av mina äldre kollegor, säger Lina Karna Kippel.

I dag är både hennes och omvärldens uppfattning förändrad. Tuija Lindström ses som en viktig pionjär, som har fört det svenska fotografiet framåt. Utställningen i Tomelilla bär titeln ”Strykjärnsprofessorn”. Tanken är att skapa en mer positiv association till ett av de många glåpord som riktades mot Tuija Lindström i början av 90-talet.

Det var ursprungligen en nedlåtande referens till hennes mest betydande verk, ”Kvinnorna vid Tjursjön” (1991), där bilder av nakna kvinnor i en svart skogstjärn visades sida vid sida med extrema närbilder på just strykjärn.

Fotosviten leker med motbilder – mjukt mot hårt, värme mot kyla, viktlöshet mot tyngd – och tar också implicit upp frågan om våld i hemmet. Delar av serien kan nu beskådas i Tomelilla.

– Det här är den första större samlingsutställningen med Tuijas verk efter hennes död. Vi har velat visa på hennes bredd och också få med de viktigaste serierna som påverkade sin tid. Den äldsta bilden är från 1980 och de yngsta gjorde hon från sjuksängen en kort tid innan hon gick bort 2017, säger Mia Bengtsson Plynning från Föreningen Tuija Lindström, som förvaltar hennes konstnärskap.

Delar av Tuija Lindströms fotosvit ”Look at Us” från år 2000. En tid då hon började driva hejdlöst med sig själv och gjorde detta roadtrip-projekt i Östeuropa tillsammans med partnern Jesper Örtman.
Delar av Tuija Lindströms fotosvit ”Look at Us” från år 2000. En tid då hon började driva hejdlöst med sig själv och gjorde detta roadtrip-projekt i Östeuropa tillsammans med partnern Jesper Örtman.
Foto: Johan Bentzel

Lina Karna Kippel är hedrad över att både få vara i Tuija Lindströms sällskap och få ställa ut på Tomelilla konsthall.

Hennes fotosvit ”Porträtt av ung kvinna” är fulla av rörelse och hetta – i bokstavlig mening, då eld, rök och glöd är viktiga inslag i flera av fotografierna. Namnet är för henne ett sätt att ta tillbaka en titel som vanligtvis används av äldre manliga konstnärer, som avbildar ofta alldeles för unga och aningen för lättklädda kvinnor.

Här har modellen i stället själv styrt mycket av innehållet i bilderna. Makten ligger således mer hos motivet självt än i blicken på henne.

– Det är ett samarbete. Jag har skapat ett sammanhang, men sedan är det hon som har agerat, säger Lina Karna Kippel.

För henne tog det många år att kunna slappna av och våga bryta mot det som hon en gång hade lärt sig att foto ”ska” vara.

– Jag var så präglad av att fotografi var jobb: skarpt, rakt och precist. Samtidigt har jag haft en längtan till något annat. Först för tio år sedan bestämde jag mig för att det finns två fotografer i mig: yrkesfotografen som gör det precisa och konstfotografen som gör det här. Och båda har rätt att finnas.

Läs mer

POP-UP- utställning med Jennifer Saxell

Ystad

POP-UP- utställning med Jennifer Saxell

Fram till den 22 augusti visar Jennifer Saxell upp sina målningar i utställningen YSTAD and BEYOND på Teppgränd 2 i Ystad. Saxell är uppvuxen i Kanada, debuterade med pasteller från Ystad 1992 och har sin ateljé i Lunnarp.

Havsbilder på Brösarps konsthall

Brösarp

Havsbilder på Brösarps konsthall

Fem konstnärer visar fram till den 20 september målningar och etsningar på temat havet på Brösarps konsthall. Alla fem – Rolf Ahlberg, Thomas Larsson, K G Nilsson, Irene Trotzig och Erica Wedman – bor i trakten och är medlemmar i ÖSKG.

Kaféföreståndare med konstnärlig ådra

Nyöppnat

Kaféföreståndare med konstnärlig ådra

För några veckor sedan slog Sasa Ivkovic Vojinovic upp dörrarna till Sasa's Hus på Torget i Tomelilla. I det kombinerade galleriet och kaféet ska kreativitet och skaparlust frodas.

Det svarta guldet i Andrarum

Andrarum

Det svarta guldet i Andrarum

Lördagen den 11 juli bjuder kulturföreningen Christinas Wänner in till invigning av utställningen ”Det svarta guldet i Andrarum” på Christinehof slott. Samtidigt blir det boksläpp för Gert Lagerstedts bok om Andrarums alunbruk. Klockan 13.00-14.00.

Femte året för Art Walk

Baskemölla

Femte året för Art Walk

Tjörnedala Konsthall drar åter igång sin utställningsverksamhet med årets upplaga av utomhusutställningen Art Walk. Mellan Baskemölla och Vik visas platsspecifika konstinstallationer av årets utställare: MalinMatilda Allberg, Anders Kappel, Sara Klein och Charlotte Elm Ravn. Utställningen öppnar 30 maj och pågår till 20 september.

Tomelilladagen ställs in

Tomelilla

Tomelilladagen ställs in

Tomelilladagen som skulle ägt rum den 23 maj ställs in. ”Vi har beslutat att ställa in på grund av de rådande omständigheterna med anledning av coronaviruset” låter Morgan Malmberg och Therese Bengtsson, Företagarna i Tomelilla, meddela.