unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Simrishamn
  2. Tomelilla
  3. Ystad
  4. E-tidning
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
Jobb

Ny jobbcoach redo att köra igång matchningen

Sedan årsskiftet arbetar Monika Öberg som jobbcoach på Österlens folkhögskola i Tomelilla. Hennes uppgift är att matcha arbetsgivare med nyanlända i etableringsfasen på ett sätt som gynnar dem båda, både på kort och lång sikt.
Linda Nilsson, rektor på Österlens folkhögskola, välkomnar Monika Öberg till skolan, i rollen som jobbcoach och projektledare för satsningen att erbjuda nyanlända i etableringsfasen kontakt med arbetsgivare som kan leda till praktik eller arbete.
Linda Nilsson, rektor på Österlens folkhögskola, välkomnar Monika Öberg till skolan, i rollen som jobbcoach och projektledare för satsningen att erbjuda nyanlända i etableringsfasen kontakt med arbetsgivare som kan leda till praktik eller arbete.
Foto: Hannah Andersson

Den första januari 2021 startade Österlens folkhögskola, i samverkan med Tomelilla kommun, ett 1-årigt projekt med syfte att erbjuda nyanlända i etableringsfasen kontakt med arbetsgivare som kan leda till praktik eller arbete.

– Idén uppstod när vi under året såg arbetsgivare som brottades med problemet att de inte fick hit sin utländska arbetskraft på grund av pandemin. Medan vi har elever på skolan med erfarenhet av arbetsuppgifterna det gällde och som inte vill något hellre än att komma ut på arbetsmarknaden, beskriver Linda Nilsson, rektor på Österlens folkhögskola. Där skulle vi kunna bidra genom att matcha arbetsgivare med arbetstagare. Vi pratade ihop oss med kommunens arbetsmarknadsenhet och skrev ihop en ansökan till Länsstyrelsen.

Projektförslaget fick positivt besked under hösten och lagom till årsskiftet var man redo att köra igång.

”Jag vill passa på att sända en vädjan och önskan till företagarna på Österlen att kontakta mig förutsättningslöst för diskussion om praktik och jobbmöjligheter för våra nyanlända.”
”Jag vill passa på att sända en vädjan och önskan till företagarna på Österlen att kontakta mig förutsättningslöst för diskussion om praktik och jobbmöjligheter för våra nyanlända.”
Foto: Hannah Andersson

Det är Monika Öberg som kommer att sköta matchningen, med folkhögskolan som sin arbetsplats.

– Jag har arbetat många år med jobbfrågor, senast på kommunens arbetsmarknadsenhet och tycker det ska bli väldigt spännande att utgå från Österlens folkhögskola, med kontor mitt bland skolans elever och deltagare i projektet, säger Monika.

Under året kommer Monika att följa omkring 35 deltagare. Målgruppen för projektet är nyanlända i etableringsfasen.

– Inte de som redan har en plan för vad de vill utbilda sig till och jobba med, utan de som ännu inte har hittat rätt väg att gå, beskriver Monika. Som har erfarenheter med sig i bagaget, men som kanske är lågutbildade och språksvaga. Jag kommer hjälpa dem att göra en individuell plan för att komma ut på språkpraktik, praktik med målet att hitta ett jobb eller för att hitta ett yrke som de vill skaffa sig utbildning för.

Monika poängterar att samverkan är viktig.

– De här personerna har kanske redan kontakt med Arbetsförmedlingen, eller kommuns arbetsmarknadsenhet, och pluggar samtidigt SFI här på folkhögskolan. Därför är samverkan viktig, så vi inte planerar för individen på olika håll.

Projektet ger deltagarna möjlighet att skaffa sig arbetslivserfarenhet, men det ger också näringslivet möjlighet att hitta ny arbetskraft.

– Jag hoppas att många arbetsgivare vågar ta den här chansen. Det är ett ypperligt tillfälle att testa ny arbetskraft med möjligheten att hitta en medarbetare som blir en tillgång för företaget. Alla intresserade är varmt välkomna att ta kontakt med mig för ett förutsättningslöst samtal! Ni når mig på monika.oberg@osterlen.fhs.se eller 0730 506912.

Folkhögskolan möter många personer i den tänkta målgruppen för projektet.

– Vi lär känna dem väl under deras studietid hos oss och ser deras möjligheter, säger Linda.

Därför finns det goda chanser att hitta deltagare bland skolans elever, men de kommer även att sökas i samverkan med Arbetsförmedlingen och arbetsmarknadsenheten.

– Och vi välkomnar inte bara deltagare från Tomelilla kommun, utan även deltagare och företag i kranskommunerna, avslutar Monika.

Läs mer

Geggigt lopp blir virtuellt

Tomelilla. När Winter Cross Run, den populära löptävlingen på Svampabanan, arrangeras för sjätte gången blir det under annorlunda former. Istället för en folkfest väntar en individuell upplevelse för deltagarna.
Geggigt lopp blir virtuellt

Finalister från Tomelilla

Tomelilla. Den 16 november arrangeras Framtidsgalan som uppmärksammar personer som gör skillnad varje dag inom offentlig sektor. Flera av finalisterna arbetar i Tomelilla kommun.
Finalister från Tomelilla

Omedelbar succé för önskvärd aktivitetspark

Tomelilla. Det har gått lite drygt en månad sedan den nya aktivitetsparken nedanför Kastanjeskolan i Tomelilla invigdes. Att den var efterlängtad råder det ingen tvekan om.
Omedelbar succé för önskvärd aktivitetspark

Kaféföreståndare med konstnärlig ådra

Nyöppnat. För några veckor sedan slog Sasa Ivkovic Vojinovic upp dörrarna till Sasa's Hus på Torget i Tomelilla. I det kombinerade galleriet och kaféet ska kreativitet och skaparlust frodas.
Kaféföreståndare med konstnärlig ådra

Det svarta guldet i Andrarum

Andrarum. Lördagen den 11 juli bjuder kulturföreningen Christinas Wänner in till invigning av utställningen ”Det svarta guldet i Andrarum” på Christinehof slott. Samtidigt blir det boksläpp för Gert Lagerstedts bok om Andrarums alunbruk. Klockan 13.00-14.00.
Det svarta guldet i Andrarum

Smedstorps marknad ställs in

Smedstorp. Smedstorps marknad, som ägt rum varje sommar i 137 år, ställs i år in på grund av covid-19. ”Marknaden lockar mycket folk och vi vill varken utsätta våra utställare, eller våra besökare, för några risker. Därför väljer vi att ställa in Smedstorps marknad i år” meddelar arrangörerna, Smedstorps brandkårs kamratförening och Smedstorps IF.
Smedstorps marknad ställs in

Kul start på sommarlovet

Fotboll. Ett 70-tal killar och tjejer samlades förra tisdagen på Tomelilla IP för att kickstarta sommarlovet med MFF Sommarcamp. På schemat stod teknikträning och matcher, men framförallt härligt häng med nya kompisar.
Kul start på sommarlovet

Hjälp fås genom app

Simrishamn. Tomelilla kommun har sedan några månader använt appen Nyby för att koppla samman invånare som behöver hjälp med kvalificerade resurspersoner som vill bidra.
Hjälp fås genom app

Vill få bukt med krångel

Simrishamn. En del av invånarna och företagen i Tomelilla kommun tycker att det är onödigt krångligt att ha kontakt med Tomelilla kommun. För dem lanseras nu Krångelportalen.
Vill få bukt med krångel

Folkhögskolan på turné

Simrishamn. Intresset var stort när Österlens folkhögskola förra tisdagen gav sig ut på miniturné i sydöstra Skåne för att informera om höstens utbildningar.
Folkhögskolan på turné

Sveriges Miljöbästa kommuner

Sydöst. Tidningen Aktuell Hållbarhet har sedan 2009 genomfört en årlig rankning av kommunernas miljöarbete. Både Tomelilla och Ystad kommun återfinns bland de 20 bästa kommunerna i kategorin mindre städer/tätorter och landsbygdskommuner, där 136 kommuner ingår. Den 14 maj presenteras vilka kommuner som blir Sveriges Miljöbästa i de olika kategorierna.
Sveriges Miljöbästa kommuner

Tomelilladagen ställs in

Tomelilla. Tomelilladagen som skulle ägt rum den 23 maj ställs in. ”Vi har beslutat att ställa in på grund av de rådande omständigheterna med anledning av coronaviruset” låter Morgan Malmberg och Therese Bengtsson, Företagarna i Tomelilla, meddela.
Tomelilladagen ställs in