1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Orter göms i konstverk

Stiftelsen Tomelilla Konstsamlings aktuella rebusjakt kombinerar konstupplevelser med rörelse och butiksbesök.
Sten Bjerketun, Stiftelsen Tomelilla Konstsamlings intendent.
Foto: Johan Bentzel

Många aktiviteter har fått ställas in denna coronasommar, däribland Tomelilla marknad.

Men för att ändå locka besökare till Tomelilla, och också göra något kul för lokalbefolkningen, har Stiftelsen Tomelilla Konstsamling i dagarna dragit i gång en rebusjakt med fina priser i potten.

Tävlingen går ut på att lista ut ortsnamn med hjälp av utställda verk ur konstsamlingens arkiv.

Både kända och mindre kända ortsnamn finns dolda i motiven på de alster som har hängts upp i lokala butikers skyltfönster och lokaler.

– Det gäller att vara lite klurig. En del är lätta att komma på, andra är lite svårare, säger stiftelsens intendent Sten Bjerketun.

Rebusjakten pågår till och med vecka 32. Den som vill delta får börja med att leta upp en butik som är med i Rebusjakten och där hämta den kupong som behövs. På kupongen står sedan vilka andra butiker som är med i arrangemanget.

– Det blir som en liten konstrunda, samtidigt som det blir lite draghjälp åt butikerna, säger Sten Bjerketun.

Kupongen ska efter avslutad runda lämnas in på Kulturhuset i Tomelilla, för att locka in besökarna även där. Det är en annan fiffig idé.

– Man får jobba lite på sådant där, vet du, säger Sten Bjerketun.

Konstsamlingen grundades redan 1924 och består i dag av 600 verk, många av lokala konstnärer. Att visa upp denna digra samling är inte så lätt, men genom rebusjakten får allmänheten i alla fall en liten inblick.

Att välja ut rätt verk har också varit en knivig uppgift, medger Sten Bjerketun.

– Jag har gått igenom samlingen och försökt se vilka verk som kan kopplas ihop med något annat. Det har tagit sin tid.

Läs mer

Aktion

Tranmanifestation mot kärnvapen

Som en manifestation mot kärnvapen ska ett träd i centrala Simrishamn fyllas med papperstranor på årsdagen av bomben över Hiroshima.

Brösarp

Utställning med Österlenbilder

Konstnärsparet Hasse och Ia Karlsson, Vitemölla, ställer ut Österlenbilder på Brösarps Konsthall. Ia är känd för sina färgglada akrylmålningar i naivistisk stil och Hasse är en skicklig akvarellmålare, som bland annat målat Nobelprisdiplom. Utställningen pågår 18 juli - 2 augusti. Öppet lör-sön klockan 12-16. Brösarps Konsthall i samverkan med Brösarps Gästgifveri.

Andrarum

Det svarta guldet i Andrarum

Lördagen den 11 juli bjuder kulturföreningen Christinas Wänner in till invigning av utställningen ”Det svarta guldet i Andrarum” på Christinehof slott. Samtidigt blir det boksläpp för Gert Lagerstedts bok om Andrarums alunbruk. Klockan 13.00-14.00.

Tomelilla

REKO-ring på tillväxt i Norra Björstorp

Runt Brösarp vimlar det av matproducenter och småskaliga odlare. Nu har ett antal företagare i Norra Björstorp tagit initiativ till en REKO-ring, en matmötesplats där produkter och råvaror ska säljas direkt från producent till konsument.

Tomelilla

De tar trendig hälsodryck från LA till Brösarp

Nu har Kombucha, trenddrycken som dricks av både Hollywoodstjärnor och hälsoprofiler, nått Österlen. I en svartmålad lagerlokal bakom Vägstationen i Brösarp har Charlotte von Arnold och Salomon Anaya nyligen startat Kombuchabryggeriet Scobybaby.

Fotboll

Kul start på sommarlovet

Ett 70-tal killar och tjejer samlades förra tisdagen på Tomelilla IP för att kickstarta sommarlovet med MFF Sommarcamp. På schemat stod teknikträning och matcher, men framförallt härligt häng med nya kompisar.