Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Orter göms i konstverk

Stiftelsen Tomelilla Konstsamlings aktuella rebusjakt kombinerar konstupplevelser med rörelse och butiksbesök.
Sten Bjerketun, Stiftelsen Tomelilla Konstsamlings intendent.
Sten Bjerketun, Stiftelsen Tomelilla Konstsamlings intendent.
Foto: Johan Bentzel

Många aktiviteter har fått ställas in denna coronasommar, däribland Tomelilla marknad.

Men för att ändå locka besökare till Tomelilla, och också göra något kul för lokalbefolkningen, har Stiftelsen Tomelilla Konstsamling i dagarna dragit i gång en rebusjakt med fina priser i potten.

Tävlingen går ut på att lista ut ortsnamn med hjälp av utställda verk ur konstsamlingens arkiv.

Både kända och mindre kända ortsnamn finns dolda i motiven på de alster som har hängts upp i lokala butikers skyltfönster och lokaler.

– Det gäller att vara lite klurig. En del är lätta att komma på, andra är lite svårare, säger stiftelsens intendent Sten Bjerketun.

Rebusjakten pågår till och med vecka 32. Den som vill delta får börja med att leta upp en butik som är med i Rebusjakten och där hämta den kupong som behövs. På kupongen står sedan vilka andra butiker som är med i arrangemanget.

– Det blir som en liten konstrunda, samtidigt som det blir lite draghjälp åt butikerna, säger Sten Bjerketun.

Kupongen ska efter avslutad runda lämnas in på Kulturhuset i Tomelilla, för att locka in besökarna även där. Det är en annan fiffig idé.

– Man får jobba lite på sådant där, vet du, säger Sten Bjerketun.

Konstsamlingen grundades redan 1924 och består i dag av 600 verk, många av lokala konstnärer. Att visa upp denna digra samling är inte så lätt, men genom rebusjakten får allmänheten i alla fall en liten inblick.

Att välja ut rätt verk har också varit en knivig uppgift, medger Sten Bjerketun.

– Jag har gått igenom samlingen och försökt se vilka verk som kan kopplas ihop med något annat. Det har tagit sin tid.