1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Par satsar på obemannad lanthandel i Skåne-Tranås

För 15 år sedan försvann lanthandeln från Skåne-Tranås, men i sommar återvänder den. Fast i en helt ny och modern tappning. En automatisk livsmedelsbutik, där kunderna sköter sig själva.
Martina Rosberg och Peter Hjelm i Skåne-Tranås har många järn i elden. Martina driver egen frisörsalong och Peter är delägare i Växtkraft Rosenhagen. En gemensam satsning är en obemannad livsmedelsbutik som öppnar i sommar. Markarbetet har redan påbörjats.
Foto: Fredrik Ekblad

Konceptet heter AutoMat och är utvecklat av Edvin Johansson, som läser till civilingenjör med inriktning industriell ekonomi på Linköpings universitet.

Butiken är obemannad och kunderna kommer in genom att identifiera sig med mobilt bank-ID. Varorna scannas och man betalar med kort. Kameror övervakar både inne och ute.

En handfull AutoMat-butiker har poppat upp sedan lanseringen förra året. I Skåne-Tranås är det unga paret Martina Rosberg och Peter Hjelm franchisetagare.

– Det är ett jättespännande projekt och vi ser så fram emot att öppna, säger Martina Rosberg.

Hon är född och uppvuxen i byn, utbildad frisör och färgtekniker, och driver egen salong i villan på Arisabäcksvägen. Peter Hjelm är delägare i Växtkraft Rosenhagen i byn.

AutoMat är deras gemensamma projekt.

Butiken på 48 kvadratmeter ska ligga bredvid bensinpumparna, mitt emot Tiosken.
Foto: Fredrik Ekblad

– Vi har länge funderat på att göra något tillsammans och när det här dök upp kändes det helt rätt. Det kommer inkräkta lagom mycket på våra andra företag, säger Martina och skrattar.

Paret har fått bygglov, det nyckelfärdiga huset är beställt och markarbetet har nyligen påbörjats.

– Vi tänker att det blir öppning i månadsskiftet juli, augusti, säger Peter Hjelm.

Lanthandeln är inte mer än 48 kvadratmeter stor, inklusive frysrum, men kommer ändå hysa runt 1000 artiklar.

AutoMat grundades av Edvin Johansson 2019. I dagsläget finns sju butiker i landet, men ambitionen är att växa kraftigt de närmsta åren.
Foto: Fredrik Ekblad

– Allt man behöver i ett hushåll ska finnas i sortimentet, sedan kommer vi av utrymmesskäl inte ha en mängd olika sorter av varje produkt. En del av konceptet är att erbjuda lokalproducerat och där har vi bland annat kontakt med Traneslund nötkött och Orelunds grönsaker, säger Peter Hjelm och tillägger:

– Vi kommer även ha en önskelista i butiken så att vi kan skräddarsy sortimentet utifrån kundernas önskemål.

Kunderna kommer in i den obemannade butiken genom att identifiera sig via mobilt bank-ID. Varorna betalas med kort.
Foto: Fredrik Ekblad

Läs mer

Simrishamn

Musikaliska möten och veganska matupplevelser

Tastecelebration Residence i Andrarum lockar i sommar med både andlig och lekamlig spis. Från Isabel Brummers veganska paradrätter till sång- och musikunderhållning med bland andra Cohen-tolkaren Janerik Lundquist.

Tomelilla

De tar trendig hälsodryck från LA till Brösarp

Nu har Kombucha, trenddrycken som dricks av både Hollywoodstjärnor och hälsoprofiler, nått Österlen. I en svartmålad lagerlokal bakom Vägstationen i Brösarp har Charlotte von Arnold och Salomon Anaya nyligen startat Kombuchabryggeriet Scobybaby.

Simrishamn

Åhusentreprenör öppnar glasskiosk i fiskestugan

Simrishamns fiskestuga i Tobisvik hyser numera inte bara Simrishamns Dartförening. Sedan förra helgen finns här även en glasskiosk.

Simrishamn

Hjälp fås genom app

Tomelilla kommun har sedan några månader använt appen Nyby för att koppla samman invånare som behöver hjälp med kvalificerade resurspersoner som vill bidra.

Simrishamn

Surfakademin till Österlen

Sedan 2006 har Jens Holmer, Peter Sahlberg och kollegorna på Surfakademin lärt över 10 000 svenskar att dansa på vågorna i Biarritz, Galicien, Kalifornien och Costa Rica. När Coronaviruset slog till och alla resor ställdes in fick duon tänka om.

Simrishamn

Lämnade finansvärlden och öppnade surflodge

Efter att ha bott i en folkabuss och flackat runt mellan Europas bästa surfstränder i några år har Måns Olofsson slagit ner bopålarna. Strax efter påsk öppnade han Österlen Coffee and Waves, ett surflodge och kafé i Kivik.