GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Projektdeltagare ute på lyckad språkpraktik

Hala Alnajem och Hanouf Kassas är två av deltagarna i ett projekt finansierat av Länsstyrelsen, med syfte att matcha arbetsgivare med nyanlända i etableringsfasen. De gör just nu språkpraktik på Österlenhem och stortrivs.
Tomelilla • Publicerad 15 juli 2021
Jonny Leufstedt (t.vä) och Sven-Erik Larsson (t.hö) är handledare för Hala Alnajem och Hanouf Kassas som gör sin språkpraktik på Österlenhems grönyteavdelning.
Jonny Leufstedt (t.vä) och Sven-Erik Larsson (t.hö) är handledare för Hala Alnajem och Hanouf Kassas som gör sin språkpraktik på Österlenhems grönyteavdelning.

Projektledare och jobbcoach är Monika Öberg. Hon har sin arbetsplats på Österlens folkhögskola i Tomelilla. ÖM träffade henne i januari när projektet nyss startat, nu har det hunnit gå ett halvår.

– Känslan så här långt in i projektet är jättebra. Jag har hunnit intervjua och kartlägga ett 25-tal deltagare. En viktig del av arbetet handlar om att lära känna deltagarna för att kunna matcha dem rätt, berättar Monika.

Hon är särskilt nöjd med sin placering på folkhögskolan.

– Många av projektets deltagare läser SFI eller går etableringskursen här på skolan. Det är en stor fördel att finnas så nära målgruppen för det har lett till många spontana möten.

Projektet har som syfte att matcha nyanlända i etableringsfasen med arbetsgivare som har möjlighet att erbjuda språkpraktik eller jobb.

– Målet med matchningen är att den ska gynna såväl deltagare som arbetsgivare, både på kort och på lång sikt. Deltagarna är inte sällan lågutbildade och språksvaga, men har däremot ofta värdefull arbetslivserfarenhet med sig i bagaget. Jag är mån om att vara rak i kommunikationen med arbetsgivarna om vilket engagemang som krävs för att matchningen ska bli lyckad.

Monika är glad för att flera lokala arbetsgivare redan har visat intresse.

– Österlenhem är en av dem och vi har fått till ett fantastiskt samarbete. Flera företag har visat förståelse för att vi måste hjälpa våra nyanlända ut i arbetslivet och ser den långsiktiga vinsten med det arbetet.

Monika Öberg (mitten) projektledare, tillsammans med Hanouf Kassas och Hala Alnajem, deltagare.
Monika Öberg (mitten) projektledare, tillsammans med Hanouf Kassas och Hala Alnajem, deltagare.

Hala Alnajem och Hanouf Kassas är två av projektets kvinnliga deltagare som sedan maj gör sin språkpraktik på Österlenhems grönyteavdelning.

– Jag trivs jättebra! säger Hanouf och Hala är snabb att hålla med.

– Alla är jättesnälla och hjälpsamma, säger Hala. Det var lite svårt i början när jag varken kunde jobbet eller kände människorna, men nu går det mycket lättare.

Hanouf berättar att hon har erfarenhet av arbetsuppgifterna.

– Hemma i Syrien hade min familj en stor trädgård med odling där jag arbetade, så jag gillar det här jobbet.

– Jag jobbade inte i mitt hemland, berättar Hala. Men jag uppskattar att få göra det här i Sverige och tycker det är bra att män och kvinnor arbetar på lika villkor.

Sven-Erik Larsson och Jonny Leufstedt är Hala och Hanoufs handledare.

– Det fungerar jättebra, säger Sven-Erik. Det känns bra att kunna hjälpa till och i utbyte har vi lärt oss mycket om situationen i Hala och Hanoufs hemländer, det ger ett djupare perspektiv än att bara höra om det på nyheterna.

Hannah AnderssonSkicka e-post
Så här jobbar osterlenmagasinet med journalistik Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.