1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

REKO-ring på tillväxt i Norra Björstorp

Runt Brösarp vimlar det av matproducenter och småskaliga odlare. Nu har ett antal företagare i Norra Björstorp tagit initiativ till en REKO-ring, en matmötesplats där produkter och råvaror ska säljas direkt från producent till konsument.
Gun Persson, Angelika Jakimowicz, Helen Möller och Elna Jolom är på jakt efter fler lokala producenter som vill ingå i den nystartade REKO-ringen i Norra Björstorp.
Foto: Fredrik Ekblad

Bakom satsningen står bland andra lantbrukaren Angelika Jakimowicz och glaskonstnär Elna Jolom, som båda bor och verkar i byn.

För drygt en vecka sedan skapade de Facebookgruppen REKO-ring Norra Björstorp, som snabbt fick drygt 600 medlemmar. Nu är man i full gång att hitta producenter som vill vara med.

– I första hand söker vi efter lokala producenter, men vi är även öppna för att låta andra utanför vårt område ingå, om de har råvaror eller produkter som vi inte hittar här, säger Elna Jolom.

– Ambitionen är att vi ska vara heltäckande och erbjuda allt som ett hushåll behöver; kött, grönsaker, fisk, frukt, bär, mejeri, bröd, men även blommor, hantverk och smide, tillägger Angelika Jakimowicz.

REKO står Rejäl Konsumtion och är ett sätt att handla lokalproducerad mat, helt utan mellanhänder. I REKO-ringen skapas relationer mellan de som föder upp och odlar mat och de som sedan tillagar och äter den. Frågor om hur djuren har fötts upp blandas med tips och recept på säsongens råvaror.

– Ambitionen är att vi ska vara mer eller mindre självförsörjande i byn, säger Elna Jolom och Angelika Jakimowicz.
Foto: Fredrik Ekblad

– Köpare och säljare får kontakt med varandra genom Facebookgruppen, där köparen får veta vilka varor som finns och hur man gör för att beställa. Där finns också all information om var och när de beställda varorna hämtas och hur betalningen går till. Alla affärer görs upp i förväg via Swish, säger Elna Jolom.

Angelika Jakimowicz menar att REKO-ringen ett smidigt sätt att sälja sina grönsaker lokalt och utan mellanhänder.
Foto: Fredrik Ekblad

REKO-ring Norra Björstorp har ett samarbete med Lokalföreningen som fungerar som utlämningsplats.

VD, Reine Landin, tycker det är ett lovvärt initiativ och stöttar satsningen.

REKO-ringen samarbetar med Lokalföreningen i Brösarp som fungerar som utlämningsplats. VD Reine Landin stöttar initiativet och menar att det sätter Norra Björstorp på kartan.
Foto: Fredrik Ekblad

– Dels värnar vi om byn och de lokala producenterna, varav flera är medlemmar i Lokalföreningen. Dels sätter vi Norra Björstorp på kartan. Det är bara positivt!

Läs mer

Simrishamn

Sanna ordnar provsmakning av oljor i världsklass

När vårens planerade resor ställdes in valde Sanna Töringe att satsa på sin butik. Nu finns ett koncentrat av italienska aromer i hennes österlenträdgård.

Simrishamn

Musikaliska möten och veganska matupplevelser

Tastecelebration Residence i Andrarum lockar i sommar med både andlig och lekamlig spis. Från Isabel Brummers veganska paradrätter till sång- och musikunderhållning med bland andra Cohen-tolkaren Janerik Lundquist.

Tomelilla

De tar trendig hälsodryck från LA till Brösarp

Nu har Kombucha, trenddrycken som dricks av både Hollywoodstjärnor och hälsoprofiler, nått Österlen. I en svartmålad lagerlokal bakom Vägstationen i Brösarp har Charlotte von Arnold och Salomon Anaya nyligen startat Kombuchabryggeriet Scobybaby.

Tomelilla

Par satsar på obemannad lanthandel i Skåne-Tranås

För 15 år sedan försvann lanthandeln från Skåne-Tranås, men i sommar återvänder den. Fast i en helt ny och modern tappning. En automatisk livsmedelsbutik, där kunderna sköter sig själva.

Simrishamn

Åhusentreprenör öppnar glasskiosk i fiskestugan

Simrishamns fiskestuga i Tobisvik hyser numera inte bara Simrishamns Dartförening. Sedan förra helgen finns här även en glasskiosk.

Simrishamn

Lämnade finansvärlden och öppnade surflodge

Efter att ha bott i en folkabuss och flackat runt mellan Europas bästa surfstränder i några år har Måns Olofsson slagit ner bopålarna. Strax efter påsk öppnade han Österlen Coffee and Waves, ett surflodge och kafé i Kivik.