unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Simrishamn
  2. Tomelilla
  3. Ystad
  4. E-tidning
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
Mat

Smakfull satsning på anonym adress

De bästa smultronställena är inte alltid så lätta att hitta till. ConCoct bageri och kokeri har funnits i Tomelilla i sju år, men ligger på ett lite anonymt läge bakom Thai Garden, vägg i vägg med Tandvård Österlen.
ConCocts produkter finns att hitta hos flera olika återförsäljare på Österlen, men många av stamkunderna föredrar att handla i fabrikens ”bakficka” där hela sortimentet erbjuds. Fabriksförsäljningen är öppen vardagar klockan 10-16. På onsdagar, jämna veckor, erbjuds dessutom nybakat bröd från klockan 12-17. Bröden är populära så det är först till kvarn som gäller.
ConCocts produkter finns att hitta hos flera olika återförsäljare på Österlen, men många av stamkunderna föredrar att handla i fabrikens ”bakficka” där hela sortimentet erbjuds. Fabriksförsäljningen är öppen vardagar klockan 10-16. På onsdagar, jämna veckor, erbjuds dessutom nybakat bröd från klockan 12-17. Bröden är populära så det är först till kvarn som gäller.
Foto: Hannah Andersson

– Jag har märkt att många Tomelillabor fortfarande inte vet att vi finns här och att vi har en liten butiksdel som är öppen måndag till fredag med fabriksförsäljning, säger Yvonne Belfrage.

Onsdagar, jämna veckor, går det dessutom att köpa nybakt bröd i fabriksförsäljningen.

– Den servicen erbjuder vi på prov i samband med att vi bakar för Reko-ring i Ystad, förklarar Yvonne.

Störst försäljning av företagets produkter sker dock genom återförsäljare.

– Och många kunder hittar till oss via mässorna vi brukar besöka. 2020 har varit ett tufft år för oss när den möjligheten uteblev, men i höstas startade vi upp en webbshop som blivit uppskattad.

5 bilder
Yvonne sadlade om från reklam- till bageribranschen 2006. Årsskiftet 2013/2014 startade hon ConCoct fabrique.
Flera av produkterna är medaljörer i SM i mathantverk, dock inte tomatmarmeladen som däremot är kundernas favorit.
Erika Sjöholm och Yvonne Belfrage delar ett stort intresse för smaker. I företaget jobbar även Lena Andersson och Sara Söderlund.
Tre nyheter i sortimentet är de här spröda dinkelkexen med smak av chiafrön och libbsticka, rosmarin och flingsalt samt camelinafrön och lavasalt.
Yvonne sadlade om från reklam- till bageribranschen 2006. Årsskiftet 2013/2014 startade hon ConCoct fabrique.
enlarge

Vad erbjuder då ConCoct fabrique? Det engelska ordet concoct betyder koka ihop och det är precis vad som sker i tillredningsköket hos ConCoct. Här står ständigt en gryta med spännande innehåll på kokning och om företagets läge må vara en aning anonymt, så ber smakerna i alla fall inte om ursäkt för sig.

– Jag älskar smaker och brinner för att hitta nya, spännande smakkombinationer!

Yvonnes kreativa ådra är stark och visst målar hon ibland med färg och pensel, men hon har hittat en väg att få utlopp för sin kreativitet i köket. I marmelader, såser, kex och kakor, som likt ett riktigt bra konstverk bjuder på många lager av upplevelser.

– När jag startade upp marmeladkokeriet för sju år sedan var jag ganska ensam om att utmana smaklökarna med nya, spännande kombinationer. Idag är det fler som vågar vara innovativa, vilket är kul.

Med ett stort intresse för smaker är det ett självklart val för Yvonne att tillverka produkterna från grunden, utan några tillsatser.

– Vi använder exempelvis inte pektin utan kokar istället ner våra produkter till rätt konsistens. Det tar längre tid men ger ett slutresultat med mycket mer smak och produkter som vi kan vara ärligt stolta över.

Första investeringen efter företagsstarten var kvarnen ”Malte”.

– I den maler vi själva allt fullkornsmjöl som används, för att kunna få precis den strukturen vi önskar, förklarar Yvonne.

Hantverket uppskattas inte bara av kunderna. ConCocts produkter har vunnit flera medaljer i Eldrimners svenska mästerskap i mathantverk. Senast julsenapen med smak av saffran och nejlika som vann silver 2020, knäckekexen med morot, blåbär, vitlök och timjan som knep silvermedalj 2019 och jordgubbsmarmeladen smaksatt med hallon och balsamico som tog brons samma år.

Men det är inte alltid juryn och kunderna är överens.

– Min tomatmarmelad med smak av färsköl, saffran och örter dissade juryn fullständigt, men det är en av de produkter som jag säljer bäst av. Det är det som är så spännande, att våra smaklökar är unika och jag inspireras av friheten att få experimentera i köket.

En annan prisad produkt är tomatsirapen som görs av en restprodukt.

– Vi gör vårt bästa för att undvika spill. Så istället för att koka bort vattnet när vi gör vår tomatmarmelad, tar vi tillvara på vätskan, tillsätter vit rom, mynta, lime och gör en sirap som är jättegod på allt från ost till våfflor och glass eller som sockerlag till drinkar.

Lokala råvaror, gärna ekologiska, är ett annat självklart val.

– Vi använder lokala råvaror så ofta vi kan och har många lokala samarbetspartners. Några tar vi fram specialprodukter åt och andra samarbetar vi med vad gäller råvaran.

Och experimentlustan falnar inte med tiden, snarare tvärtom.

– Just nu arbetar vi med att ta fram nya spröda dinkelkex och en serie grillsåser som kommer ut i butiken lagom till grillsäsongen!