GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Evenemang

Spännande höst med aktiviteter för alla åldrar

Det händer mycket spännande i höst, inte bara på Tomelilla kulturhus utan även på kommunens biblioteksfilialer.
Tomelilla • Publicerad 16 september 2021
Onsdagen den 20/10 klockan 18.00 gästar journalisten och författaren Patrik Lundberg Tomelilla bibliotek. Patrik nominerades 2019 till Stora journalistpriset i kategorin Årets röst och 2020 var han en av sommarvärdarna i P1.  Författarkvällen ges i samarbete med ABF.
Onsdagen den 20/10 klockan 18.00 gästar journalisten och författaren Patrik Lundberg Tomelilla bibliotek. Patrik nominerades 2019 till Stora journalistpriset i kategorin Årets röst och 2020 var han en av sommarvärdarna i P1. Författarkvällen ges i samarbete med ABF.

Tomelilla kulturhus höstprogram bjuder på många roliga, inspirerande och utmanande aktiviteter. Träffarna sker både digitalt och fysiskt.

Måndagen den 20 september klockan 18.30 delar bibliotekets personal med sig av sina bästa boktips i en digital boktipsträff. Skicka ett mail till biblioteket så får du länk till träffen och information i retur.

Behöver du hjälp med tekniken ges det flera tillfällen att få tips och råd under hösten. Måndag, tisdag och onsdag, 8-10/11, ger biblioteket i samarbete med Studieförbundet ABF Österlen en tredagars studiecirkel för dig som vill lära dig använda din surfplatta, läsplatta eller smartphone.

Eller lär dig mer om e-böcker och e-ljudböcker måndagen den 4/10. Ta med din surf/läsplatta, bärbara dator eller smartphone så visar bibliotekspersonalen hur det fungerar att låna e-böcker och e-ljudböcker.

Kulturhuset bjuder också in till kreativa workshops i höst. Tisdagen den 5/10 är det teckning som står på schemat. Leder workshopen gör Henrik Rogowski som är utbildad serietecknare och konstvetare. Deltagarna går först ut i Tomelilla för att teckna av verkligheten, för att sedan använda sin fantasi för att skapa en intressant hybrid mellan verklighet och fantasi.

Måndagen den 1/11 ges en spännande workshop i grafik i Kulturhusets bildverkstad. Ledare är Erica Wedman och Peter Antonsson som arbetar på bildkonstskolan.

Författaren och journalisten Mikael Bergstrand är aktuell med nyutgivna ”Konsulten som inte ville bada”, en varm och humoristisk bok om svek, kärlek och att hitta sig själv. Onsdagen den 17/11 gästar Mikael Tomelilla bibliotek.
Författaren och journalisten Mikael Bergstrand är aktuell med nyutgivna ”Konsulten som inte ville bada”, en varm och humoristisk bok om svek, kärlek och att hitta sig själv. Onsdagen den 17/11 gästar Mikael Tomelilla bibliotek.
Foto: Fredrik Ekblad

Självklart bjuder hösten även på inspirerande författarbesök. Onsdagen den 20/10 klockan 18.00 gästar journalisten och författaren Patrik Lundberg Tomelilla bibliotek. Han har skrivit flera böcker, bland annat den uppmärksammade ungdomsromanen Gul utanpå. Förra året kom Patrik ut med Fjärilsvägen, som är hans första roman för vuxna.

Kulturhusets program för barn och unga har ett nytt tema varje månad. I september firas kärleken med regnbågstema, i oktober blir det läskigt värre med otäckt pyssel och monsterjakt, november bjuder på både konstbiennal och läslov med månadens tema som är fantasy och science fiction. Höstens sista tema, familj och vänner, bjuder bland annat på pyssel och boktips.

För de minsta blir det babyhäng med rytmik, färg och form, samt lästips. Den 21/9 klockan 9.30–10.30 är det kick-off för babyhänget.

Även biblioteksfilialerna erbjuder kul aktiviteter i höst. I Brösarps ges barn i åldrarna 8-12 år exempelvis chansen att besöka Johanna och Annis boktipsträff med bokbinderiverkstad. Tisdag 2/11 klockan 9.30-11.

De vuxna besökarna välkomnas till biblioteket på författarkväll med Mikael Törneman måndag 20/9 klockan 18.30–19.30.

Biblioteket i Onslunda bjuder in barn i alla åldrar till pysseltorsdag med boktips 7/10, 28/10, 18/11, 2/12 samt 9/12, klockan 14.00–15.30. Drop in.

För vuxna ges en föreläsning om Växternas gröna kraft med Eva Olsson från Herbasensia måndag 27/9.

I Smedstorp blir det lördagsbio för barnen med Karlsson på taket 9/10, Agatha – Granndetektiven 6/11 och Pettson och Findus – Tomtemaskinen 11/12.

Arkeolog Lars Jönsson berättar om byns historia för de vuxna besökarna torsdagen den 16/9.

Föranmälan krävs till ovan nämnda aktiviteter, vilka bara är ett litet urval från höstens program som du hittar i sin helhet på kommunens webbplats.

Hannah AnderssonSkicka e-post
Så här jobbar Österlenmagasinet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.