unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Simrishamn
  2. Tomelilla
  3. Ystad
  4. E-tidning
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
Evenemang

Spännande potpurri av evenemang i höst

Johanna Stål, Per J Andersson, Jack Werner och Susanna Alakoski är bara fyra av föreläsarna som gästar kulturhuset i Tomelilla i höst och på kommunens biblioteksfilialer erbjuds ett spännande smörgåsbord av aktiviteter för såväl stora som små.
”Ja skiter i att det är fejk det är förjävligt ändå” med Jack Werner 1 december.
”Ja skiter i att det är fejk det är förjävligt ändå” med Jack Werner 1 december.
Foto: Kate Gabor

Hösten närmar sig med stora kliv och med den följer terminens evenemangsprogram på Tomelilla kulturhus och kommunens biblioteksfilialer.

Höstens program är ovanligt fullmatat.

– Det beror på att flera av vårens evenemang blev framskjutna, berättar Lina Hesterman, bibliotekarie.

Inför höstens evenemang har coronaanpassningar gjorts.

– Eftersom konsthallen gör en satsning på fotokonst i år visas bara vägghängda utställningar. Det innebär att vi kan flytta in med våra föreläsningar i konsthallen. Det är en lokal med gott om plats att sprida ut sig. Självklart begränsar vi även antalet platser, så i höst är det extra viktigt att föranmäla sig, säger Lina.

För säkra en plats till höstens evenemang vill du förstås. Programmet erbjuder spännande föreläsningar, föreställningar workshops och massor av annat kul för såväl stora som små.

Under hösten gästar en rad spännande föreläsare kulturhuset. Tisdagen den 6 oktober klockan 18.30 blir det författarbesök av Susanna Alakoski.

Susanna Alakoski romandebuterade 2006 med prisbelönta Svinalängorna, nu är hon aktuell med Bomullsänglen, del ett i en romansvit med fyra böcker om flera generationer kvinnors liv i Finland och Sverige.

3 bilder
”Ett hållbart liv” med Johanna Stål 15 oktober.
”Ta tåget ut i världen” Per J Andersson 11 november.
Författarbesök med Susanna Alakoski 6 oktober.
enlarge

15 oktober gästas kulturhuset av en annan spännande kvinna. Johanna Stål är tidningen Caminos chefredaktör som i över tio års tid intervjuat människor från hela världen om hållbarhet och livsstilsfrågor. Hon kommer till Tomelilla för att dela med sig om sina bästa tips för att ställa om till ett mer hållbart liv. Föreläsningen ges i samarbete med ABF.

En annan föreläsning på temat klimatsmart alternativ ger Per J Andersson, grundare av resetidningen Vagabond, den 11 november klockan 18.30. Per är aktuell med boken ”Ta tåget”. Han berättar om tågens förändrade image genom historien: från bullrande fridstörare till klimatsmart alternativ som ger hopp om framtiden. Föreläsningen ges i samarbete med Europa Direkt.

Ämnet är ett helt annat när frilansjournalisten, författaren och programledaren för Creepypodden, Jack Werner, gästar kulturhuset. Rubriken lyder ”Ja skiter i att det är fejk det är förjävligt ändå” tisdagen den 1 december. Jack berättar om källkritik, varför vi hela tiden har fel och vad vandringssägner på sociala medier kan berätta. Föreläsningen ges i samarbete med ABF.

Förutom intressanta föreläsningar erbjuder kulturhuset och biblioteksfilialerna en rad kreativa aktiviteter där besökarna ges chansen att släppa loss sin skaparlust i höst.

Exempel från programmet är workshop i teckning och berättande med serieskaparen Henrik Rogowski den 6 oktober. 13 oktober ges möjlighet att skapa ett vackert höstarrangemang med blommor, en aktivitet ledd av floristerna från Systrarna Blomster. Lär dig luffarslöjd med Melker Rosenberg från ABF den 20 oktober eller prova på grafik med Erica Wedman den 26 oktober.

Den 21 oktober gästas Smedstorps bibliotek av Malena Skote. Temat är återbruk. Den 23 november kommer återbruksworkshopen till Brösarps bibliotek. 4 november får deltagarna i ”Gestaltning - utveckla och bejaka ditt seende” göra bilder med ritkol under ledning av konstnär Anders Vardam på Onslunda bibliotek.

Barn och unga har också en kul programhöst att se fram emot. Redan den 6 oktober gästas kulturhuset i Tomelilla av Teater Pepino med föreställningarna Flaxdags samt Flygsvamp och fläderflax.

Ovan nämnda evenemang är bara ett litet urval av höstens fullmatade program. Fullständigt program hittar du på tomelilla.se.