GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Stort lyft för tennisklubb när grusplan fick nytt liv

För några år sedan var Tomelilla tennisklubb nära att ge upp hoppet om sin utomhusbana. I stället valde medlemmarna att rusta upp den och framgångsrikt engagera sig i dess fortsatta skötsel.
Publicerad 17 juni 2021
Julietta Svedmark Hargne svingar iväg bollen med full kraft under träningen på Tomelilla tennisklubbs utomhusbana, som efter att ha varit nära att läggas ner i stället har fått extra omsorg de senaste tre åren och nu är en bärande del av verksamheten.
Julietta Svedmark Hargne svingar iväg bollen med full kraft under träningen på Tomelilla tennisklubbs utomhusbana, som efter att ha varit nära att läggas ner i stället har fått extra omsorg de senaste tre åren och nu är en bärande del av verksamheten.
Foto: Johan Bentzel

En efter en ramlar de unga deltagarna i eftermiddagens tennisträning in och samlas precis utanför Tomelilla tennisklubbs utomhusbana. En liten kille, som inte tillhör träningsgruppen, dyker oväntat upp med en tennisboll, som han har hittat i skogen utanför.

– Den kan du få behålla, säger tränaren Fredrik Ekwall, får ett leende till svar och vänder sig sedan till undertecknad:

– Bara vi sprider intresset, så…

Tomelilla tennisklubb har en egen inomhushall, vilket är en stor fördel och också ovanligt i närområdet, men drog i gång utesäsongen extra tidigt i år.

Redan i början av april började träningar hållas under bar himmel, vilket var möjligt tack vare den välskötta utomhusbanan.

Bara den här säsongen har den försetts med två ton nytt grus.

– För tre år sedan stod vi i valet och kvalet om vi skulle sluta satsa på grusbanan. I stället bestämde vi oss för att få den i spelbart skick. Det har blivit riktigt bra. När de har sommarturneringar i Ystad och träningsbanorna inte räcker till kommer de hit och tränar mellan matcherna, säger Fredrik Ekwall.

När han leder in sina unga adepter på banan och håller samling framme vid nätet, har två herrar precis avslutat en hård match.

Genom det digitala bokningssystemet Matchi och ett kodsystem som inte kräver nycklar har tillgängligheten ökat. Det leder till mer uthyrning, vilket i sin tur ger ökade intäkter, som kan investeras i anläggningen.

– Det ger goda ringar på vattnet, säger Fredrik Ekwall.

Han menar att det lokala uppsvinget för tennisen delvis hänger samman med det nära samarbete som Tomelilla tennisklubb har med sin motsvarighet i Ystad. Klubbarna arrangerar både sommartennis och gemensamma tävlingar ihop.

Han framhåller även den positiva drivkraft som ordföranden Johan Kaldner och den övriga styrelsen bidrar med. Engagemanget bland medlemmarna har också ökat i takt med att de har blivit fler.

– De senaste tre åren har vi lagt mycket tid och pengar på utomhusbanan. Den måste hela tiden hållas efter och vi har några i klubben som hjälper till mycket med det. Om banan inte vattnas och tumlas ordentligt håller den inte. Vi behöver också rensa bort ogräs, säger Fredrik Ekwall.

Tränaren Fredrik Ekwall samlar de unga tennisspelarna vid nätet inför dagens träning.
Tränaren Fredrik Ekwall samlar de unga tennisspelarna vid nätet inför dagens träning.
Foto: Johan Bentzel

Klubben har i dag cirka 140 medlemmar. Ett 40-tal ungdomar tränar tennis regelbundet under överinseende av någon av de tre tränarna, som även leder vuxenträning.

Fredrik Ekwall har spelat tennis i hela sitt liv och började som tränare redan under tonåren. När han flyttade från Malmö till Tomelilla var det naturligt att engagera sig i den lokala klubben, som då saknade egna tränare.

– För min del är grejen med tennis att få träna alla de här barnen. Man får så mycket tillbaka. Om man har haft en dålig dag försvinner det så fort man kommer hit.

Sommartennisen, som är öppen för alla åldrar oavsett spelnivå, hålls i år för tredje året i rad och arrangeras i vecka 25 och 26. Senare under sommaren, den 8–10 och 26–29 juli, är det dags för Österlen Summer Camp 2021, som följs av ett klubbmästerskap.

– Många av dem som spelar i vår ordinarie verksamhet brukar anmäla sig till sommartennisen. Det kommer också en del sommargäster, säger Fredrik Ekwall och slänger en ny blick på undertecknad:

– Du vill kanske också vara med?

Som sagt – det gäller att sprida intresset.

Johan BentzelSkicka e-post
Så här jobbar osterlenmagasinet med journalistik Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.