unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
Porträtt

Susanne kan konsten att komma människor nära

Hon har rötter i Fågeltofta, sommarhus utanför Skillinge sedan många år och har gjort en serie program om österlenska trädgårdar. TV-producenten Susanne Cederberg är uppvuxen i Malmö men sydöstra Skåne har alltid haft en speciell dragning.
TV-producenten Susanne Cederberg i Skillinges hamn.
TV-producenten Susanne Cederberg i Skillinges hamn.
Foto: Caroline Alesmark

– Min morfar hade en stor smidesverkstad mitt i Fågeltofta och jag var ofta här ute som barn och åkte runt med morfar och mormor. Vi gjorde sånt som att köra till kyrkogården eller hälsa på min gammelmormor och gammelmorfar i Östra Vemmerlöv.

Efter att ha pluggat till journalist hamnade hon på SVT i Malmö där hon bland annat arbetade med Lasse Holmqvist. Hon fortsatte till SVT i Stockholm och ett starkt människointresse ledde till att hon började göra porträtt på kulturpersonligheter.

Idag är hon uppe i 20 porträtt på 15 år, bland annat Hans Alfredson, Benny Andersson, Jan Malmsjö, Eva Rydberg och Sanna Nielsen.

– Det finns många sätt att göra porträtt på men jag tycker att det är huvudpersonen som ska synas och höras, inte den som intervjuar. Idag har det kommit så många fler porträttprogram men när jag började var det inte så vanligt. Jag valde människor jag själv var nyfiken på, helt subjektivt – jag ville inte heller känna dem.

SVT sänder programmet om skådespelaren Michael Nyqvist i repris i höst – han skulle ha fyllt 60 år i november. På bilden tillsammans med Susanne Cederberg. Foto: SVT
SVT sänder programmet om skådespelaren Michael Nyqvist i repris i höst – han skulle ha fyllt 60 år i november. På bilden tillsammans med Susanne Cederberg. Foto: SVT
Foto: Tobias Ehrnvall

Ett undantag är skådespelaren Michael Nyqvist som hon frågade redan 2009. Det var precis innan Millenium-filmerna skickade honom till Hollywood och det dröjde innan de kunde göra programmet – under tiden hann de två bli vänner. 2015 kom plötsligt möjligheten och hon följde honom under ett år, men när programmet var klart fick han ett cancerbesked.

– Det gick så fort, han fick se programmet och han var så glad. Jag har filmat någon sekvens till, en månad innan han dog, och hoppas kunna lägga till den – planen är att programmet ska sändas i repris i höst.

Själva inspelningarna till ett porträtt tar mycket tid, till detta kommer research, förredigering och all planering.

– Det ser lätt ut men det är ett enormt arbete. Jag följder porträttpersonerna genom olika miljöer och årstider under en lång period, det ska kännas som om tittarna har träffat dem.

Ett annat porträtt på gång är sångerskan Lisa Nilsson, ett program som handlar om hennes resa genom livet och att bli vuxen – hon fyllde 50 i mitten av augusti.

– Jag tycker att hon har en enorm integritet, samtidigt som hon bjuder på sig själv. Jag vill komma porträttpersonerna lite nära, jag vet inte om jag lyckats men jag tycker att hon säger saker och tankar som hon kanske inte gett uttryck för tidigare. Det är spännande, avslutar Susanne Cederberg.

quote
Det finns många sätt att göra porträtt på men jag tycker att det är huvudpersonen som ska synas och höras, inte den som intervjuar.

Läs mer

Blir Mandelmanns årets livsstilsprogram?

Rörum

Blir Mandelmanns årets livsstilsprogram?

Mandelmanns kan bli årets livsstilsprogram när Kristallengalan hålls den 27 augusti. Gustav och Marie Mandelmann har redan tre kristaller hemma i Rörum. 2017 utsågs de till årets TV-personlighet, korades till årets livsstilsprogram och årets program.

Havsbilder på Brösarps konsthall

Brösarp

Havsbilder på Brösarps konsthall

Fem konstnärer visar fram till den 20 september målningar och etsningar på temat havet på Brösarps konsthall. Alla fem – Rolf Ahlberg, Thomas Larsson, K G Nilsson, Irene Trotzig och Erica Wedman – bor i trakten och är medlemmar i ÖSKG.

Kaféföreståndare med konstnärlig ådra

Nyöppnat

Kaféföreståndare med konstnärlig ådra

För några veckor sedan slog Sasa Ivkovic Vojinovic upp dörrarna till Sasa's Hus på Torget i Tomelilla. I det kombinerade galleriet och kaféet ska kreativitet och skaparlust frodas.

REKO-ring på tillväxt i Norra Björstorp

Tomelilla

REKO-ring på tillväxt i Norra Björstorp

Runt Brösarp vimlar det av matproducenter och småskaliga odlare. Nu har ett antal företagare i Norra Björstorp tagit initiativ till en REKO-ring, en matmötesplats där produkter och råvaror ska säljas direkt från producent till konsument.

De tar trendig hälsodryck från LA till Brösarp

Tomelilla

De tar trendig hälsodryck från LA till Brösarp

Nu har Kombucha, trenddrycken som dricks av både Hollywoodstjärnor och hälsoprofiler, nått Österlen. I en svartmålad lagerlokal bakom Vägstationen i Brösarp har Charlotte von Arnold och Salomon Anaya nyligen startat Kombuchabryggeriet Scobybaby.

Par satsar på obemannad lanthandel i Skåne-Tranås

Tomelilla

Par satsar på obemannad lanthandel i Skåne-Tranås

För 15 år sedan försvann lanthandeln från Skåne-Tranås, men i sommar återvänder den. Fast i en helt ny och modern tappning. En automatisk livsmedelsbutik, där kunderna sköter sig själva.