1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Insamling

Vardag i coronas skugga intresserar museet

Klostermuseet efterfrågar personliga berättelser om hur den pågående coronapandemin påverkar vardagslivet i Ystad. Tanken är att samla in ett gediget material till framtidens forskare.

Ystad

Berättelse balanserar på gränsen till det otillåtna

I dagarna släpps Linda-Maria Grönkvists debutroman Fadertabberaset, en berättelse vars grundidé delvis är hämtad ur hennes eget liv.

Sydöst

Skånes filmfestival ges online

Med anledning av utvecklingen kring coronaviruset har Film i Skåne beslutat att genomföra Pixel Skånes Filmfestival online i år. Arrangemanget äger rum lördagen den 25 april, klockan 10–19 på Film i Skånes webbsida. Det bjuds på inte mindre än 444 min animation, spelfilm, dokumentär och experimentell film, roliga workshops samt inspirerande gäster och samtal.

Näringsliv

Nystart för laserspecialist som återvänt till Skåne

Kristina Helgeson är laserspecialisten som själv var skeptisk till laser. När hon öppnade sin mottagning Ystads Hudlaser på nytt i höstas var det den andra nystarten på två år och på sätt och vis tredje gången gillt. Nu har verksamheten tagit fart på allvar igen.

Ny butik

Figursytt och färgglatt i nyöppnad butik

Färgglada favoritplagg. Handgjorda och hållbara. Det är vad kunderna hittar hos nyöppnade Lilla Vilda, på Per Helsas gård i Ystad.

Ystad

Antikmässan ställs in

Ystads antikmässa som skulle ägt rum på Surbrunnsparken den 26 april är, på grund av rådande situation med anledning av coronavirusets spridning, inställd. ”Vi ser istället fram emot höstens antikmässa som vi planerar ska äga rum söndagen den 18 oktober” hälsar Kerstin Påhlsson.

Högläsning

Inspiration för läsombud

Den 26 mars gästar författaren Per Gustavsson och Agneta Json Granemalm, Årets Läsombud 2019, Ystad Stadsbibliotek för att medverka på bibliotekets inspirationsdag för alla högläsare.

Ystad

Har du sett försvunna Disa?

Hunden Disa försvann på julafton 2019 från sitt hem i Löderup. Flera observationer har gjorts sedan dess men Disa är fortfarande på vift och hennes matte är förtvivlad.

Kvinnodagen

Firande med föreläsning, fika och film på Scala

För sjunde året uppmärksammar Freezonen med samarbetspartners internationella kvinnodagen med ett event på Biografteatern Scala i Ystad. Den 7 mars bjuder de in till fika, föreläsning, sång och filmvisning.

Ystad

MovEat Wine kommer till Ystad

I maj förra året var det premiär för MovEat i Ystad. En matvandring med smakstopp längs vägen. Lördagen den 7 mars kommer MovEat Wine för första gången till Ystad.

Köpingebro

Feng Shui med Ylva Jansson

Tisdagen den 3 mars klockan 18.00 bjuder biblioteket i Köpingebro in till föreläsning med Ylva Jansson, Feng Shui-expert och stylist. Ylva berättar om hur hemmet blir mer harmoniskt med hjälp av Feng Shui. Hon delar med sig av enkla tips för att komma igång med rensandet. Fri entré. Begränsat antal platser. Föranmälan till biblioteket.

Teater

Det viskas om mord på restaurang Lite Mer

Med premiär fredagen den 28 februari gör Ystad Stadsteater sin sjätte mordgåta. För tredje året i samarbete med restaurang Lite Mer.

Cykling

Högtcyklande entusiaster gör upp i tredagarstävling

Den 26-28 juni avgörs för första gången i modern tid i Sverige en tävling för höghjulingar. Cyklister från hela världen kommer till Skåne för att under tre dagar köra fyra olika lopp på fyra olika platser.

Hälsa

Succé för hundklubbens seniorpromenader

I somras var det premiär för Ystads brukshundklubbs seniorpromenader och intresset var stort från start. Hela hösten har promenadgänget träffats och initiativet fortsätter i vår.

Ystad

Stickcafé på biblioteket

Prova på att sticka och virka, eller ta med ditt eget handarbete. Dela kunskap och inspiration med andra över en kopp kaffe i trevlig samvaro. Anja Axelsson håller i trådarna när det vankas stick- och virkcafé på Ystads stadsbibliotek. Onsdag 29 januari klockan 17.00–19.00. Fri entré. Ingen föranmälan.

Ystad

Föreläsning och utställning

Tisdagen den 4 februari klockan 15.00 gästar miljöpedagog Ann Nerund från Sysav Ystads stadsbibliotek för att föreläsa på temat hållbar konsumtion. I anslutning till föreläsningen ges även möjligheten att se en utställning på biblioteket på samma tema. Fri entré. Gratisbiljetter till föreläsningen hämtas på biblioteket.

Utbildning

Studieflit premierades med stipendier

Vädret speglade alls inte stämningen på Ystad Gymnasium Parkskolan förra tisdagen, för trots att ett ihärdigt regn föll utanför verkstadsportarna var det en solskensdag för många av eleverna på fordon- och transportlinjen. Tjugotre av dem gick hem med ett körkortstipendium i sin hand och åtta lyckliga med ett inramat bevis på att de är Q-elever.

Hälsa

Solen sken på motionärerna

618 glada motionärer, i alla åldrar, kom till start i 2019 års Nyårslopp, arrangerat av Ystads IF Friidrott.