1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Ystad

Charlotte Berlins museum öppet

Charlotte Berlin föddes i Ystad 1841 och levde där fram till sin död 1916. År 1881 köpte hon huset på Dammgatan, där Charlotte Berlins museum finns idag. Museet är öppet varje dag 22 juni - 6 september. Visning varje hel timme klockan 11.00, 12.00, 13.00, 14.00, 15.00 och 16.00. Entréavgiften betalas i museibutiken.

Inredning

Nystart för Image By Me efter flytt till östra Skåne

Aldrig mer en fysisk butik. Det hade inredningsdesignern Elvira Lundh bestämt sig för. Men när rätt tillfälle dök upp gick det inte att stå emot. Nu har Image By Me öppnat i nya lokaler på Ludvigsdals Gård i Öja.

Boksläpp

Emmy Abrahamson aktuell med ny roman

Emmy Abrahamsons succéroman ”Hur man förälskar sig i en man som bor i en buske” är utgiven på femton språk och på god väg att bli film. I dagarna ges hennes nya roman ”Hur man blir slängd överbord” ut.

Ystad

Ny utställning på Klostret

I helgen får utställningen ”Sötvatten – en värld av liv”, med Johan Hammars bilder och filmer, sällskap av ”Livets väv – Vad är ekologi?”. Utställningarna visas på Klostret i Ystad som uppmärksammar att det nu 40 år sedan Franciscus av Assisi utnämndes till ekologins skyddshelgon, med utställningar på temat ekologi.

Musik

Med musik som verktyg för att sprida glädje

Ett material som ska göra det enkelt för personal och brukare inom äldreomsorgen att mötas i musiken. Det är vad Gitte Pålsson har tagit fram. Inom kort finns ”Musikmöten året runt” på samtliga avdelningar på alla äldreboenden som drivs av Ystad kommun.

Utställning

Hammar bjuder in till en resa under vattnet

Klostret i Ystad uppfördes av Franciscus av Assisi anhängare, gråbröderna. Eftersom det är 40 år sedan Franciscus utnämndes till ekologins skyddshelgon vill man på Klostret passa på att uppmärksamma jubileet med utställningar på temat ekologi under 2020.

Ystad

Kontakta redaktionen:

Tipsa oss

Du får gärna lämna ett nyhetstips till oss eller ge på förslag om vad vi bör skriva om.Hör av dig!

Hitta drömjobbet

Insamling

Vardag i coronas skugga intresserar museet

Klostermuseet efterfrågar personliga berättelser om hur den pågående coronapandemin påverkar vardagslivet i Ystad. Tanken är att samla in ett gediget material till framtidens forskare.

Ystad

Berättelse balanserar på gränsen till det otillåtna

I dagarna släpps Linda-Maria Grönkvists debutroman Fadertabberaset, en berättelse vars grundidé delvis är hämtad ur hennes eget liv.

Sydöst

Skånes filmfestival ges online

Med anledning av utvecklingen kring coronaviruset har Film i Skåne beslutat att genomföra Pixel Skånes Filmfestival online i år. Arrangemanget äger rum lördagen den 25 april, klockan 10–19 på Film i Skånes webbsida. Det bjuds på inte mindre än 444 min animation, spelfilm, dokumentär och experimentell film, roliga workshops samt inspirerande gäster och samtal.

Näringsliv

Nystart för laserspecialist som återvänt till Skåne

Kristina Helgeson är laserspecialisten som själv var skeptisk till laser. När hon öppnade sin mottagning Ystads Hudlaser på nytt i höstas var det den andra nystarten på två år och på sätt och vis tredje gången gillt. Nu har verksamheten tagit fart på allvar igen.

Ny butik

Figursytt och färgglatt i nyöppnad butik

Färgglada favoritplagg. Handgjorda och hållbara. Det är vad kunderna hittar hos nyöppnade Lilla Vilda, på Per Helsas gård i Ystad.

Ystad

Antikmässan ställs in

Ystads antikmässa som skulle ägt rum på Surbrunnsparken den 26 april är, på grund av rådande situation med anledning av coronavirusets spridning, inställd. ”Vi ser istället fram emot höstens antikmässa som vi planerar ska äga rum söndagen den 18 oktober” hälsar Kerstin Påhlsson.

Krönikörer

Hitta företag och tjänster

Hälsa

Succé för hundklubbens seniorpromenader

I somras var det premiär för Ystads brukshundklubbs seniorpromenader och intresset var stort från start. Hela hösten har promenadgänget träffats och initiativet fortsätter i vår.

Ystad

Stickcafé på biblioteket

Prova på att sticka och virka, eller ta med ditt eget handarbete. Dela kunskap och inspiration med andra över en kopp kaffe i trevlig samvaro. Anja Axelsson håller i trådarna när det vankas stick- och virkcafé på Ystads stadsbibliotek. Onsdag 29 januari klockan 17.00–19.00. Fri entré. Ingen föranmälan.

Ystad

Föreläsning och utställning

Tisdagen den 4 februari klockan 15.00 gästar miljöpedagog Ann Nerund från Sysav Ystads stadsbibliotek för att föreläsa på temat hållbar konsumtion. I anslutning till föreläsningen ges även möjligheten att se en utställning på biblioteket på samma tema. Fri entré. Gratisbiljetter till föreläsningen hämtas på biblioteket.

Utbildning

Studieflit premierades med stipendier

Vädret speglade alls inte stämningen på Ystad Gymnasium Parkskolan förra tisdagen, för trots att ett ihärdigt regn föll utanför verkstadsportarna var det en solskensdag för många av eleverna på fordon- och transportlinjen. Tjugotre av dem gick hem med ett körkortstipendium i sin hand och åtta lyckliga med ett inramat bevis på att de är Q-elever.

Hälsa

Solen sken på motionärerna

618 glada motionärer, i alla åldrar, kom till start i 2019 års Nyårslopp, arrangerat av Ystads IF Friidrott.

Ystad

Drop-in bokcirkel för vuxna

Ystads stadsbibliotek bjuder in till drop-in bokcirkel för vuxna måndagen den 20 januari med start klockan 14.00. Dagens bok är Fiskarna har inga fötter, av Jón Kalman Stefánsson. Alla som har läst den och vill dela läsupplevelser med andra är välkomna. Ingen föranmälan.

Ystad

Avsluta året med Nyårsloppet

Avsluta 2019 med att delta i folkfesten och motionsloppet Nyårsloppet på nyårsafton i Ystads sandskog, slingan. Välj mellan 2,5 eller 5 kilometer. Spring, jogga eller gå. Gemensam start klockan 10.00. Anmälan på plats senast klockan 9.30. Ystads IF Friidrott skänker halva startavgiften till Barncancerfonden.

Valleberga

Trettondagskonsert i Valleberga

Måndagen den 6 januari ges möjlighet att njuta av det sista som julen har att ge. Då sjunger nämligen Löderups körsällskap och Lollokören julen ut tillsammans i en trettondagskonsert. Åhörarna ges också möjlighet att sjunga med i någon psalm. Körkonserten ges i Valleberga kyrka med start klockan 16.00.

Besöksnäring

Rum för fler på Örums Nygård

Nya rum, ny kock, en nominering till ”Årets Övernattning” och fler gäster än någonsin. Örums Nygård har verkligen fått ett uppsving i år.

Humor

Tidiga förberedelser för revy

Österlenmagasinet har gläntat på dörren till Ystadrevyns hårda men uppsluppna repetitioner och fått en aptitlig försmak av vad som väntar vid premiären i januari.

Kåseberga

Julmarknad i Kåseberga hamn

Lördagen den 21 december och söndagen den 22 december, klockan 10-16, bjuds det in till julmarknad i Kåseberga hamn med hemslöjd och hantverk, fårskinn, stickat och virkat, nybakat bröd, korvar och ostar, fisk och andra delikatesser. Sillprovning och lite andra aktiviteter utlovas också.

Växtkraft

Från kryddor till hudvård

Resan från idé till verklighet har varit lång och tidvis snårig. Men nu har Eva och Olle Olsson, som driver Herbasensia, äntligen lanserat sina hudvårdsprodukter tillverkade enbart av skånska råvaror. Många av växtoljorna har sitt ursprung på Österlen.

Grattis!

Döds- och minnesannonser