GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Åbergs trädgård ger hösttips för täppan

Bara för att sommaren är över betyder det inte att man måste ställa in trädgårdsredskapen i förrådet. Tvärtom. Hösten är faktiskt starten på nästa års säsong. Vi bad experterna på anrika Åbergs Trädgård om en checklista för höstens trädgårdsfix.
Öja • Publicerad 17 september 2021 • Uppdaterad 20 september 2021

Bara genom att strosa omkring i den 149-åriga plantskolan utanför Ystad kan man få massor av inspiration för den egna trädgården.

Längs med en av gångarna står tre plantvagnar som mobila inspirationsrabatter fyllda med växter som trivs tillsammans, antingen i sol, halvskugga eller skugga.

– Hösten är en perfekt tid att plantera och dela perenner, säger Jenny Mineur, på Åbergs Trädgård. Det är fuktigt i jorden, så man behöver inte vattna lika mycket som på våren. Dessutom hinner plantorna rota sig innan vintern.

Även buskar och träd kan med fördel sättas i marken under hösten.

– Sedan är det ju hög tid att få ner alla lökar man vill se blomma på våren. Som tulpaner, påsk- och pingstliljor, allium, iris, krokus med mera.

Ett tips om man vill skydda sina äppelträd från sorkar är att plantera vitlök runt stammen.

– Sorken gillar att gnaga på rötterna, men skyr vitlök, säger Jenny.

Om man har en köksträdgård, betyder det inte att den måste gå i vila bara för att det blir kallare och mörkare.

– Många tror att grönsakslandet bara är en sommarföreteelse, men det finns gott om grönsaker som man kan skörda långt in på hösten och vintern, som vintersallad och asiatiska kålsorter.

3 bilder
– På hösten är det läge att sätta lök, tipsar Jenny Mineur. På Åbergs Trädgård finns en uppsjö av lökar som säljs i lösvikt.
– Klarar man av det rent mentalt, att se trädgården lite risig över vintern, så har man igen det på våren. Det blir inte lika mycket arbete då, tipsar Kjell Åberg.
Sedan drygt en månad driver Karin Hall, Kjells systerdotter, verksamheten. Hennes ambition är att effektivisera och modernisera företaget, men värna om det unika och den höga servicen.
– På hösten är det läge att sätta lök, tipsar Jenny Mineur. På Åbergs Trädgård finns en uppsjö av lökar som säljs i lösvikt.
– Klarar man av det rent mentalt, att se trädgården lite risig över vintern, så har man igen det på våren. Det blir inte lika mycket arbete då, tipsar Kjell Åberg.

Många passar på att städa trädgården och klippa ner perennerna under hösten, men det bör man vänta med, tipsar Kjell Åberg.

– Klarar man av det rent mentalt, att se trädgården lite risig över vintern, så har man igen det på våren. Det blir inte lika mycket arbete då. Dessutom erbjuder de vissnade rabatterna skydd och mat åt småfåglar och insekter. Jag tycker det är ens plikt som trädgårdsägare att värna om pollinatörerna.

När det kommer till samplanteringar är det inte alltid lätt att veta vilka växter som trivs ihop och i vilket läge. På Åbergs Trädgård finns kunskapen, som man frikostigt delar med sig av till kunderna.

Fredrik EkbladSkicka e-post
Så här jobbar Österlenmagasinet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.