1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Bilder av högsta klass

Galleri 912 i Kåseberga får celebert besök under sommaren.
Anders Petersen ligger bakom verk som Café Lehmitz, Fängelse, Rågång till kärleken och många, många fler. Tillsammans med Christer Strömholm och Lennart Nilsson är Anders Petersen en av Sveriges mest framstående fotografer.
Foto: Anders Petersen

Anders Petersen är sedan ett halvsekel tillbaka en av Sveriges mest framträdande fotografer, både nationellt och internationellt.

Genom åren har han fått många utmärkelser och nämns ständigt i spekulationerna till Hasselbladspriset.

Han har bland annat gjort avtryck med sitt banbrytande och numera ikoniska verk ”Café Lehmitz”, som skildrade livet på en nattöppen bar i Hamburg, och förra året fyllde han Liljevalchs med sina Stockholmsbilder.

Även om han bodde en kort tid i Löderup på 60-talet, när han jobbade en sommar på tidningen Arbetet i Ystad, har han aldrig ställt ut här – förrän nu.

Det framgår av ett pressmeddelande från Galleri 912, där Anders Petersen ställer ut sina bilder fram till och med den 27 september.

Det blir dels ett urval från boken och utställningen ”Ich dich lieben. Du mich auch?”, ett personligt verk med bilder från Hamburg och Stockholm, dels ett antal aldrig tidigare visade bilder från samma projekt.

Anders Petersen delar utställningslokalen med Österlenfotografen Torbjörn Helgesson, som visar bilder från det pågående projektet ”Berättelser från den skånska landsbygden”.

Torbjörn Helgesson gick en workshop med Anders Petersen i början av 80-talet och de har hållit kontakten sedan dess.

Galleri 912 ligger på Kustvägen mellan Kåseberga och Löderups strandbad och är öppet dagligen fram till den 30 augusti. Under resten av utställningsperioden är det fredagar till söndagar som gäller.

På grund av rådande coronarestriktioner tas högst 35 besökare in åt gången.

Torbjörn Helgessons pågående projekt ”Berättelser från den skånska landsbygden” inleddes redan 1985. Tillsammans blir Anders Petersens och Torbjörn Helgessons bilder en odyssé över speciella stads- och landsbygdsmiljöer.
Foto: Torbjörn Helgesson

Läs mer

Aktion

Tranmanifestation mot kärnvapen

Som en manifestation mot kärnvapen ska ett träd i centrala Simrishamn fyllas med papperstranor på årsdagen av bomben över Hiroshima.

Konsert

Musikaliskt kosläpp för spelsugna saxofonister

Sommarkompisarna och saxofonisterna Per Bäcker och Staffan Mårtensson sammanstrålar även denna sommar på Lönebostället i Gladsax. Den sistnämnde blåser toner ur en riktig raritet: en saxofon som en gång tillhörde jazzlegenden Stan Getz.

Krogliv

Rikstolvans krog bjuder Österlen på nya smaker

Det är inte underligt att tycke uppstår, när det libanesiska och italienska köket möts på ett vackert Österlen. Denna på pappret annorlunda men i munnen välsmakande kombination erbjuds från och med i sommar på Rikstolvans krog i Järrestad.

Brösarp

Utställning med Österlenbilder

Konstnärsparet Hasse och Ia Karlsson, Vitemölla, ställer ut Österlenbilder på Brösarps Konsthall. Ia är känd för sina färgglada akrylmålningar i naivistisk stil och Hasse är en skicklig akvarellmålare, som bland annat målat Nobelprisdiplom. Utställningen pågår 18 juli - 2 augusti. Öppet lör-sön klockan 12-16. Brösarps Konsthall i samverkan med Brösarps Gästgifveri.

Tomelilla

De tar trendig hälsodryck från LA till Brösarp

Nu har Kombucha, trenddrycken som dricks av både Hollywoodstjärnor och hälsoprofiler, nått Österlen. I en svartmålad lagerlokal bakom Vägstationen i Brösarp har Charlotte von Arnold och Salomon Anaya nyligen startat Kombuchabryggeriet Scobybaby.

Ystad

Charlotte Berlins museum öppet

Charlotte Berlin föddes i Ystad 1841 och levde där fram till sin död 1916. År 1881 köpte hon huset på Dammgatan, där Charlotte Berlins museum finns idag. Museet är öppet varje dag 22 juni - 6 september. Visning varje hel timme klockan 11.00, 12.00, 13.00, 14.00, 15.00 och 16.00. Entréavgiften betalas i museibutiken.