GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

De har blåst nytt liv i Ystads saluhall

Ett ständigt föränderligt inomhustorg med plats för alla Ystadsbor. Det är den långsiktiga visionen för Saluhallen, som har renoverats och återfått en stor del av sin ursprungliga charm.
Mycket hårt slit och noggrann planering ligger bakom att Francesca Goretti och Anders Kullberg nu kan välkomna allmänheten till den ombyggda Saluhallen i Ystad, som har återfått sin forna glans och rymd.
Mycket hårt slit och noggrann planering ligger bakom att Francesca Goretti och Anders Kullberg nu kan välkomna allmänheten till den ombyggda Saluhallen i Ystad, som har återfått sin forna glans och rymd.
Foto: Johan Bentzel

Första gången Anders Kullberg klev in i Saluhallen i Ystad var han bara turist i staden. Det var 1997 och på den tiden bodde han i Stockholm.

– Jag såg skylten utanför och tänkte: Wow! En saluhall även i denna lilla stad! Sedan gick jag in och blev djupt besviken, säger han.

Lokalen var en livsmedelsbutik och hade tappat all tjuskraft. Anders Kullberg såg ändå potentialen.

Så när Saluhallen lades ut till försäljning 18 år senare fanns det inte så mycket att tveka på. Han slog till och köpte byggnaden tillsammans med Francesca Goretti.

Tillsammans tog de sig an det stora projektet att både återskapa Saluhallens forna glans och anpassa den för en modern kafé- och restaurangverksamhet.

– Den här byggnaden är en av de finaste i hela Ystad, men om det inte hade varit för Anders hade jag aldrig upptäckt hur värdefull den är. Jag kände bara till att det var en livsmedelsaffär, men han insåg hur fantastisk lokalen kunde bli. Han har ett bra öga för sådant. Byggnaden behövde bara lite kärlek, säger Francesca Goretti.

Driftsansvarig för verksamheten är Anders Andersson, som tidigare drev Surbrunnsparken i Ystad och egentligen inte hade tänkt att återvända till branschen.
Driftsansvarig för verksamheten är Anders Andersson, som tidigare drev Surbrunnsparken i Ystad och egentligen inte hade tänkt att återvända till branschen.
Foto: Johan Bentzel

Den ursprungliga tanken var att lokalen skulle bli en saluhall igen, men de planerna skrinlades ganska snabbt. Saluhallar hör hemma i större städer.

– Vi insåg att den här staden är för liten. Kanske hade det funkat på sommaren, men inte året runt. Det finns visserligen en saluhall i Lund, men det funkar för att Systembolaget ligger ovanpå, vilket ger en viss dragningskraft, säger Anders Kullberg.

Francesca Goretti har gjort omfattande efterforskningar och bland annat grävt i bibliotekets arkiv för att lära sig mer om Saluhallen och dess historia.

– I början var det ju bara en dröm. Vi kom hit utan att egentligen veta hur byggnaden såg ut på insidan. Allt var övertäckt och det fanns till exempel ett andra innertak, som satts dit av praktiska skäl, säger hon.

Det har tagit några år att varsamt renovera byggnaden, från allt det där man inte ser, som byte av VVS, el och ventilation, till alla de vackra detaljer som nu går att avnjuta i lokalen.

Bland annat hittade de en gömd målning av Ystads stadsvapen, som nu tronar över ett av de två ståtliga valven i ena änden av lokalen.

De har också sparat en liten bit av den ursprungliga tapetbården intill taket.

– Vårt mål har varit att göra byggnaden levande igen. Personligen gillar jag att bevara allt som är gammalt och antikt. Så allt som kommer från det förflutna har vi försökt att lyfta fram, för att visa att det är viktiga delar av platsens historia, säger Francesca Goretti.

Det står fortfarande ”saluhall” på byggnaden, men en sådan har den egentligen inte varit på över 60 år. Nu fylls den i alla fall med folkliv igen.
Det står fortfarande ”saluhall” på byggnaden, men en sådan har den egentligen inte varit på över 60 år. Nu fylls den i alla fall med folkliv igen.
Foto: Johan Bentzel

Resultatet är överväldigande. Det är svårt att tro att det är samma lokal som den forna livsmedelsbutiken. Trångt och dunkelt har blivit rymligt och ljust.

Saluhallen, som kommer att behålla detta namn även om innehållet är ett annat, öppnade för allmänheten för ungefär en månad sedan.

Än så länge bara för lunch, men om inte ännu hårdare coronarestriktioner sätter käppar i hjulet blir det även restaurang på kvällstid med planerad start den sjätte mars.

Ystadsborna har redan vallfärdat till Saluhallen och toppnoteringen hittills är 182 lunchgäster under en dag.

Men med 630 kvadratmeter att spela med är det ändå gott om utrymme med betydligt mer än två meter mellan varje bord.

– Som du ser har vi gått om luft. Det gör att folk kanske hellre går hit än till ett litet trångt ställe. Vi har fått en fantastisk respons, säger Anders Kullberg.

Saluhallen ska inte vara en statisk miljö. En del av lokalen är tänkt att vara föränderlig.

Det som på dagtid kan vara boulecurlingbanor kan på kvällstid göras om till ett dansgolv eller en livescen.

Den större visionen för Saluhallen, den dag pandemin är ett minne blott, är nämligen att skapa en myllrande mötesplats, där folk kan träffas, umgås, äta och fika.

– Det ska vara som ett stort inomhustorg. Du ska kunna komma hit, sätta dig ner och bara njuta av atmosfären, säger Anders Kullberg.

Även om han och Francesca Goretti fortsätter att engagera sig i verksamheten kommer den dagliga ruljangsen att skötas av den erfarne krögaren Anders Andersson, som tidigare bland annat har drivit Surbrunnsparken.

Han hade egentligen inga planer på att ge sig in i branschen igen, men att bli driftsansvarig för Saluhallen gick inte att motstå:

– Möjligheterna är enorma med en sådan här byggnad, Det kittlar en, när man har hållit på med sådant här tidigare.

En bit av den ursprungliga tapeten har sparats precis nedanför innertaket.
En bit av den ursprungliga tapeten har sparats precis nedanför innertaket.
Foto: Johan Bentzel

Fakta

Saluhallen

Uppförd 1908.
Var Saluhall fram till 1959.
Det fanns planer på att göra om byggnaden till stadens tvätteri för att bland annat serva lasarettet. I stället verkar den ha stått tom tills den blev livsmedelsaffär.
Ägdes i cirka 50 år av samma familj tills den 2015 såldes till Anders Kullberg och Francesca Goretti.
De tidigare ombyggnaderna av fastigheten gjordes på 70- och 80-talen i syfte att anpassa den till den dåvarande verksamheten. Då tillkom bland annat ett lägre innertak och extra väggar.
Anders Kullberg och Francesca Goretti har tagit bort alla dessa tillbyggnader och återställt byggnaden i ett mer ursprungligt skick.
Kommer framöver att vara restaurang, kafé och mötesplats, som ett stort inomhustorg.
Driftsansvarig för Saluhallen är den erfarne krögaren Anders Andersson.