unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Simrishamn
  2. Tomelilla
  3. Ystad
  4. E-tidning
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
Jul

De räcker ut en hjälpande hand i adventstid

I pandemins fotspår ser diakonimottagningen i Ystad Sövestadsbygdens församling ett stort behov av stöd, och gör sitt bästa för att möta det. I adventstid med såväl värmande julhälsningar som mättande julluncher.
Eva Kristin Cronqvist är diakon och Christine Dahlberg är diakoniassistent i Ystad Sövestadsbygdens församling.
Eva Kristin Cronqvist är diakon och Christine Dahlberg är diakoniassistent i Ystad Sövestadsbygdens församling.
Foto: Hannah Andersson

Eva Kristin Cronqvist är diakon i Ystad Sövestadsbygdens församling. Vid sin sida har hon Christine Dahlberg, diakoniassistent. Diakonimottagning hjälper personer som lever i socioekonomisk utsatthet med allt från akuta behov till samtalsstöd.

– Vi har under året sett ett stort ökat behov av stöd till följd av pandemin, berättar Eva Kristin. Vi möter många nya kontakter och ser en ökad psykisk ohälsa. Ju längre in i pandemin vi kommit desto mer här och nu är vi, för att stå redo att möta de behov som uppstår.

Pandemin har inneburit utmaningar även för diakonins verksamhet.

– Vår verksamheten bygger i mångt och mycket på öppna mötesplatser, men det här året har vi varit tvungna att arbeta mer med enskilda möten. Som förvisso ger andra viktiga värden.

Mötesplatser pandemin till trots fortfarande är igång, är handarbetscaféerna på Latinskolan i Ystad och Kyrkstugan i Sövestad.

– Deltagarna skapar för sin egen skull men även handarbete som kan komma andra till glädje, berättar Christine. De bidrar med sin fingerfärdighet och Tygfinessen bidrar med garn till träffarna.

Diakonins arbete förstärks av frivilliga insatser.

– Vi är i stort behov av stöd och välkomnar alla sorters samarbeten. I en sådan här situation måste vi hjälpas åt. Vi kan agera utifrån våra kontaktytor men tillsammans med andra kan vi nå fler, konstaterar Eva Kristin.

– Vi har pågående samarbeten med Mr Gourmet och Restaurang Prins Carl om luncher och vi är även mitt uppe i planeringen av julluncherna som vi kommer att erbjuda för avhämtning eller leverans dagarna före jul, berättar Christine.

En annan stödinsats inför jul är de julhälsningar som Eva Kristin och Christine är i färd med att skicka ut. Med kontaktuppgifter till diakonimottagningen.

– Vi vill se oss själva som ett slags hoppets bärare. När du känner att du inte har någon annanstans att vända dig så kan du alltid ringa till oss, säger Eva Kristin.

– Människor i utsatta situationer bär ofta en stor skam över att man inte lyckats reda ut livet, säger Christine. Vissa personer vi möter har tappat sin handlingskraft och det ger så mycket tillbaka, när man följt dem en bit på deras resa och plötsligt ser att det bär. Det gör jobbet värt det!

Många vill stötta diakonins arbete.

– Det är vi väldigt tacksamma för och vi fortsätter att önska gåvor till vårt Swishnummer 123 114 71 15, för att kunna fortsätta hjälpa.