GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

De tillfredsställer längtan efter tidlös husmanskost

Solans, vid infarten till Löderups strandbad, har hittat sin egen nisch i det digra matutbudet på Österlen. Satsningen på klassisk husmanskost för avhämtning har gått över förväntan.
Fullt tryck i köket. Det finns inte mycket tid till vila när Solans väl har öppnat för dagen. Kunderna kommer i en strid ström, med en rejäl puckel kring lunchtid. Claus Hansen lägger upp pytt i panna, medan Karin Nilsson fyller på sallad. All mat lagas för avhämtning.
Fullt tryck i köket. Det finns inte mycket tid till vila när Solans väl har öppnat för dagen. Kunderna kommer i en strid ström, med en rejäl puckel kring lunchtid. Claus Hansen lägger upp pytt i panna, medan Karin Nilsson fyller på sallad. All mat lagas för avhämtning.
Foto: Johan Bentzel

Solans har precis hunnit öppna för dagen, när den första kunden dyker upp i luckan och beställer en dagens, som denna måndag är pytt i panna. Snart står nästa kund utanför. När lunchtimmen väl är slagen har Karin Nilsson och Claus Hansen, som driver verksamheten, fullt upp.

Så ser det ut sju dagar i veckan. I stället för att hålla stängt en eller ett par dagar i veckan brukar de stänga en hel vecka då och då för att få tid till annat.

Normalt jobbar de 50 dagar i sträck. Runt julen blev det 86 dagar.

– Det känns bra så länge man tycker att det är roligt. Vi har fantastiska kunder. Vi började med detta på vinst och förlust, men det har blivit en supersuccé, säger Claus Hansen.

Karin Nilsson är egentligen barnskötare och tanken var att hon skulle fortsätta med det på deltid åtminstone fram till sommaren, men Solans växande popularitet innebar att hon fick sadla om tidigare än väntat.

Claus Hansen är kock och började sin karriär på Hammenhögs gästis. Han har också jobbat på Löderups Strandbad Hotell & Restaurang, Hotell Continental och på fartyget M/S Nils Holgersson, som trafikerar Trelleborg–Travemünde.

Paret bor i Glemmingebro och tog över Solans i oktober förra året. De arrenderar lokalen och i deras verksamhet ingår också ställplatserna för husbilar, medan fastighetsägaren ansvarar för bensinförsäljningen.

Solans var tidigare ett renodlat gatukök men har nu en mer varierad meny, med betoning på klassisk husmanskost. Många av kunderna kommer från närområdet, men en del färdas ända från Ystad för att handla lunch.

– Vi har märkt vilket stort behov det finns och hur tacksamma alla är. Allt färre serverar ju den vanliga husmanskost som många är vana vid här ute, säger Karin Nilsson.

Filosofin är att hålla det enkelt.

– Mat behöver inte vara svårt. Om man tittar på ett matprogram på tv i dag blir man nästan nervös och vågar inte laga mat själv. Men det som krävs är bra råvaror och att man ger maten den tid den behöver för att bli bra lagad. Jag tror att det är vår styrka, säger Claus Hansen.

Mer än husman. ”Solans Special”, med bland annat bacon, stekt lök, stekt ägg och briochebröd, är också populär.
Mer än husman. ”Solans Special”, med bland annat bacon, stekt lök, stekt ägg och briochebröd, är också populär.
Foto: Johan Bentzel

Solans öppnar klockan 11 varje dag och stänger klockan 18 på vardagar samt klockan 19 på helger. All mat görs för avhämtning. Med tanke på pandemin ligger det helt rätt i tiden. Men under den varmare delen av året finns det stolar och bord utomhus.

Dagens rätt serveras tills maten tar slut, men det finns också mycket att välja på från à la carte-menyn. Om man hör av sig på förmiddagen och beställer går det också att försäkra sig om att få en dagens, oavsett när man dyker upp.

– Vi har fått utöka hela tiden för att försöka hamna rätt, för vi vill inte behöva lägga in mat i frysen, utan det ska ta slut. I början tänkte vi att vi kanske även kunde äta maten själva. Men det har bara hänt fyra gånger. Så vi behöver alltid laga middag hemma också, säger Karin Nilsson.

Hon betonar att lokalbefolkningen är verksamhetens huvudsakliga målgrupp.

– Vi vill ha en stabil grund och jobba för bygden. Sedan är turisterna naturligtvis också välkomna.

Claus Hansen ser en fortsatt stor potential i Solans.

– Det är något magiskt med det här stället, något som drar en hit. Så vi är jättetacksamma över att ha fått chansen att arrendera det och ha fria händer att driva verksamheten.