unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Simrishamn
  2. Tomelilla
  3. Ystad
  4. E-tidning
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
Föredrag

Det blir en föredragshöst - men inte på Klostret

Klostret i Ystad har ställts inför tuffa utmaningar det här året. Först pandemin med alla dess konsekvenser och senast förekomsten av insektsgifter på vinden.
Förekomst av insektsgifterna DDT, DDD och Lindane har hittats på Klostrets vind, därför står nu all verksamhet i byggnaden på paus tillsvidare.
Förekomst av insektsgifterna DDT, DDD och Lindane har hittats på Klostrets vind, därför står nu all verksamhet i byggnaden på paus tillsvidare.
Foto: Hannah Andersson

Covid-19 har satt käppar i hjulet för verksamheten på Klostret under våren.

– Under stora delen av våren höll vi helt stängt för besökare på vardagarna och alla föreläsningar ställdes in, berättar Sebastian Goksör, museichef.

Inför hösten var planen att komma igång med den efterlängtade programverksamheten igen, genom att inreda refektoriet till en föreläsningssal med möjlighet att hålla avstånd mellan åhörarna.

Då kom nästa bakslag. Med anledning av att Malmö museer uppmärksammat problem med miljögifter i de gamla byggnaderna bestämde man sig även på Klostret i Ystad att göra en provtagning. Klostret står nämligen inför en omfattande ombyggnad med syfte att förbättra såväl tillgänglighet och brandsäkerhet, som akustik och klimat.

– Analysen av proven visade förekomst av DDT, DDD och Lindane, berättar Sebastian. Det är sannolikt koncentrerat till vinden men vi måste säkerställa att det inte finns några risker för varken personal eller besökare att vistas i byggnaden.

Därför pausas all verksamhet på Klostret tillsvidare. Nya prover har tagits men det kan ta upp till tre veckor att få svar.

3 bilder
I höst ges två föredrag på temat arkitektur. I ”Dussinet fullt” berättar Ivo Holmqvist om de tretton danska arkitekter som var verksamma i Skåne under andra hälften av 1800-talet och Karl Ekberg pratar kring ”Modernistisk arkitektur i Ystad kommun”.
I föredraget ”Fest och fasta i det medeltida Skandinavien” berättar kulinariska arkeologen Daniel Serra om vad man åt, hur maten tillagades och vilken roll maten spelade i det medeltida samhället.
Sebastian Goksör och Kristina Buhrgard hoppas snart få lov att möblera för föreläsningar på Klostret igen. Tillsvidare ges föredragen på konstmuséet.
enlarge

Glädjande är dock att höstens planerade föredrag kommer att kunna genomföras - på Ystads konstmuseum. Nästa vecka äger den uppskjutna starten rum. Klostret passar på att uppmärksamma att det är 40 år sedan Franciscus av Assisi utnämndes till ekologins skyddshelgon genom utställningar och föredrag på temat ekologi under 2020.

Först ut bland föredragshållarna på temat är Nils Carlsson, expert på ämnet invasiva arter. Den 23 september berättar Nils om hur problemet med invasiva arter snabbt växer i en allt mer globaliserad värld.

Nästa föreläsning på temat ekologi ges redan den 30 september. Kommunekolog Andrea Nowag berättar om vilka ekosystemtjänster som finns i Ystads kommun, vilka som saknas eller behöver förstärkas och hur de samverkar.

Föredraget som ges veckan därpå, den 7 oktober, är ett samarrangemang med Ystads kulturhistoriska förening. Rubriken lyder ”Dussinet fullt” när professor Ivo Holmqvist gästar Ystad för att berätta om de tretton danska arkitekter som var verksamma i Skåne under andra hälften av 1800-talet.

Om ”Fest och fasta i det medeltida Skandinavien” kommer kulinarisk arkeologen Daniel Serra att berätta den 21 oktober. Daniel beskriver hur det medeltida köket var mycket mer än bara en fråga om överlevnad eller frosseri, maten var central i det medeltida Skandinaviens ekonomi, kultur och religion.

Den 28 oktober har det blivit dags för ytterligare ett samarrangemang med kulturhistoriska föreningen. Antikvarien Jonas Barros Eriksson har grävt i arkiv, rotat på vindar och intervjuat släktingar till konstnärerna för att kunna berätta Ystad-Metalls tidiga historia.

Stadsantikvarie Karl Ekberg berättar om modernistisk arkitektur i Ystads kommun onsdagen den 11 november.

När föreläsningshösten avslutas den 18 november är det med genbankskurator Karin Persson.

Samtliga föredrag startar klockan 19.00. Biljett måste förbokas i kontakt med Klostret.

Höstens föredrag

23 september Invasiva främmande arter – ett globalt problem
30 september Vilka ekosystemtjänster finns i Ystads kommun?
7 oktober Dussinet fullt
21 oktober Fest och fasta i det medeltida Skandinavien
28 oktober Ystad-Metall 1919–1969: När metallen satte Ystad på designkartan
11 november Modernistisk arkitektur i Ystad kommun
18 november Nationella genbanken bevarar trädgårdsväxter för framtiden