GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Ensamhet

Djuränklingar hittar hem

För ett år sedan inledde Fonus ett samarbete med Djurskyddet genom initiativet ”Djuränklingar” som går ut på att hjälpa sällskapsdjur som förlorat sin husse eller matte. Nu vill Fonus ta steget vidare och göra något för ensamma äldre personer genom att förmedla kontakt med övergivna djur.
På fonus.se/djuranklingar går det att se bilder på och läsa mer om de djuränklingar som just nu söker nya hem. I Vita Arkivet finns det möjlighet att berätta vad man vill ska hända med sitt sällskapsdjur vid en bortgång.
På fonus.se/djuranklingar går det att se bilder på och läsa mer om de djuränklingar som just nu söker nya hem. I Vita Arkivet finns det möjlighet att berätta vad man vill ska hända med sitt sällskapsdjur vid en bortgång.
Foto: Chrisotffer Skogsmo

– Det har varit väldigt fint att se hur väl initiativet har tagits emot runt om i landet, säger Lisbeth Hansson på Fonus i Ystad.

Initiativet ”Djuränklingar” har ännu inte hunnit växa sig stort i Ystad, men det är något Lisbeth ser fram emot att jobba vidare med.

– På Fonus möter vi dagligen människor som lever i sorg och ensamhet efter att en närstående gått bort och det finns nog många som skulle må väldigt bra av att ha ett sällskapsdjur i sitt liv. Det känns därför särskilt bra att vi med hjälp av initiativet kan lyfta problematiken kring ensamhet här i Ystad, och samtidigt kanske hjälpa ensamma människor och sällskapsdjur att finna varandra.

I en ny undersökning gjord av Sifo och Fonus säger var fjärde person som är äldre, ensamstående och utan sällskapsdjur att de ofta eller alltid känner sig ensamma. Det visar på en stor skillnad till personer med sällskapsdjur där bara 7 procent svarar samma sak.

Fonus hänvisar också till Bengt Brülde, lyckoforskare och professor i praktisk filosofi på Göteborgs Universitet, som menar att ensamhet kan vara en direkt hälsofara.

– Vi vet att ensamhet och brist på nära relationer är hälsofarligt. Ensamhet innebär en ökad risk för att utveckla hjärt- kärlsjukdomar, stroke och demens, säger Bengt. Det finns nog många grupper i samhället som skulle må väldigt bra av att ha ett sällskapsdjur i livet och det finns en del forskning som tyder på att sällskapsdjur kan motverka känslor av ensamhet, öka välbefinnandet och bidra till en bättre hälsa.