GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Litteratur

Efter intensivt år väntar skrivlov för Andebark

ÖM träffade Annika Andebark så sent som i februari, strax före hennes romandebut, men mycket har hänt sedan dess. Annika har inte bara släppt ytterligare två böcker utan bland mycket annat arrangerat två digitala bokmässor och startat en resebyrå.
2020 har varit ett intensivt år för författaren och entreprenören Annika Andebark. ”Nu har jag kommit så långt på vägen att andra driver mina idéer vidare och jag ska använda återstoden av året åt att skriva klart del två i min bokserie Eldarna ” berättar Annika.
2020 har varit ett intensivt år för författaren och entreprenören Annika Andebark. ”Nu har jag kommit så långt på vägen att andra driver mina idéer vidare och jag ska använda återstoden av året åt att skriva klart del två i min bokserie Eldarna ” berättar Annika.
Foto: Håkan Olsén

Även om Annika Andebark idag bor i Billesholm så finns hjärtat i Hammenhög, där Annika växte upp och dit hon även återvände i vuxen ålder för att driva advokatbyrå.

Idag jobbar Annika som författare på heltid och vi träffas på förlaget Siljans Måsar i Ystad där hon stämt möte med Yvonne Frank Månsson, för att inleda ett nytt samarbete kring kvinnohistorier och för att delta i en coronaanpassad författarafton.

Pandemin drog in just när det var dags för Annikas boksläpp av ”Oväsen i Älvdalen”, men hon bestämde sig tidigt för att inte ställa in, utan att ställa om.

– Jag tror att jag hade landets första digitala boksläpp, säger Annika. Redan då med tanken om att använda utmaningen vi ställs inför till att hitta nya, klimatsmartare vägar, som vi kan ha nytta av även efter pandemin.

Annika insåg snabbt att inget av de fysiska författarframträdandena hon hade inbokade skulle gå att genomföra.

– Så istället gjorde jag en minidokumentär, med inslag från orterna där jag skulle haft föredrag. Min dotter hjälpte mig med tekniken som gjorde det möjligt för mig att genomföra föredragen digitalt och det blev hur bra som helst!

Yvonne Frank Månsson, bokförläggare på Siljans Måsar, och Annika Andebark lärde känna varandra i arbetet med nyutgivna antologin ”Skiftet”.
Yvonne Frank Månsson, bokförläggare på Siljans Måsar, och Annika Andebark lärde känna varandra i arbetet med nyutgivna antologin ”Skiftet”.
Foto: Hannah Andersson

Nästa utmaning bestod i att ställa om bokmässan som hon planerat att bjuda in till i Billesholm.

– Jag arrangerade Sveriges första digitala bokmässa den 27 juni! Vi bjöd på samtal med ett fyrtiotal föredragshållare från fyra olika scener.

Mässan gav mersmak och den 17 oktober arrangerade Annika sin andra digitala bokmässa.

– Det blev så lyckat att vi bestämt oss för att bokmässan ska bli årligen återkommande.

Under året har Annika släppt ytterligare två böcker. I samband med den första bokmässan gavs kortromanen ”Sätta punkt” ut och på den andra bokmässan släpptes ”Skiftet”, en antologi utgiven av Siljans Måsar som Annika medverkar i.

Under året som gått har hon även startat upp webbsidan kvinnohistorier.se, genomfört en rad digitala kvinnohistoriska kvällsfikor och efter årsskiftet inleds projektet kvinnohistorisk eftermiddagsfika via Zoom, med nedslag på museer runt om i landet.

– Vi startar den 13 januari i Gävle och avslutar den 7 april på Österlens museum i Simrishamn.

Som om inte det vore nog har Annika även startat upp Tidsresebyrån.

– Varför resa långt geografiskt när en lokal upplevelse kan vara minst lika häftig? Jag har tillsammans med Anna Vild utarbetat ett koncept med exklusiva tidsresor. Resenärerna kommer att bjudas på riktigt fina upplevelser som inkluderar allt från mat, till föreställningar och guidningar. Vi gjorde en testresa till Älvdalen i somras där vi vandrade i de häxanklagades fotspår, åt kolbulle lagad över öppen eld och övernattade i fäbod. 2021 kommer vi att erbjuda tidsresor till Älvdalen, Söderåsen, Stockholm och Österlen och året därpå utökar vi med ytterligare resmål.

Annika avslutar 2020, som avverkats i ett rasande tempo, med att gå på skrivlov.

– Jag ska ”gå i ide” för att skriva klart andra delen i min bokserie om häxprocesserna. Det blir en berättelse om Gustav Vasas erövring av Sverige ur ett annat perspektiv. Också ska jag ägna tid åt att försöka förstå mig på filmbranschen!