GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Motor

Elbilsmässan har efterlängtad premiär

Lördagen den 28 augusti blir den äntligen av - Elbilsmässan som Peter Hansen och Stefan Svensson började planera för redan 2019.
Ystad • Publicerad 19 augusti 2021

Peter Hansen med en Volkswagen ID.4 från Michelsens Bil, som är en av mässans utställare. Pandemin ställde till det för Elbilsmässan som var tänkt att äga rum redan i maj 2020. Men tack vare fördröjningen har elbilsmarknaden hunnit längre och bredden för vad utställarna har att erbjuda är stor. Elbilsmässan har premiär lördagen den 28 augusti.
Peter Hansen med en Volkswagen ID.4 från Michelsens Bil, som är en av mässans utställare. Pandemin ställde till det för Elbilsmässan som var tänkt att äga rum redan i maj 2020. Men tack vare fördröjningen har elbilsmarknaden hunnit längre och bredden för vad utställarna har att erbjuda är stor. Elbilsmässan har premiär lördagen den 28 augusti.

Varför en elbilsmässa?

– Det händer saker varje dag på elbilsmarknaden! Så en mässa med fokus på elbilar ligger verkligen i tiden och intresset har varit väldigt stort, konstaterar Stefan Svensson som arrangerar mässan tillsammans med Peter Hansen.

Planen var att mässan skulle ha premiär redan förra våren.

– Jag fick idén 2019 och frågade runt bland de lokala bilhandlarna som nappade direkt, berättar Peter.

Tanken var alltså att mässan skulle äga rum i mitten av maj 2020, men så drog pandemin in och ställde till det för arrangörerna. Datumet flyttades fram ytterligare två gånger men skam den som ger sig. Lördagen den 28 augusti är det äntligen dags, då tar Elbilsmässan plats mellan klockan 10-16 på Österportstorg och i parken bakom nya rådhuset i Ystad.

– Tack vare fördröjningen har elbilsmarknaden hunnit explodera. 2020 fanns det bara ett fåtal elbilar framme, i övrigt var det laddhybrider som gällde, men nu erbjuder de flesta märken minst en elbil.

Mässan kommer följaktligen att bjuda på bredd.

– Tolv bilfirmor kommer att ställa ut, så totalt kommer det att finnas 30-40 bilar på torget och kanske viktigast av allt så ges det möjlighet att provköra, berättar Stefan.

Provkörningsdepån kommer att finnas på parkeringen längs med torget.

– På många andra mässor får besökarna nöja sig med att titta, men vi vet att handlarna gärna vill kunna erbjuda sina kunder att provköra, därför var det viktigt för oss att den möjligheten skulle finnas, säger Peter.

Förutom nya elbilar kommer Autoseum att visa upp en Milburn Electric från 1918 och i parken bakom nya rådhuset kommer ytterligare utställare att finnas.

– Där blir det fokus på tillbehör, berättar Stefan.

Han ger laddstolpar och solceller, men även elcyklar och elmopeder som exempel.

Dessutom kommer det att finnas en elbilsbana för barnen.

– Elbilsmässan i Ystad är en utflykt för familjen i framkant, säger Peter med glimten i ögat och berättar att det är Sparbanksstiftelsen Färs & Frosta som står bakom elbilsbanan. Det kommer kosta en slant att köra, men alla pengar som vi får in på aktiviteten skänker vi till Barncancerfonden.

Mässan genomförs i samarbete med Ystads centrum.

– Förhoppningen är att evenemanget även ska gynna den lokala handeln, därför kommer vi inte att erbjuda någon egen servering. Tanken är att mässans besökare ska slå sig ner för att äta något gott hos de närliggande kaféerna och restaurangerna, eller kanske gå en shoppingtur på stan.

Kommer Elbilsmässan att bli återkommande?

– Ja! svarar Stefan.

– Vår förhoppning är att den ska ges varje år, säger Peter.

Hannah AnderssonSkicka e-post
Så här jobbar osterlenmagasinet med journalistik Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.