1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
Boksläpp

Emmy Abrahamson aktuell med ny roman

Emmy Abrahamsons succéroman ”Hur man förälskar sig i en man som bor i en buske” är utgiven på femton språk och på god väg att bli film. I dagarna ges hennes nya roman ”Hur man blir slängd överbord” ut.
Emmy Abrahamson debuterade som författare 2011 med ungdomsromanen ”Min pappa är snäll och min mamma är utlänning” och slog igenom stort med sin första vuxenbok, ”Hur man förälskar sig i en man som bor i en buske”, som har sålts i fler än 150 000 exemplar. I dagarna släpper hon nya boken ”Hur man blir slängd överbord”.
Foto: Hannah Andersson

Maken Vic håller som bäst på med ett renoveringsprojekt i trädgården och barnen Til och Desta är i skolan när ÖM träffar Emmy Abrahamson i hennes föräldrahem i Peppinge, där familjen bor sedan tio år tillbaka. Det är förmiddag när vi ses, tiden på dagen som Emmy i vanliga fall brukar ägna åt att skriva.

– Jag arbetar väldigt disciplinerat. Mellan klockan 8 och 11 skriver jag, på lunchen går jag ut en sväng, eftermiddagen ägnas åt att kolla genom det jag skrivit och svara på mail. Jag är morgonpigg och presterar som bäst på förmiddagen, berättar Emmy.

Hon debuterade som författare 2011 med ungdomsromanen ”Min pappa är snäll och min mamma är utlänning” och slog igenom stort med sin första vuxenbok, ”Hur man förälskar sig i en man som bor i en buske”, som är utgiven på femton olika språk och har sålts i fler än 150 000 exemplar.

Den 12 juni ges Emmys nya roman ”Hur man blir slängd överbord” ut. Inbjudningarna till aktiviteter med anledning av boksläppet har uteblivit på grund av coronapandemin.

– Men annars påverkas jag inte alls av krisen. Jag har ju självdistanserat i tio års tid redan, säger Emmy och skrattar.

Humor är ett verktyg hon brukar både i sitt skrivande och för att tackla livets utmaningar.

– Det är jätteviktigt för mig att kunna skratta även i livets svåra stunder.

Inspirationen till sina böcker hämtar Emmy Abrahamson för det allra mesta från sitt eget liv.
Foto: Hannah Andersson

Emmy använder sig ofta av erfarenheter från sitt eget liv i sitt författarskap.

– Min pappa hade dött ett år innan jag började skriva på ”Hur man blir slängd överbord”. Jag försökte fortfarande förstå döden och tomrummet den skapar när jag började skriva på boken, berättar Emmy.

I boken är det Jackie Åberg som mist sin pappa. Hon övertalar sin motvilliga mamma att följa med på en kryssning, med den illa dolda agendan att försöka hitta en ny gubbvän åt henne, och för att själv få en välbehövlig paus från vardagen som småbarnsmamma.

– Boken gav mig den bästa av anledningar att åka på en Greklandskryssning tillsammans med min mamma! Jag har alltid älskat böcker med en handling som är geografiskt eller tidsmässigt inskränkt, så det var en jättekul utmaning att själv få prova på att skriva en berättelse som utspelar sig på ett kryssningsfartyg under sju dagar.

Emmy berättar hur hon tillbringade kryssningen med anteckningsblocket i hand.

– Det gjorde alla, både personal och resenärer, väldigt nervösa att jag gick omkring och förde anteckningar, berättar hon förtjust.

Många av bokens galna karaktärer finns alltså i verkligheten.

– Jag och mamma hade väldigt mycket roligare tillsammans än vad Jackie och hennes mamma Marie har i boken, men en sak är säker, jag kommer aldrig att åka på kryssning igen, säger hon och skrattar.

Hon skriver med en stor portion humor, men också med ett underliggande allvar. Under berättelsens gång får läsaren uppleva hur karaktärernas personligheter visar sig vara långt mer komplexa än vad de först verkar. Särskilt mamma Maries.

– Mammor skildras väldigt enkelt i litteraturen, ofta antingen som den omhändertagande bullmamman eller som den ansvarslösa whiskydrickande mamman. Jag vill se fler komplexa mammor i litteraturen, säger Emmy. Som kan såra och samtidigt vara älskvärda, för det är ju så det ser ut i verkligheten. Ingen kan såra mig som min egen mamma, samtidigt som vi har så fantastiskt roligt tillsammans.

”Hur man blir slängd överbord” ges ut på Albert Bonniers Förlag den 12 juni. Just nu håller Emmy på att skriva inom en helt annan genre.

– Jag jobbar på ett filmmanus, det är en komedi som redan har en regissör, men mer än så får jag inte lov att avslöja i nuläget.

Klart står däremot att både ”Hur man förälskar sig i en man som bor i en buske” och ”Hur man gör succé på dårhus” kommer att bli film.

– Mannen i busken kommer förhoppningsvis att börja filmas det närmsta året.

Men först väntar sommarledighet.

– På somrarna brukar huset vanligtvis fyllas med besökande familj och vänner, vilket vi älskar, men i år kommer det förmodligen inte en kotte på besök. Trots allt känner vi oss väldigt privilegierade att bo som vi gör och kommer i sommar att försöka ta vara på stunden och njuta av allt vi har inpå knuten.

Emmy Abrahamson

Ålder: 43 år
Bor: Peppinge
Familj: Maken Vic, barnen Til och Desta.
Aktuell: Med nya boken ”Hur man blir slängd överbord”.
Favoritresmål: Jag kan inte välja bara ett så det får bli tre: Jämtland, Kanarieöarna och Thailand.
Läser just nu: ”Where the crawdads sing” av Delia Owens.
Jag älskar att: Lägga pussel.
Jag hatar att: Äta skaldjur.
Jag är stolt över: Att jag kan tala flytande tyska.
Dold talang: Jag älskar att måla, särskilt med oljefärger.

Läs mer

Simrishamn

Musikaliska möten och veganska matupplevelser

Tastecelebration Residence i Andrarum lockar i sommar med både andlig och lekamlig spis. Från Isabel Brummers veganska paradrätter till sång- och musikunderhållning med bland andra Cohen-tolkaren Janerik Lundquist.

Teater

Det blir en sommar på scen i teaterladan

Repetitionerna inför Scen Österlens sommarmusikaler hade precis inletts när covid-19 spred sin skugga över världen. Men tack vare kreativa lösningar på problem som uppstått längs vägen, står barnen och ungdomarna nu redo att möta publiken i föreställningarna Aladdin Jr och RENT.

Tomelilla

De tar trendig hälsodryck från LA till Brösarp

Nu har Kombucha, trenddrycken som dricks av både Hollywoodstjärnor och hälsoprofiler, nått Österlen. I en svartmålad lagerlokal bakom Vägstationen i Brösarp har Charlotte von Arnold och Salomon Anaya nyligen startat Kombuchabryggeriet Scobybaby.

Simrishamn

Åhusentreprenör öppnar glasskiosk i fiskestugan

Simrishamns fiskestuga i Tobisvik hyser numera inte bara Simrishamns Dartförening. Sedan förra helgen finns här även en glasskiosk.

Simrishamn

Surfakademin till Österlen

Sedan 2006 har Jens Holmer, Peter Sahlberg och kollegorna på Surfakademin lärt över 10 000 svenskar att dansa på vågorna i Biarritz, Galicien, Kalifornien och Costa Rica. När Coronaviruset slog till och alla resor ställdes in fick duon tänka om.

Simrishamn

Lämnade finansvärlden och öppnade surflodge

Efter att ha bott i en folkabuss och flackat runt mellan Europas bästa surfstränder i några år har Måns Olofsson slagit ner bopålarna. Strax efter påsk öppnade han Österlen Coffee and Waves, ett surflodge och kafé i Kivik.