GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Familj har skapat nytt sätt att utforska centrala Ystad

Explore Ystad, som har premiär till påsklovet, är ett nytt och spännande sätt att till fots uppleva Ystad. Det är en upptäcktsfärd som bjuder på lagom svåra utmaningar.
S:ta Maria kyrka är ett av många stopp under den spännande vandringen Explore Ystad, som samboparet Paula Åkesson och Peter Hansen har satt samman tillsammans med sina tonårsdöttrar. Det är ett analogt äventyr för hela familjen, som uppmanar deltagarna att stoppa undan mobilen och i stället upptäcka sin omgivning.
S:ta Maria kyrka är ett av många stopp under den spännande vandringen Explore Ystad, som samboparet Paula Åkesson och Peter Hansen har satt samman tillsammans med sina tonårsdöttrar. Det är ett analogt äventyr för hela familjen, som uppmanar deltagarna att stoppa undan mobilen och i stället upptäcka sin omgivning.
Foto: Johan Bentzel

Ystadsbon Peter Hansen är bra på att snappa upp goda idéer och omvandla dem till koncept som stärker den egna hembygden. Ystadappen, som lanserades 2017, är ett exempel.

Det senaste projektet kallas Explore Ystad och ger både Ystadsbor och besökare möjlighet att lära känna staden bättre. Den här gången har även hans sambo Paula Åkesson och tonårsdöttrarna Sanna och Tilde varit delaktiga i processen.

– Det är verkligen ett familjeprojekt. Sanna och Tilde har stått för den ungdomliga touchen. Man märker att de tänker helt annorlunda än jag och Paula. Vi hade inte kunnat göra det själva, men inte de heller. Tanken är att det ska vara en aktivitet för alla åldrar. Så det får ju varken vara för mossigt eller för hypermodernt, säger Peter Hansen.

Inspirationen kommer från Lundajakten, som familjen testade i augusti förra året.

– Vi tillbringade nästan en hel dag inne i Lund och efter det satte vi i gång. Så vi har jobbat med det hela hösten och provat oss fram, säger Peter Hansen.

Vandringen börjar med att man kvitterar ut en ryggsäck på turistbyrån och fortsätter sedan i en slinga runt Ystads centrala delar.

Ryggsäcken har sex låsta fack och ett öppet. I det öppna facket finns en instruktionsbok. Under upptäcktsfärden gäller det att lösa de gåtor och uppdrag som ger låskoderna till de övriga facken.

– Det krävs att man har en klurig hjärna och ögonen på skaft, säger Paula Åkesson.

Den som gör allt rätt får i slutändan fram bokstavskoden till den medföljande glasbehållaren, som innehåller den allra sista utmaningen: ett tangram-pussel.

Målet är att bli upptagen i Ystadsorden VISGY (Vi som gillar Ystad). Vilken grad man erhåller beror på om man lyckas lösa utmaningarna med eller utan att kika i den lilla ledtrådsboken.

– I den finns hjälp och tips för att ingen ska behöva fastna längs vägen, säger Paula Åkesson.

Det finns totalt tio ryggsäckar till uthyrning och alla guide- och ledtrådsböcker har satts samman för hand specifikt för varje enskild ryggsäck. Så familjen Hansen/Åkesson har haft mycket att pyssla med på kvällarna den senaste tiden.

– Men det har bara varit roligt, säger Peter Hansen.

– Och det har ju varit en bra sysselsättning nu under pandemin, då man ändå inte har haft så mycket annat att göra, tillägger Paula Åkesson.

I glasbehållaren, som är försedd med en bokstavskod, ligger den sista utmaningen och den stora finalen: ett tangram-pussel.
I glasbehållaren, som är försedd med en bokstavskod, ligger den sista utmaningen och den stora finalen: ett tangram-pussel.
Foto: Johan Bentzel

Explore Ystad har premiär måndagen den 29 mars och bokas via biljettsajten Tickster.

Själva vandringen är beräknad till två, tre timmar. Men det finns gott om tid. Ryggsäcken kan hämtas mellan klockan 10 och 13 och behöver inte återlämnas förrän klockan 17.

Tanken är att man ska kunna genomföra upplevelsen i sin egen takt, gärna med pauser på stadens kaféer eller besök i dess butiker, betonar Peter Hansen.

– Vandringen i sig är helt okommersiell. Det är inte så att vi har stopp vid vissa utvalda affärer eller så. Men du passerar ändå i princip 78 procent av stadens butiker och restauranger, så det kommer ju att gynna näringslivet också.

I dessa tider passar det dessutom bra med en utomhusaktivitet. Peter Hansen framhåller att även företag kan hyra ryggsäckar.

– Många jobbar hemma och saknar sina arbetskamrater. Nu kan man träffas på ett säkert sätt. Teams i all ära, men vi behöver vara lite sociala på riktigt.